Nevi
0
Nieuws

De komst van asset- en categoriemanagement helpt de verduurzaming bij de gemeente Amsterdam

Nieuws 4 minuten 08 november 2019

"Assets stadsbreed benaderen en managen levert veel winst op", aldus Marga van Eig van Ingenieursbureau gemeente Amsterdam.

Het ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam is verantwoordelijk voor de inkoop, techniek en projectorganisatie van grond-, water- en wegbouw (gww) en het fysieke domein -de openbare buitenruimte- zoals het straatmeubilair, het groen maar ook vastgoed. Marga van Eig, programmamanager categorie- en strategisch contractmanagement, kreeg in 2017 de uitdaging op haar bordje om besparingen op asset 'groen' te realiseren met behoud van kwaliteit. 

Impact van Inkoop bij Ingenieursbureau gemeente Amsterdam

Van stadsdeel naar stadsbreed

Voorheen verzorgden stadsdelen hun eigen inkopen, hadden eigen budgetten en waren zelf verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud binnen hun eigen stadsdeel. Dit is nu samengevoegd tot één asset. Nu werkt een assetmanager voor heel Amsterdam, stadsbreed. De assetmanager is verantwoordelijk voor de instandhouding van de asset. De categoriemanager voor de inkoop, deze stelt het strategische inkoopplan op voor de totale asset. En dat levert winst op!

Winst in duurzaamheid, lange termijn planning en een eenduidig en continu kwaliteitsniveau voor de hele stad. Bovendien levert deze nieuwe benadering tijdswinst op voor de projecten. Door de komst van stadsbrede (raam)overeenkomsten worden de aannemers in staat gesteld om meer strategisch met de stad samen te werken en te investeren in nieuwe ontwikkelingen. En vervolgens bewaakt de contractmanager deze afspraken.

Groen in Amsterdam

In deze video gaat Marga op pad naar het Amsterdamse Bos met collega's Bonne Keizer, categoriemanager Groen, en Ronald van den Brink, contractmanager Bomen.

Impact van inkoop in beeld

In de serie De impact van Inkoop in beeld vertellen inkoopprofessionals uit het Nevi-netwerk over hun werk en laten zij zien wat professionele inkoop bijdraagt aan organisatiedoelstellingen én aan de maatschappij.


Delen

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren