Nevi
0
Leren

Inkoopprofessional of contractmanager worden?

School je om tot inkoopprofessional of contractmanager, beroepen met ontwikkelkansen

Je bent op deze pagina terecht gekomen omdat je wilt zien of het inkoop- of contractmanagementvak iets voor jou kan zijn. Misschien overweeg je om je te scholen en oriënteer je je op de mogelijkheden. Of je bent door een instantie zoals het UWV doorverwezen. Hier beantwoorden we je vragen en geven je een beeld van de beroepen in het vakgebied inkoop en contractmanagement. We laten je zien dat het vakgebied volop carrièrekansen biedt, hoe boeiend het is en dat je geen specifieke vooropleiding nodig hebt. Met een gezonde dosis nieuwsgierigheid en motivatie kun jij in dit vakgebied vele kanten op en een mooie nieuwe stap in je loopbaan zetten.

 

"Waar een inkoopprofessional vroeger vooral bezig was met onderhandelen over de beste prijs, is hij nu veel bewuster bezig met kwaliteit, samenwerken met flexibele partners en risico’s inschatten."

Welke opleiding heb je nodig als inkoopprofessional of contractmanager?

Zowel inkoop als contractmanagement zijn brede vakgebieden. Het heeft enorm veel perspectieven om door te groeien en jezelf te ontwikkelen. Het biedt mogelijkheden voor mensen met diverse achtergronden en opleidingsniveaus van mbo tot universitair. Er zijn functies op operationeel, tactisch en strategisch niveau.

Beide vakgebieden zijn interessant voor werkzoekenden die gericht zijn op samenwerking, die goed kunnen communiceren, zowel intern als extern, en ook kritisch durven zijn. Mensen die het leuk vinden om dingen uit te zoeken en analyses te maken. Als je beschikt over ondernemerschap is het beroep van inkoopprofessional of contractmanager echt iets voor jou.

Nevi helpt je graag met een passend studie-advies, waarbij we kijken naar jouw ervaring, vooropleiding en jouw specifieke belangstelling.

Welke functies zijn er?

Het vakgebied inkoop en contractmanagement kent veel functies en rollen. Bedrijven en organisaties voeren bovendien vele diverse (internationale) benamingen voor bepaalde werkzaamheden. We noemen hier een aantal veelvoorkomende voorbeelden.


Als inkoopprofessional vervul je een spilfunctie tussen de organisatie en de buitenwereld. In opdracht van collega’s van andere afdelingen van het bedrijf (jouw interne klant) verzorg je de inkoop van producten en diensten. Je gaat in gesprek met je interne klant over wat hij nodig heeft. Je stelt vragen over zijn eisen- en wensenpakket. Vervolgens ga je op zoek naar leveranciers die de gevraagde producten/diensten kunnen leveren. Je neemt offertes door en rangschikt deze. Samen met de opdrachtgever bespreek je wat de belangrijke voorwaarden zijn om de juiste leverancier te kiezen en tot een deal te komen. Denk aan prijs en kwaliteit, maar ook de wijze van samenwerking of duurzaamheid. Je sluit de deal waar de interne klant en de leverancier tevreden over zijn.
Als strategisch inkoper ga je nog een stap verder dan een inkoper. Je koopt niet alleen een product, maar werkt continu aan de samenwerking met jouw belangrijkste leveranciers. Je nodigt leveranciers actief uit en daagt ze uit om mee te denken over producten en diensten die waarde toevoegen voor jouw bedrijf en klanten. Je adviseert en informeert de interne organisatie over de kansen en mogelijkheden die (toekomstige) leveranciers jouw organisatie kunnen bieden Je bent continu bezig met verbetering en innovatie en krijgt jouw interne organisatie hierin mee.
Wanneer de inkoopprofessional de deal heeft gesloten, komt de contractmanager in beeld. Hij onderhoudt nauwe contacten met de leverancier. Hij ziet erop toe dat deze levert wat afgesproken is, op de afgesproken tijd en volgens de in het contract vastgelegde afspraken. Hij maakt daarvan rapportages voor het management. De contractmanager denkt mee met de leverancier en met de (interne) klant wanneer er tussentijds aanpassingen nodig zijn, wanneer er problemen zijn rond de levering, maar ook over verbeteringen die de leverancier in het product, de dienst of het leveringsproces kan doorvoeren.
Een categoriemanager is meestal een ervaren inkoopprofessional die voor een of meerdere categorieën verantwoordelijk is voor de strategie, de leverancierskeuze en -ontwikkeling. Hij ontwikkelt een inkoopstrategie voor het bedrijf of de organisatie waarmee hij een actieve bijdrage levert aan de strategische doelen. Hij maakt een slimme afweging tussen alle verschillende belangen en doelen zowel binnen als buiten het bedrijf. Hij doet onderzoek naar kansen en bedreigingen op de markt en gaat op zoek naar partners die kunnen meedenken.
In publieke organisaties is de inkoopadviseur een veelvoorkomende functie. Hij adviseert en ondersteunt de interne organisatie bij inkooptrajecten of (Europese) aanbestedingstrajecten. Hij is het aanspreekpunt en is verantwoordelijk voor de voorbereiding, uitvoering en afronding van (Europese) aanbestedingstrajecten. Rechtmatig en doelmatig handelen is een belangrijk streven. Na het uitbrengen van het advies stelt de inkoopadviseur de aanbestedingsdocumenten op en begeleidt hij de desbetreffende aanbesteding.


Wat maakt het vakgebied inkoop en contractmanagement interessant?

Het vakgebied is continu in ontwikkeling. De inkoopprofessional of contractmanager staat steeds meer in de picture. Waar een inkoopprofessional vroeger vooral bezig was met onderhandelen over de beste prijs, is hij nu veel bewuster bezig met kwaliteit, samenwerken met flexibele partners en risico’s inschatten, bijvoorbeeld in crisistijd. Samen met de contractmanager zorgt hij ervoor dat alle partijen de gemaakte afspraken naleven en de samenwerking versterken. Samen dragen zij bij aan de maatschappelijke rol die de organisatie heeft. Denk aan maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen. Dat maakt het vak boeiend. Je kunt echt iets betekenen voor je organisatie. Je kunt grote invloed uitoefenen en zelfs het verschil maken tussen winst en verlies.

 

 

Veelgestelde vragen

De kansen op de arbeidsmarkt zijn in het vakgebied inkoop en contractmanagement uitstekend. Zowel bij de overheid als in het bedrijfsleven is er grote vraag naar deze functies. Dat komt doordat organisaties en bedrijven steeds meer diensten uitbesteden en dus meer producten en diensten inkopen. Op alle niveaus van het inkoop en contractmanagement vak zijn er nu veel meer mensen nodig. Werkzoekenden kunnen via het UWV en in afstemming met hun jobcoach een Nevi-opleiding of training volgen.
Werkzoekenden die interesse hebben om zich te scholen in een functie in inkoop of contractmanagement, kunnen op deze website de verschillende opleidingen en trainingen bekijken. Twijfel je wat voor jou de beste opleiding is? Aarzel niet om naar één van onze informatiebijeenkomsten te komen of neem contact met ons op voor studieadvies. Op basis van jouw achtergrond, ervaring, opleiding en niet in de minste plaats jouw eigen belangstelling, geven wij jou een vrijblijvend, passend advies om een nieuwe carrièrestap te zetten.

Heb je nog een andere vraag?

Neem gerust contact op met ons Klant contact center, wij helpen je graag verder!

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren