Nevi
0
Trainingen

Leergang Strategische Inkoop

Wil je de inkoopstrategie van jouw organisatie omzetten in concrete inkoopacties? In deze zevendaagse leergang krijg je inzicht in de ontwikkelingen en trends die invloed hebben op de inkooporganisatie, en leer je hoe je zelf een inkoopactieplan kunt opstellen. Na afloop ben je klaar voor je volgende stap in strategische inkoop.

Inkoopbeleid koppelen aan inkoopdoelen, het maken van een inkoopstrategie en het vaststellen van de hoofddoelen van leveranciersmanagement: allemaal onderdelen van strategische inkoop die de inkoopfunctie binnen een organisatie op (middel)lange termijn kunnen beïnvloeden. 

Maar hoe vertaal je de strategie van jouw organisatie daadwerkelijk naar concrete inkoopacties? En hoe weet je welke veranderstrategie passend is om de toegevoegde waarde van inkoop zichtbaar te maken? De leergang Strategische inkoop reikt je de kennis en analyse-instrumenten aan die je nodig hebt om een vertaling te maken van de strategie van je organisatie naar inkoopacties. Zo behandelen we trends en ontwikkelingen, de positie van inkoop, veranderstrategieën, de impact van digitalisering en hoe strategisch leveranciersmanagement leidt tot waardecreatie. Kortom, na het volgen van deze leergang zet je de volgende stap in strategische inkoop. 

    


Studieprogramma

De leergang bestaat uit vier kennisblokken die elk een ander onderwerp behandelen. Tijdens de volledige leergang maken we gebruik van het OGSM-model (Objective, Goal, Strategy en Measure). Met dit model ontwikkel je een inkoop(organisatie)plan, of je gebruikt OSGM om een bestaand plan te evalueren.

Duur: 2 aaneengesloten dagen
De eerste twee dagen van de leergang staan volledig in het teken van de organisatiestrategie.  Je krijgt meer kennis over de trends en ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op de inkoopstrategie van jouw organisatie. Specifiek staan we stil bij de impact van digitalisering. Zo leer je waarom bepaalde inkoopsystemen tegenvallen, en hoe data-analyse jouw inkoopproces verder kan helpen. Ook ontdek je hoe de organisatiestrategie impact heeft op het bepalen van een succesvolle inkoopstrategie. 

Je sluit het eerste blok af met het maken van een opzet inkoopbusinessplan voor je eigen organisatie. 
Duur: 2 aaneengesloten dagen
In het tweede blok van deze strategische inkoop opleiding behandelen we onderwerpen als supply chain management, sustainability, sourcing business models en relationeel inkopen. Na het volgen van dit kennisblok heb je antwoord op vragen als: hoe helpt waardegericht inkopen bij strategisch inkopen? Hoe herken je kansen én risico’s als je je inkoopproces verduurzaamt? Wat is het verschil tussen transactionele en relationele contacten? En hoe kies je het juiste sourcing business model? 

Aan het eind van blok twee ga je aan de slag met een tool die je helpt om de juiste keuze te maken voor een sourcing business model.
Duur: 2 aaneengesloten dagen
Tijdens het derde blok van de leergang Strategische inkoop ligt de focus op persoonlijk leiderschap. Je gaat aan de slag met het (h)erkennen van eigen talenten en aandachtspunten en hoe deze je kunnen helpen tijdens je loopbaan. Daarnaast wordt ingegaan op jouw invloed op een ander, zoals een interne stakeholder of externe samenwerkingsrelatie. Je onderzoekt je persoonlijkheidsstijl door middel van het DISC-model en verkrijgt inzicht in de gedragsstijlen van de ander.
Duur: 1 dag
De laatste dag van de leergang staat volledig in het teken van contract- en leveranciersmanagement. We gaan niet in op de definitie, maar leren je hoe je een contractmanagementproces inricht, en welke transformatie in een leveranciersbestand nodig is om naar een ideale situatie te komen.

Aan het eind van blok 4 is er ruimte om het uitgewerkte OGSM-model te evalueren en optimaliseren.

Leergang Strategische Inkoop

Wat leer je?

  • Inzicht in ontwikkelingen en trends die de inkooporganisatie raken.
  • Het zelf opzetten van een inkoopactieplan voor de inkooporganisatie.
  • Nieuw inkoopbeleid formuleren.
  • Handige tools en templates om snel nieuwe inzichten op te doen.

Theorie en praktijk wisselen elkaar in hoog tempo af. Naast theorie, tools en templates krijgen deelnemers door de interactie in de groep ook snel andere inzichten. Complementair aan het programma is een opdracht die:

 • theorieën leert en inzichten geeft.
 • de praktische vertaling maakt naar de (eigen) praktijk.
 • bijdraagt aan verbeteringen voor de deelnemer en de organisatie. 

Past deze leergang bij jou?

 • Ben jij inkoopprofessional, adviseur of projectleider met minimaal hbo-werk- en denkniveau? 
 • Wil je doorstromen naar een strategische functie of ben je een zij-instromer en wil je kennismaken met de strategische aspecten van inkoop? 

Dan is deze leergang geschikt voor jou. 

Praktische informatie

 • Hoelang duurt deze leergang?

  Zeven dagen (drie blokken van twee aaneengesloten dagen en een afsluitende dag).

 • Wat is er bij de prijs inbegrepen?

  Je krijgt een certificaat van deelname, studiemateriaal, lunch, hapjes en drankjes.

 • Nog een vraag?

  Ons team staat klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Neem contact op via ons contactformulier.

Veelgestelde vragen

Een training speelt in op de nieuwste ontwikkelingen of een specifieke sector. Het doel is om je kennis te verbreden of verdiepen of je persoonlijke vaardigheden verder te ontwikkelingen. Een training duurt meestal één of een paar dagen. Als je de training afrondt, krijg je een branche-erkend Nevi-certificaat.

Een opleiding duurt langer dan een training, vaak drie maanden tot anderhalf jaar. Een opleiding bestaat uit één of meer modules die je afsluit met één of meer examens. Als je het examen (of de examens) hebt gehaald, krijg je een branche-erkend Nevi-diploma. 

Een leergang is korter dan een opleiding en de inhoud is specifieker. Je verdiept je op een thema of een sector. Een leergang duurt ongeveer drie maanden. Als je de leergang hebt afgerond, krijg je een branche-erkend Nevi-certificaat. 

Goed om te weten: een leergang is meestal iets minder intensief dan een opleiding en daardoor vaak net wat beter te combineren met werk en privé. Bekijk hier ons complete aanbod
1. Nevi biedt trainingen speciaal voor inkoop-, contract- en supplymanagers
Dankzij ons kennisnetwerk zitten we boven op de laatste ontwikkelingen in inkoop-, contract- en supplymanagement. We vertalen deze ontwikkelingen naar onze trainingen. Zo kun jij je steeds blijven verdiepen in een onderwerp. Of je kennis en vaardigheden verbreden. 

2. Met een training van Nevi haal je het beste uit jezelf
Met onze trainingen vergroot je je kennis en verbeter je je vaardigheden. Zo krijg jij de juiste tools in handen om je binnen jouw vakgebied steeds verder te ontwikkelen.

3. Nevi werkt samen met trainers uit de praktijk
We werken intensief samen met enthousiaste trainers uit de praktijk. Ze nemen veel inhoudelijke expertise en praktijkervaring mee in inkoop-, contract- en supplymanagement. Ze helpen je graag de theorie in de praktijk toe te passen.
Nevi is hét kennisnetwerk voor inkoop, contract- en supplymanagement. We delen onze kennis via een actieve vereniging met meer dan 6.500 leden. Heb je een lidmaatschap bij Nevi? Dan krijg je korting op onze trainingen, opleidingen en leergangen. Dat komt nog boven op de andere ledenvoordelen:
 • Abonnement op het inkoopvakblad Deal!
 • Onbeperkt toegang tot Kennislab
 • Korting op deelname Nevi congressen
Wil je ook lid worden van Nevi? Bekijk hier welk lidmaatschap bij jou past.
Nevi is hét kennisinstituut voor inkoop, contract- en supplymanagement. Naast de trainingen die we geven, delen we graag onze kennis. Op de themapagina's lees je handige informatie om je vak goed uit te oefenen.  Bekijk hier de inkoopthema's

Heb je nog een andere vraag?

Neem gerust contact op met ons Klant contact center, wij helpen je graag verder!

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen