0

Maatschappelijk verantwoord inkopen

Maatschappelijk verantwoord inkopen (mvi) zorgt voor waardecreatie, stimuleert innovatie en kost op termijn minder. Inkoop is de aanjager voor de duurzame wereld van morgen.

Volg een training maatschappelijk verantwoord inkopen

Wat is mvi?

Mvi staat voor maatschappelijk verantwoord inkopen. Voor mvi worden ook vaak andere termen gebruikt. Duurzaam inkopen, sustainable procurement, circulair inkopen en ketenverantwoordelijkheid zijn hier voorbeelden van. Bij mvi wordt er naast de standaard aspecten van het inkoopproces ook rekening gehouden met sociale- en milieuaspecten. Mvi is een onderdeel van mvo (maatschappelijk verantwoord ondernemen).

Mvi als onderdeel van mvo

Maatschappelijk verantwoord inkopen is dus een onderdeel van mvo (maatschappelijk verantwoord ondernemen). Als een bedrijf aan mvo doet, wil dit zeggen dat ze verantwoordelijkheid draagt voor maatschappelijke problemen. Voorbeelden van deze maatschappelijke problemen zijn luchtvervuiling, klimaatverandering en slechte arbeidsomstandigheden. Ze streven ernaar bij te dragen aan het oplossen van deze maatschappelijke problemen. Dit geldt voor alle bedrijfsprocessen. Inkoop valt hier dus ook onder. 


Mvi, duurzaam inkopen, sustainable procurement, circulair inkopen en ketenverantwoordelijkheid. Termen die veelvuldig gebruikt worden. Logisch, ze staan allemaal in verbinding met elkaar. Inkoop heeft regie over de toeleveringsketen. Inkopers kunnen de vraag naar duurzaam of circulair geproduceerde goederen stimuleren en creëren. Mede daardoor kunnen ze de mvo-doelstellingen positief beïnvloeden. Een visie die staatssecretaris Stientje van Veldhoven deelt (maart 2019). Mvi: een duurzame reis die overal kan beginnen. 


Mvi richtlijn 

De ISO 20400-richtlijn biedt zowel publieke als private organisaties praktische handvatten. Deze handvatten helpen bij het inrichten en borgen van een maatschappelijk verantwoord inkoopproces. In samenwerking met Koninklijke NEN hebben we de 2-daagse training ISO 20400 sustainable procurement ontwikkeld. 


De internationale richtlijn is sinds mei 2017 beschikbaar. Nevi is nauw betrokken bij de ontwikkeling van deze richtlijn. Onze deskundige docenten hebben zitting in de Normcommissie. Ze weten als geen ander wat de actuele stand van zaken is. Onze grote betrokkenheid heeft voor jou een groot voordeel. We kunnen je een exclusieve inkijk geven. Je leert wat de richtlijn precies inhoudt en wat het voor jou kan betekenen. 


Het belang van duurzaam, maatschappelijk verantwoord inkopen

Binnen de publieke en private sector is het van groot belang om maatschappelijk verantwoord in te kopen. 100% duurzaam inkopen moet het uitgangspunt zijn. Naast milieucriteria zoals de vermindering van CO2 uitstoot zijn er nog veel meer thema’s van toepassing. Denk aan social return, duurzaam GWW, sociale voorwaarden, maatschappelijk verantwoord marktgedrag en kritische grondstoffen.  


Om inzicht te krijgen hebben we de praatplaat Start met maatschappelijk verantwoord inkopen ontwikkeld. In de boom hangen blaadjes met praktische tools. Ken je een tool die niet vermeld staat? Laat het ons weten via mc@nevi.nl


Een paar voorbeelden:

De grondstoffenscanner - zie welke grondstoffen je gebruikt én hoe je jouw risico’s verkleint op schaarste. Met Green Deal Circulair Inkopen kunnen publieke en private partijen zichtbaar maken dat zij de circulaire economie aanjagen door middel van hun inkoopbeleid.


Maatschappelijk verantwoord inkopen bij Nevi door de jaren heen

Wist je dat Nevi zich al in 2004 bezig hield met Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord inkopen? Nu nog steeds één van de maatschappelijke thema’s waar Nevi zich op richt. Bekijk het filmpje om te zien wat we allemaal hebben gedaan op het gebied van mvi.


Trainingen en tools Maatschappelijk verantwoord inkopen bij Nevi

Voordelen van een mvi-training bij Nevi

 • De grote betrokkenheid bij de ontwikkelingen van de ISO 20400 richtlijn
 • Een uniek NEN-Nevi ISO 20400 certificaat 
 • Op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid 
 • Kennis van de belangrijkste politiek maatschappelijke thema’s 
 • State of the art trainingsaanbod 

Incompany trainingen

Wist je dat al onze trainingen ook incompany worden aangeboden? Volg met je team een mvi-training op jouw locatie. Je volgt dan niet alleen effectief de training, je bent ook nog eens bezig met teambuilding én je bespaart reiskosten en tijd. Lees meer over onze incompany trainingen.

Lees meer Lees minder
Met het Nevi account krijg je:
 • Toegang tot de Nevi community van meer dan 12.000 inkoopprofessionals
 • Toegang tot alle nieuwsbrieven
 • Toegang tot max. 5 online artikelen in Kennislab*
 • Tegen regulier tarief toegang tot opleidingen, trainingen, congressen, tools, inkoopmanagersindex (PMI) en evenementen
 • Self assesment tool
 • Mogelijkheid tot deelname aan het Nevi CPD-programma
 • Onbeperkt toegang tot gratis netwerkevents
 • 8x per jaar vakblad Deal! op de mat (én online)
Als Individueel Nevi lid krijg je:
 • Toegang tot de Nevi community van meer dan 12.000 inkoopprofessionals
 • Toegang tot alle nieuwsbrieven
 • Onbeperkt toegang tot online artikelen in Kennislab*
 • Met korting toegang tot opleidingen, trainingen, congressen, tools, inkoopmanagersindex (PMI) en evenementen
 • Self assesment tool
 • Mogelijkheid tot deelname aan het Nevi CPD-programma
 • Onbeperkt toegang tot gratis netwerkevents
 • 8x per jaar vakblad Deal! op de mat (én online)
* Keuze uit meer dan 500 documenten en whitepapers, 2.000 begrippen, 500 Deal! artikelen, 50 wetenschappelijke onderzoeken, ruim 100 inkooptools en Nevi Talks
Of
Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren