duurzaam inkopen, sustainable

Maatschappelijk Verantwoord Inkopen

Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) zorgt voor waardecreatie, stimuleert innovatie en kost op termijn minder. Inkoop is de aanjager voor de duurzame wereld van morgen.

Wat is MVI?

MVI staat voor maatschappelijk verantwoord inkopen. Voor MVI worden ook vaak andere termen gebruikt. Duurzaam inkopen, Sustainable Procurement, Circulair inkopen en ketenverantwoordelijkheid zijn hier voorbeelden van. Bij MVI wordt er naast de standaard aspecten van het inkoopproces ook rekening gehouden met sociale- en milieuaspecten. MVI is een onderdeel van MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen).

Bekijk alle Maatschappelijk Verantwoord Inkopen-trainingen

MVI als onderdeel van MVO

Maatschappelijk Verantwoord Inkopen is dus een onderdeel van MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen). Als een bedrijf aan MVO doet, wil dit zeggen dat ze verantwoordelijkheid draagt voor maatschappelijke problemen. Voorbeelden van deze maatschappelijke problemen zijn luchtvervuiling, klimaatverandering en slechte arbeidsomstandigheden. Ze streven ernaar bij te dragen aan het oplossen van deze maatschappelijke problemen. Dit geldt voor alle bedrijfsprocessen. Inkoop valt hier dus ook onder. 

MVI, duurzaam inkopen, sustainable procurement, circulair inkopen en ketenverantwoordelijkheid. Termen die veelvuldig gebruikt worden. Logisch, ze staan allemaal in verbinding met elkaar. Inkoop heeft regie over de toeleveringsketen. Inkopers kunnen de vraag naar duurzaam of circulair geproduceerde goederen stimuleren en creëren. Mede daardoor kunnen ze de MVO-doelstellingen positief beïnvloeden. Een visie die staatssecretaris Stientje van Veldhoven deelt (maart 2019). MVI: een duurzame reis die overal kan beginnen.

Maatschappelijk programma: MVI

Maatschappelijk Verantwoord Inkopen gaat over genereren van zichtbaarheid en impact. Bekijk hier welke issues Nevi de komende periode oppakt

MVI richtlijn

De ISO 20400-richtlijn biedt zowel publieke als private organisaties praktische handvatten. Deze handvatten helpen bij het inrichten en borgen van een maatschappelijk verantwoord inkoopproces. In samenwerking met Koninklijke NEN hebben we de 2-daagse training ISO 20400 Sustainable Procurement ontwikkeld.

De internationale richtlijn is sinds mei 2017 beschikbaar. Nevi is nauw betrokken bij de ontwikkeling van deze richtlijn. Onze deskundige docenten hebben zitting in de Normcommissie. Ze weten als geen ander wat de actuele stand van zaken is. Onze grote betrokkenheid heeft voor jou een groot voordeel. We kunnen je een exclusieve inkijk geven. Je leert wat de richtlijn precies inhoudt en wat het voor jou kan betekenen. 

Het belang van duurzaam, maatschappelijk verantwoord inkopen

Binnen de publieke en private sector is het van groot belang om maatschappelijk verantwoord in te kopen. 100% duurzaam inkopen moet het uitgangspunt zijn. Naast milieucriteria zoals de vermindering van CO2 uitstoot zijn er nog veel meer thema’s van toepassing. Denk aan social return, duurzaam GWW, sociale voorwaarden, maatschappelijk verantwoord marktgedrag en kritische grondstoffen. 

Om inzicht te krijgen hebben we de praatplaat Start met Maatschappelijk Verantwoord Inkopen ontwikkeld. In de boom hangen blaadjes met praktische tools. Ken je een tool die niet vermeld staat? Laat het ons weten via mc@nevi.nl!

Enkele voorbeelden:
De grondstoffenscanner - zie welke grondstoffen je gebruikt én hoe je jouw risico’s verkleint op schaarste. Met de Green Deal Circulair Inkopen kunnen publieke en private partijen zichtbaar maken dat zij de circulaire economie aanjagen middels hun inkoopbeleid.

Ook in het Nevi Kennislab vind je veel artikelen, best practices en stappenplannen over MVI, Circulair en ISO20400. Of bekijk onze agenda voor interessante evenementen, onze whitepapers en blogs of onze trainingen Maatschappelijk Verantwoord Inkopen.

Maatschappelijk Verantwoord Inkopen bij Nevi door de jaren heen

Wist je dat Nevi zich al in 2004 bezig hield met Duurzaamheid en Maatschappelijk Verantwoord Inkopen? Nu nog steeds één van de maatschappelijke thema’s waar Nevi zich op richt. Bekijk het filmpje om te zien wat we allemaal hebben gedaan op het gebied van MVI.

De voordelen

De grote voordelen van Nevi als inkoopopleider zijn:

  • De grote betrokkenheid bij de ontwikkelingen van de ISO 20400 richtlijn
  • Een uniek NEN-Nevi ISO 20400 certificaat
  • Op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid
  • Kennis van de belangrijkste politiek maatschappelijke thema’s
  • State of the art trainingsaanbod

Tools

Global Sustainable Enterprise System - GSES

Maak duurzame ambities en mijlpalen zichtbaar en transparant! 

En krijg zo de aandacht - en het vertrouwen - van (interne) stakeholders.

Public Sustainability Program

Zeker weten.... dat je werkelijk duurzaam inkoopt!

Met dit online platform verduurzamen lokale en centrale overheidsorganisaties hun beleid, inkoop en diensten.

Trainingen

NIEUW

Aan de slag met GSES ®

Alle mogelijkheden ontdekken en ervaren van het Platform GSES (Global Sustainable Enterprise System).

Blue Scan op het GSES platform

De scan is ontwikkeld door Maritiem Netwerk Nederland en ondersteunt de duurzame maritieme supply chain.

Circulair Inkopen

Als inkoper neem je in de circulaire economie een sleutelpositie in. Deze training leert je circulair inkopen binnen jouw organisatie. *Deze training is zowel online als offline te volgen.

ISO 20400 Sustainable Procurement

De ISO 20400 training geeft je de tools om maatschappelijk verantwoord inkopen optimaal in te zetten. Je bent hierna op de hoogte van de ISO 20400-richtlijn, zodat je professioneel aan de slag

Online

Maatschappelijk Verantwoord Inkopen en Aanbesteden

Tijdens deze online training leer je hoe je bewust en gericht 100% duurzaam inkoopt in de publieke sector. *Deze training vindt plaats via een virtual classroom.

Strategisch Onderhandelen en Dealmaking

Vanuit een systemische visie neem je de regie over je onderhandelingen.

NIEUW

Sustainable footprint

De Sustainable Footprint stelt je in staat om een integrale duurzame voetafdruk van jouw producten, diensten en projecten te berekenen.

Vragen of studieadvies?

Bel (088) 33 00 700 tussen 8.00 en 17.30 uur of mail ons.

Liever persoonlijk opleidingsadvies? Stuur een e-mail voor een afspraak bij ons op kantoor.

Wij helpen je graag!