Nevi
0

MVI in de zorg

Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord inkopen (mvi) zijn belangrijke speerpunten voor de zorg.

Gebruik onze praktische informatie en tools

Hieronder een overzicht van praktische informatie en tools om mee aan de slag te gaan.

Werkgroep mvi

Binnen Nevi Zorg is een werkgroep actief voor maatschappelijk verantwoord inkopen. Doelstelling van deze werkgroep is opleveren van hands-on tools en tips voor 10 veelvoorkomende categorieën in de zorginkoop. Hiermee kan de tactisch inkoper zelf aan de slag gaan. Tegelijkertijd kan de strategisch inkoper werken aan het verankeren van duurzaam inkopen in de organisatiecultuur en het inkoopbeleid. Vragen en/of opmerkingen voor de werkgroep? Laat het weten via zorg@nevi.nl


Inkoopcategorieën 

De overheid heeft clusterspecifieke informatie en gedetailleerde informatie per productgroep over maatschappelijk verantwoord inkopen vastgesteld, zoals de milieucriteria documenten en informatie over sociale voorwaarden en social return. Deze zijn ook voor inkopers in de zorg handig om te gebruiken. Hieronder staan de links naar MVI-criteria documenten voor de relevante inkoop categorieën.
 

NB: de categorieën geneesmiddelen, disposables, implantaten en diagnostiek zijn nog niet in ontwikkeling. 

 • Medische techniek
  Hieronder vallen elektrische en elektronische apparatuur in de gezondheidszorgsector (EEA gezondheidszorg). De criteria zijn ontwikkeld ter bevordering van de aankoop van EEA gezondheidszorg met een verminderd milieueffect, waarbij de prioriteit te allen tijde uitgaat naar de veiligheid en het welzijn van patiënten en van medisch personeel, technici en onderhoudspersoneel.
 • Facilitaire techniek
  Onder dit cluster valt grootkeukenapparatuur maar ook huur en aankoop, beheer en onderhoud en sloop, en ook nieuwbouw,  renovatie en  inrichting (kantoorstoffering) van kantoorgebouwen.
 • Energie
  Onder dit cluster valt de energievoorziening, zowel elektriciteit en gas.
 • Facilitair
  Onder deze categorie vallen automaten, bedrijfskleding, bloemen, catering, reiniging bedrijfskleding, schoonmaak. Ook vallen drukwerk, papier, kantoorartikelen en kantoormeubilair hieronder.
 • ICT
  Dit cluster bevat alle communicatiemiddelen die werknemers nodig hebben om hun taken te kunnen volbrengen, van computers tot telefoons en van scanapparaten tot printers (audiovisuele apparatuur, ICT-hardware en mobiele apparaten, tonercartridges, reproductieapparatuur). Ook de netwerken, datacenterhardware en telefoniediensten vallen onder dit cluster.

MVI richtlijnen, keurmerken, criteria, documenten en tools

 • ISO20400: richtlijn voor maatschappelijk verantwoord inkopen.
  De richtlijn omschrijft hoe je processen in een organisatie moet inrichten en gaat beperkt in op output-resultaten. Er is een handige webtool beschikbaar waarmee je een eigen mvi-implementatieplan kan maken.
 • Milieubarometer ziekenhuizen:
  milieubarometer: een monitor instrument om de milieuprestatie van de instelling te meten.
 • Milieuthermometer Zorg:
  milieumanagementsysteem, te certificeren op niveau brons, zilver en goud, waarbij het gouden niveau gekoppeld is aan het keurmerk Milieukeur van Stichting Milieukeur. Het systeem wordt onderhouden door vereniging Milieu Platform Zorgsector.
 • Keurmerken:
  overzicht van bijna 250 verschillende keurmerken. Een keurmerk van bijv. etenswaren welke gebruikt worden bij de hotelfunctie van zorginstellingen. Een dergelijk keurmerk zegt iets over de oorsprong van goederen maar helpt de zorginstelling niet bij het reduceren van verspilling bij haar eigen behoefte.
 • Medtech Europe:
  Europese brancheorganisatie die toeleveranciers van medische hulpmiddelen toetst in het volgen van ethische en duurzame kaders en ondersteunt de branche in het voldoen aan continentale of wereldwijde richtlijnen.
 • Sustainable Development Goals (SDGs):
  helpt je aan de slag te gaan met een van de 17 doelen en geeft praktische voorbeelden waar een organisatie/medewerker op kan letten per thema.
 • PIANOo thema maatschappelijk verantwoord inkopen:
  met veel informatie, tips, voorbeelden en criteria voor duurzaam inkopen per inkoopcategorie.
 • EU- Green public procurement criteria:
  o.a. de GPP criteria voor medische apparatuur.
 • Tools voor de inkoper in de zorg:
  o.a. Algemene InkoopVoorwaarden Gezondheidszorg met mvi-module.
 • Kennislab:
  tools, Deal! artikelen, filmpjes, vakkennis en meer over maatschappelijk verantwoord inkopen
Lees meer Lees minder
Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren