Nevi
0
Nieuws

Leven lang leren in de publieke sector

Artikel 4 minuten februari 2020

De diversiteit van de expertise en inbreng van al onze professionals is enorm. Ook dat zie je terug in ons opleidings- en trainingsaanbod. Graag neem ik je mee in ons portfolio om je zo op weg te helpen naar een volgende stap in je leven-lang-leren.

Het vakgebied inkoop is continu in beweging. Zo ook in de publieke sector. Wetswijzigingen, jurisprudentie en technologische ontwikkelingen maken dat je jouw inkooptaken anders uitvoert dan voorheen. Het anders uitvoeren van je taken betekent echter niet perse dat ook de spelregels veranderen. Zo nu en dan komt er echter een ‘gamechanger’ voorbij waardoor de spelregels wél veranderen, zoals de Aanbestedingswet. Deze bewegingen en veranderingen zorgen ervoor dat ook het opleidings- en trainingsaanbod van Nevi continu in beweging is. 

Als programmamanager bij Nevi werk ik veel samen met de vele inhoudsdeskundigen die voor of met Nevi werken. Omdat Nevi zich als vakvereniging met vele facetten van (publieke) inkoop bezighoudt heb ik met veel verschillende professionals te maken. De diversiteit van de expertise en inbreng van al die professionals is enorm. Ook dat zie je terug in ons opleidings- en trainingsaanbod.  

Om een goed overzicht te krijgen hoe al die Nevi opleidingen en trainingen voor de publieke sector zich tot elkaar verhouden heb ik, van huis uit onderwijskundige, deze blog geschreven.  

Opleidingen 

Sinds 2014 is er in de Nevi 2 opleiding een volledig aparte leerlijn voor de publieke sector. Belangrijkste reden hiervoor is dat de verschillen tussen publieke en private inkoop zodanig groot zijn dat het zelfs binnen een generieke opleiding niet mogelijk is om het in 1 leerlijn te vangen. Binnen de Nevi 1 opleiding was er al een deels aparte leerlijn voor de publieke sector. Sinds begin dit jaar is ook de opleiding Nevi 1 Publiek volledig op de publieke sector gericht. Door deze wijziging richt Nevi 1 Publiek zich, naast het leren aanbesteden, met name op het uitvoeren van de onderhandse procedures en de kennis en vaardigheden die daarbij komen kijken. Nevi 2 Publiek richt zich met name op het begeleiden en uitvoeren van Europese aanbestedingen. 

Trainingen 

Waar je bij opleidingen een intensief en langduriger commitment aangaat, heb je met trainingen de mogelijkheid om je kort en gericht onder te dompelen in een bepaald onderwerp. Op onze pagina Inkopen voor de publieke sector vind je allerlei trainingen die interessant zijn voor professionals die werkzaam zijn in de publieke sector.  

Soms is bij trainingen, afhankelijk van het onderwerp, een scheiding als publiek en privaat juist helemaal niet relevant. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen als Artificial intelligence voor inkoop, Inkopen van flexibele arbeid en de ISO 20400 Sustainable procurement training. In dergelijke trainingen gaat het om de bijzonderheden en spelregels rondom die onderwerpen en niet zozeer om de sector waarin je als inkoper werkzaam bent.  

Sociaal domein 

In andere gevallen gaat het onderscheid publiek – privaat nog niet ver genoeg. Een goed voorbeeld hiervan is het sociaal domein. Binnen dat domein zijn de ontwikkelingen en spelregels zodanig specifiek dat het de moeite waard is om daar gerichte trainingen voor te organiseren. Twee nieuwe trainingen voor deze doelgroep zijn Inrichting opdrachtgeverschap sociaal domein en Sociaal domein en de inkoopprocedures. Daarnaast is de ook op het gebied van contractmanagement het sociaal domein zodanig specifiek dat daar een gerichte training voor wordt georganiseerd.  

Specifieke verdieping voor de publieke inkoper 

Korte trainingen lenen zich er bij uitstek voor om heel gericht op een bepaald onderwerp in te zoomen. Hieronder vind je een aantal gerichte en specifieke onderwerpen op een rijtje: 

Los van alle specifieke en gerichte verdiepingen zijn er natuurlijk ook veel scenario’s denkbaar waarin je een complete overview wilt krijgen over hoe inkopen in de publieke sector precies werkt. Bijvoorbeeld als je al jaren werkzaam bent als inkoper in de private sector en een overstap naar de publieke sector overweegt of als je als inkoper bij een aanbestedende dienst werkt en goed beslagen ten ijs wilt komen. Dan is de training Aanbestedingswet basis het meest geschikt. Als je die training al een keer gevolgd hebt of al veel ervaring hebt met aanbesteden dat is de training Aanbestedingswet refresher waarschijnlijk beter geschikt. In die training ga je een dag sneller door de stof heen.  

In de basis- en refreshertraining wordt het fenomeen ‘groene stip overleg’ geïntroduceerd. Dit overleg dient als belangrijkste ontmoetingsplaats voor de relevante stakeholders die betrokken zijn bij een aanbesteding. Voor de nodige handvatten en tips om dit goed te organiseren is de vervolgtraining Aanbestedingswet groene stip ontwikkeld.  

Al met al dus een zeer divers en uitgebreid keuzepalet. Heb je zelf vragen of wil je studieadvies? Bel (088) 33 00 700 tussen 8.00 en 17.30 uur of mail ons. Liever persoonlijk opleidingsadvies? Stuur een e-mail voor een afspraak bij ons op kantoor. Wij helpen je graag! 


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen