Fred van Rooyen is programmamanager Supply Chain Development bij Rituals Cosmetics. Remon van den Berg focust zich als senior contractmanager op de raamovereenkomsten van ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Beide mannen beschouwen de contacten en gesprekken met collega's als zeer waardevol. De uitwisseling van ervaringen tussen het publieke en private domein was een positieve kruisbestuiving.
Veel afstemming
Supplier Relationship Management (SRM) is voor Rituals Cosmetics van groot belang. Niet alleen omdat alle producten die het bedrijf levert van grofweg 100 externe leveranciers afkomstig zijn. Het bedrijf heeft de ambitie om dit jaar de grens van 2 miljard euro omzet te passeren. SRM is daarin een belangrijke factor. Een andere reden is de continue innovatie van het productassortiment, waarvan jaarlijks ongeveer 25 procent wordt vernieuwd. Dat geeft een grote mate van complexiteit en vraagt om veel afstemming en samenwerking met de leveranciers.
Productontwikkeling
Binnen Rituals Cosmetics is de afdeling Supply Chain verantwoordelijk voor de operationele inkoop. De afdeling Sourcing zorgt voor contracten en commerciële afspraken. De afdeling Innovatie doet de productontwikkeling en beslist over het portfolio aan producten. Fred van Rooyen begon in 2012 bij Rituals als verantwoordelijke voor het Supply Planning Team. Sinds vier jaar is hij onderdeel van een nieuw team: Supply Chain Development. Dat richt zich op verbetering van het project- en programmamanagement van strategische, crossfunctionele projecten.
Ketenveerkracht
Van Rooyen: "We hebben goed leveranciersrelatiemanagement nodig om de beschikbaarheid van onze producten en hoge servicelevels te kunnen garanderen. Ons motto is dat de keten groeiambities nooit in de weg mag staan. De veerkracht van de supply chain is daarom een belangrijk thema voor ons. Toen ik zag dat Nevi een SRM-opleiding ging starten, leek me dat interessant. Ik ben de opleiding gaan doen om te leren hoe je relatiemanagement met leveranciers op een hoger plan brengt en hoe je daartoe de eerste stappen zet."
Meer plannen, minder op gevoel
Voor Remon van den Berg kwam de opleiding precies op het juiste moment. "Waar we nu nog dezelfde aandacht aan alle raamovereenkomsten geven, gaat SRM echt helpen om de belangrijkste raamovereenkomsten te kiezen. Er was tijdens de opleiding veel aandacht voor de keuze en de classificatie van de cruciale leveranciers. Aangezien wij binnen de overheid het gelijkheidsbeginsel hanteren ten aanzien van leveranciers, was het voor mij dus lastig om daar onderscheid in te gaan maken. Terwijl je weet dat je toch focus wil hebben op de juiste contracten en de juiste leveranciers. Je zult maatwerk moeten leveren en keuzes maken. Door de opleiding kan ik die keuzes nu ook beter onderbouwen, zodat minder op gevoel worden gedaan."
Niet op eiland
Van den Berg werkt inmiddels negentien jaar in de verschillende inkooprollen binnen de Rijksoverheid. Eerder volgde hij onder meer de opleiding Contract en Leveranciers Management (CLM) van Nevi. ''Die opleiding vormt de basis van mijn werk en aanpak. Zeker wekelijks pak ik de theorie van die opleiding er weer bij. Het huis van Nevi en het contractmanagement maturity-raamwerk gebruik ik beide. In mijn werk, maar ook om de afdeling verder te professionaliseren. Dus daar heb ik heel veel aan. En de opleiding SRM zie ik echt als volgende stap. In de SRM-opleiding heb ik geleerd hoe je dat op moet zetten, keuzes moet maken welke relaties belangrijk zijn en hoe je dat alles verder kunt ontwikkelen. Je zit niet op een eiland en doet het niet alleen. Je hebt echt de contracteigenaar nodig, en de leverancier heeft daar ook een rol in.''
"Waar we nu nog dezelfde aandacht aan alle raamovereenkomsten geven, gaat SRM echt helpen om de belangrijkste raamovereenkomsten te kiezen."Remon van den Berg, Senior contractmanager bij Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat