Het Procurement Leadership Program is volgens program director Frank Rozemeijer "de beste inkoop-MBA, die geen MBA is". Gelijk van niveau, maar in de helft van de tijd. De Nevi-opleiding gaat in maart 2025 weer van start. Nieuw zijn de thema's supply chain management, digitalisering en verduurzaming.
De wereld draait niet om inkoop, inkoop levert een service." Dat zegt Tim Klopstra, global sourcing manager - voor zowel opex als capex bij VTTI, een mondiale speler op het gebied van op- en overslag en bewerking van petrochemische producten. "De invloed van inkoop wordt bepaald door de plaats die je inneemt in de waardeketen. Vergelijk een organisatie die grondstoffen inkoopt met een organisatie die vooral facilitaire goederen en diensten inkoopt. Om werkelijk impact te kunnen hebben, moet je de cultuur, drijfveren en ambities van de stakeholders kennen. Alleen zo kun je de juiste strategische vertaalslag maken naar stakeholders."
Tweejarige opleiding
"Besparingen, innovatie, risicomanagement, prima. Maar what's in it for them? Precies dat is voor mij de toegevoegde waarde van het Procurement Leadership Program van Nevi", vertelt Klopstra. Voor zijn huidige functie was hij European procurement manager bij Valvoline, producent van onder andere de bekende motorolie. Hij speelde toen met het idee om een MBA te volgen, maar vond een tweejarige opleiding te intensief naast zijn werk. En ook te algemeen, met te weinig handvatten om - vanuit inkoop gezien- effectief om te gaan met de verschillende stakeholders.
Vruchten plukken
Klopstra is inmiddels, naar eigen zeggen, "een van de grootste fans" van het leiderschapsprogramma. "Bij Valvoline heb ik er al direct de vruchten van kunnen plukken. De toepasbaarheid van de opgedane inzichten is hoog, en daardoor betaalt de investering in geld en tijd zich terug. Het programma is intensief, maar goed te doen in de negen maanden die ervoor staan. Wat mij betreft had het zelfs nog wel wat langer mogen duren."
Pittige uitdaging
PLP heeft zes pilaren, dat zijn de modules. Te weten: strategie, organisatie, finance, innovatie, verandermanagement en leiderschap. Voor Klopstra zijn ze in de praktijk alle zes relevant gebleken. Bij zijn nieuwe werkgever staat hij voor de pittige uitdaging om een centrale, mondiale inkoopafdeling te gaan vormen. Daarvoor moeten alle registers van zowel verandermanagement als organisatieontwikkeling en uiteraard ook leiderschap worden opengetrokken.
Sterke line-up
Wat Klopstra ook een pre vindt, is een sterke line-up van inhoudelijk deskundigen. Een van hen is Paul Iske, die ingaat op de succes- en faalfactoren bij innovatie. Voor verandermanagement is Arend Ardon betrokken, die lesgeeft op basis van "Break the Cycle', een van zijn bekende boeken. "Het staat wel vast dat ik in mijn nieuwe job een aantal van de boeken uit de opleiding er regelmatig op na zal ga slaan", aldus Klopstra. En het blijft niet alleen bij theorie; in elke module wordt ook een praktijkcasus besproken door een CPO en na elke twee modules schrijven de deelnemers een essay waarin ze de aangereikte theorie naar hun eigen praktijk vertalen.
''Programma is aangepast aan eisen die deze turbulente tijd aan de inkoopmanager stelt''Frank Rozemeijer, Program director PLP