Nevi
0
Deal!

Coronavaccins: inkoopkosten vaccins en kosten implementatie op een rij

Deal! februari 2021

Het inkoopproces voor diverse vaccins nam zo’n driekwart jaar geleden een aanvang. Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië bundelden hun inkoopkrachten in de ‘Inclusieve Vaccin Alliantie’. Waarom inclusief?


Sourcing-strategie en inkoopcriteria

Het internationale inkoopstartteam werd later uitgebreid tot het Joint Negotiation Team onder leiding van de Europese Commissie (EC). Kern van de sourcing-strategie was het samenstellen van een brede portfolio van kandidaat-vaccins, gebaseerd op verschillende technologieën. Kortom: niet op een paard wedden. Het inkoopteam hanteerde daarbij zes inkoopcriteria. Achtereenvolgens: 

  1. Wetenschappelijke kwaliteit (‘potentie van het kandidaat-vaccin’)
  2. Vroegtijdige beschikbaarheid van grote hoeveelheden in 2020 en 2021
  3. Prijs
  4. Productie in de EU: ‘de EU onderhandelt met voorrang met partijen die het vaccin in de EU produceren en daar hun capaciteit willen opschalen’. Een voorkeur dus voor local sourcing
  5. Kandidaat-vaccins gebaseerd op uiteenlopende technologieën
  6. Betrouwbaarheid van de producent

Sterk uiteenlopende inkoopprijzen

Door de EC zijn vooralsnog door middel van ‘Advanced Purchase Agreements’ zes (potentiële) leveranciers gecontracteerd. De inkoopprijzen van de vaccins lopen sterk uiteen. Van 1,78 euro voor dat van AstraZeneca, 12 euro voor het vaccin van BioNTech/Pfizer en tot 18 euro voor dat van Moderna. De andere gecontracteerde farmaceuten zitten met hun vaccins alle in de prijsrange 7-10 euro. Kijken we naar de gehanteerde inkoopcriteria dan lijken kwaliteit (effectiviteit van het vaccin) en snelle, grootschalige beschikbaarheid een enorm prijsvoordeel te hebben opgeleverd voor Moderna en BioNTech/Pfizer. De prijs van het AstraZeneca-vaccin is volgens de producent bewust laag gehouden omdat het bedrijf een vaccin voor de hele wereld wil leveren.

Kosten vaccins: 667 miljoen euro

Het ministerie van VWS heeft de inkoop van de vaccins begroot op 667 miljoen euro. Dit is echter niet de grootste kostenpost, de implementatie wel. ‘De eerste ramingen voor de implementatie van de COVID-19 vaccins worden geschat op 900 miljoen tot 1 miljard euro. In de ramingen wordt uitgegaan van twee doses vaccin’, aldus VWS. Implementatiekosten zijn onder meer: vergoedingen voor het uitvoeren van verrichtingen, toedieningsmaterialen, transport, opslag en distributie, tijdelijke onderkomens voor grootschalige vaccinatie, veiligheidsbewaking, tijdelijke arbeidskrachten en centrale registratie. Het woord ‘implementatiekosten’ kunnen we in dit verband dus net zo goed vervangen door ‘inkoopkosten’.

Het volledige artikel over de inkoop van en het supply (chain) management voor de vaccins verschijnt in Deal! nr 1, die op 23 februari 2021 op de mat valt en online valt. Nog geen abonnement? Als je lid wordt van Nevi, dan zit Deal! erbij inbegrepen!

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren