Nevi
0
Nieuws

Overheden, benut je inkoopkracht voor de duurzame transitie 🌱

Nieuws 2 minuten 16 mei 2024

Overheden besteden jaarlijks meer dan 100 miljard euro aan de inkoop van producten en diensten. Die enorme bedragen kunnen een significante impact hebben op de markt en de maatschappij. Helaas wordt deze potentie nog lang niet volledig benut.

Zeist, 16 mei 2024 - In een opiniestuk wat eerder gepubliceerd is op de website van Binnenlands Bestuur pleiten Pieter van den Herik (MVO Nederland), Lizan Molmans (Nevi) en Stefan Panhuijsen (Social Enterprise NL) voor een stevigere rol van overheidsinkoop bij de verduurzaming van de samenleving. Er wordt kritisch gekeken naar de trage voortgang op dit gebied en dringen aan op concrete beleidsdoelen en meetbare criteria.
 

"Overheden kopen jaarlijks voor meer dan 100 miljard euro in", aldus Van den Herik. "Die enorme inkoopkracht kan een enorme hefboom zijn voor duurzame en sociale innovatie. Maar helaas wordt deze potentie nauwelijks benut."

Er wordt vastgesteld dat duurzaamheid en sociaal inkopen nog lang geen standaard is bij Nederlandse overheden. Terwijl ze benadrukken dat dit een efficiëntere manier is om maatschappelijke doelen te bereiken dan via subsidies of regelgeving. "Duurzame bedrijven vragen er bovendien zelf om", aldus Lizan Molmans. "Ze willen graag kunnen concurreren op basis van hun maatschappelijke meerwaarde."

Een van de grootste knelpunten is dat de voordelen van duurzame inkoop vaak pas op de lange termijn zichtbaar worden, terwijl de directe kosten meteen voelbaar zijn. "Die mismatch maakt het lastig voor beleidsmakers om de juiste keuzes te maken", aldus Panhuijsen. "We hebben duidelijke en meetbare beleidsdoelen nodig, met als uitgangspunt: 'duurzaam en sociaal, tenzij…'."

De auteurs pleiten voor een wettelijke verplichting om duurzame en sociale criteria op te nemen in alle aanbestedingen. "Transparantie en verantwoording over het inkoopproces zijn hierbij cruciaal", aldus Van den Herik. "Opdrachtgevers en beleidsmakers moeten zich realiseren dat de echte kosten van inactiviteit veel hoger zijn dan de kosten van verandering."

Het opiniestuk is gepubliceerd in het kader van de Week van de Circulaire Economie, die plaatsvindt van 13 tot 19 mei 2024.

"We hebben duidelijke en meetbare beleidsdoelen nodig, met als uitgangspunt: 'duurzaam en sociaal, tenzij…'."
Stefan Panhuijsen, Bestuursvoorzitter en Algemeen directeur bij Social Enterprise NL.

Ze pleiten voor een wettelijke verplichting om duurzame en sociale criteria op te nemen in alle aanbestedingen. "Transparantie en verantwoording over het inkoopproces zijn hierbij cruciaal", vertelt Van den Herik. "Opdrachtgevers en beleidsmakers moeten zich realiseren dat de echte kosten van inactiviteit veel hoger zijn dan de kosten van verandering."

Het opiniestuk is op 14 mei op de website van Binnenlands Bestuur gepubliceerd in het kader van de Week van de Circulaire Economie, die plaatsvindt van 13 tot 19 mei 2024.

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen