Om de werkgelegenheid zo goed als mogelijk te behouden komt naar verwachting met ingang van juli 2020 tot einde 2020 het crisispakket 'NL leert door'.
Doel is mensen te ondersteunen die hun werk als gevolg van de crisis dreigen te verliezen of al verloren hebben. Om de transitie naar kansrijk werk te maken, krijgen zij ontwikkeladviezen en scholing aangeboden, met een focus op arbeidsmarktrelevante loopbaanstappen. Dit geldt zowel voor werknemers, flexwerkers en zzp’ers. Het UWV heeft in 2019 'de inkoper' op de lijst van beroepen waarin tekorten een rol spelen gezet. Hier vind je meer informatie over het Leven lang leren-krediet voor kansberoepen en onze inkoopopleidingen en -trainingen.
Scholing
Werkgevers die de NOW aanvragen, worden verplicht om hun werknemers te stimuleren om aan bij- en omscholing te gaan doen, zodat werknemers zich kunnen aanpassen aan de nieuwe economische situatie. Werkgevers leggen hier bij aanvraag van de NOW 2.0 een verklaring over af. Om werkgevers en werknemers daarbij te helpen, trekt het kabinet 50 miljoen euro uit voor het crisisprogramma NL leert door, waar mensen vanaf juli kosteloos scholing en ontwikkeladviezen kunnen volgen. Verder uitwerking zal duidelijk moeten maken hoe het pakket eruit komt te zien.
Wijzigingen in NOW-regeling bij noodpakket 1 en 2
Het kabinet wil de werkgelegenheid beschermen tijdens de coronacrisis. Daarom is de loontegemoetkomingsregeling NOW sinds maart onderdeel van het economisch noodpakket. Om zoveel mogelijk bedrijven snel te bereiken, is de regeling generiek. Niettemin probeert het kabinet waar het kan oplossingen te vinden voor bedrijven die tussen wal en schip dreigen te vallen, en drempels weg te nemen in de NOW zodat meer getroffen bedrijven bereikt kunnen worden. Met een wijziging van de huidige NOW-regeling en in de verlenging van de NOW-regeling tijdens de komende maanden, komen er onder meer wijzigingen voor seizoenbedrijven, bij bedrijfsovernames en voor bedrijven die in januari een loonsom van 0 euro hadden.
Lees verder op overheid.nl
Relevante informatie over financiering van om- en bijscholing:
- Volgen van opleiding tijdens ww-uitkering / overzicht opleiders
- Leven lang leren krediet
- Subsidieregeling STAP-budget: Regeling van de van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de Subsidieregeling leer- en ontwikkelbudget voor de stimulering van de arbeidsmarktpositie van natuurlijke personen met een band met de Nederlandse arbeidsmarkt.
- SER Leven lang ontwikkelen: Welke regelingen en subsidies zijn er voor leven lang ontwikkelen?