De Green Deal en de rol van inkoop
Ook voor de inkoopfunctie/ procurement organisaties heeft de Green Deal directe en indirecte gevolgen op kortere maar zeker ook langere termijn:
1. Maatregelen voor en veranderingen in de eigen industrie hebben verregaande consequenties voor inkopers. Als bijvoorbeeld maatregelen in de bouw of mobiliteit leiden tot ander materiaalgebruik en produktontwerpen (bijvoorbeeld geen fossiele verbrandingsmotoren meer of circulaire bouwmethoden) dan heeft dat directe gevolgen voor het inkooppakket.
2. Maatregelen voor en veranderingen in de toeleverende industrieën kunnen ertoe leiden dat mogelijk alternatieven benodigd zijn. Nieuwe eisen aan deze grondstoffen, materialen maar ook produktiemethoden en energieverbruik hebben invloed hebben op wat er ingekocht kan worden.
3. Directe eisen aan green public procurement worden voorzien om ook de inkopende kracht van de EU te benutten in de beoogde transitie, ook wel de “instrumentele kant van aanbestedingswetten” genoemd.
Om de gevolgen van de Green Deal te overzien en je organisatie optimaal voor te bereiden, heeft Nevi deze zomer een aantal stappen gedefinieerd in een factsheet Green Deal (augustus 2020) waarmee iedere inkopende organisatie aan de slag kan.
Lees ook Europees klimaatplan: strengere eisen aan uitstoot auto's, huizen energiezuiniger.
Meer weten over de rol en impact van inkoop voor de maatschappij? Bekijk wat onze Teams van Deskundigen nog meer doen.