Request for proposal (RFP)

Het opstellen van een een RFP is een intensief proces waarbij verschillende disciplines betrokken zijn. De focus bij de aanvraag ligt bij het probleem (de vraag) van de opdrachtgever. Hoe grondiger je de behoeften en vragen formuleert, hoe beter de voorstellen zijn die je terugkrijgt.

Download de pdf

Maak een gratis NEVI Basic account aan, log in en download de PDF met meer informatie.

Wat is een request for proposal (RFP)?

Een RFP is een offerteaanvraag bij een of meerdere leveranciers. In het document beschrijft de opdrachtgever de situatie en de vraag. Eventuele randvoorwaarden worden aangegeven. De partij die aangeschreven wordt, reageert schriftelijk.

Waaruit bestaat een RFP?

Voor het opstellen van een RFP verzamel je veel informatie uit de organisatie én je ontwerpt de toekomstige situatie. Onderdelen uit een RFP zijn bijvoorbeeld:

  • Beschrijving van de aanbestedende dienst
  • Beschrijving sourcingproces
  • Vertrouwelijkheid
  • Juridische voorwaarden
  • Offerteprocedure

Vijf tips voor een heldere RFP

  1. Kies voor een onderscheidende vraagstelling
  2. Formuleer je vragen duidelijk
  3. Leg de beoordelingscriteria vooraf vast
  4. Maak duidelijke afspraken over de reactietermijn
  5. Leg de antwoorden vast bij de contractonderhandelingen

Voorbeeld request for proposal

Zelf een RFP maken? Gebruik ons voorbeeld van een  request for proposal. Log in via onderstaande button en download de pdf.

Meer weten over de Request for proposal?

Dit kennisdocument bevindt zich in het NEVI Kennislab. NEVI Members loggen in om de pdf te downloaden. Nog geen NEVI account? Maak een NEVI account aan.

NEVI Kennislab bevat meer dan 500 documenten, 2.000 begrippen, 500 Deal! artikelen, 50 wetenschappelijke onderzoeken, NEVI Talks en ruim 100 inkooptools. NEVI Professional Members krijgen onbeperkt toegang tot NEVI Kennislab, NEVI Basic Members kunnen 5 artikelen bekijken.

Log in en download de pdf!

Hét startpunt voor inkoopprofessionals

De vereniging voor inkoopprofessionals sinds 1956.
NEVI is het kennisnetwerk voor inkoop- en supply management. Met 8 erkende opleidingen met NEVI diploma en meer dan 70 kortdurende praktijkgerichte trainingen verspreid door heel Nederland.