0

Filters

Thema

Sector

Artikel3 minuten

Nacalculatie

Nacalculatie is een berekening achteraf. Je berekent na afloop wat de productie van een product werkelijk kostte of wat een geleverde dienst werkelijk kostte.

 
Artikel4 minuten

De leercyclus van Kolb

De Amerikaanse psycholoog David A. Kolb onderscheidde 4 leerfasen die samen een cyclisch proces vormen en zich steeds in dezelfde volgorde herhalen. Dit noemen we de leercyclus van Kolb.

 
Artikel4 minuten

Kostprijscalculatie

De kostprijscalculatie is voor iedere inkoper van belang. Het biedt namelijk inzicht in de werkelijk gemaakte kosten en de omzet van het bedrijf.

 
Artikel4 minuten

Facilitaire inkoop

Het handboek voor facilitaire inkoop, ontwikkeld door Maartje van de Velden in 2008, werkt als hulpmiddel voor facilitaire inkopers.

 
Artikel4 minuten

Request for proposal (RFP)

Het opstellen van een een RFP is een intensief proces waarbij verschillende disciplines betrokken zijn. De focus bij de aanvraag ligt bij het probleem (de vraag) van de opdrachtgever.

 
Artikel4 minuten

ABC-analyse

De ABC-analyse is een techniek waarmee je leveranciers of artikelen indeelt in 3 categorieën: A, B en C. Je voert zo’n analyse uit om je leveranciersstrategie mee te bepalen en je inkoopproces te verbeteren.

 
Artikel4 minuten

Activity based costing stappenplan

Activity based costing (ABC) is een kostprijsmethode. Het is gebaseerd op het idee dat niet producten maar activiteiten kosten veroorzaken.

 
Artikel4 minuten

Inkoopvolwassenheidsmodel

Het inkoopvolwassenheidsmodel, ontwikkeld door Emeritor in 1998, is bedoeld om organisaties te ondersteunen bij hun activiteiten om een professionele inkoopfunctie te creëren.

 
Artikel5 minuten

Leveranciersmanagement

Leveranciersmanagement, vendor management, supplier management, en contractmanagement. Wat is het, wat is nu eigenlijk het verschil en wat zijn de overeenkomsten?

 
Artikel4 minuten

Contractbeheer

Organisaties worden steeds vaker geconfronteerd met een grote hoeveelheid contracten. Contractbeheer en contractmanagement zijn dan van essentieel belang.