0

Filters

Thema

Sector

Artikel4 minuten

De leercyclus van Kolb

De Amerikaanse psycholoog David A. Kolb onderscheidde vier leerfasen die samen een cyclisch proces vormen en zich steeds in dezelfde volgorde herhalen. Dit noemen we de leercyclus van Kolb.

 
Artikel4 minuten

Request for proposal (RFP)

Het opstellen van een een RFP is een intensief proces waarbij verschillende disciplines betrokken zijn. De focus bij de aanvraag ligt bij het probleem (de vraag) van de opdrachtgever.

 
Artikel3 minuten

Nacalculatie

Nacalculatie is een berekening achteraf. Je berekent na afloop wat de productie van een product werkelijk kostte of wat een geleverde dienst werkelijk kostte.

 
Artikel4 minuten

Kostprijscalculatie

De kostprijscalculatie is voor iedere inkoper van belang. Het biedt namelijk inzicht in de werkelijk gemaakte kosten en de omzet van het bedrijf. Zo kun je een betere inschatting maken van de vraagprijs voor je producten. Benieuwd wat kostprijscalculatie inhoudt en hoe je het berekent? Lees verder.

 
Artikel4 minuten

Facilitaire inkoop

Het handboek voor facilitaire inkoop, ontwikkeld door Maartje van de Velden in 2008, werkt als hulpmiddel voor facilitaire inkopers. Het ondersteunt inkopers van facilitaire diensten en producten om de bedrijfsprocessen beter te laten verlopen. Met behulp van voorbeelden van verschillende inkoopcommodities, zoals bedrijfshuisvesting en energie, is het handboek voor iedere inkoper een relevante toevoeging. Wil je je als facilitaire inkoper ontwikkelen? Gebruik dan het handboek.

 
Artikel4 minuten

ABC-analyse

De ABC-analyse is een techniek waarmee je leveranciers of artikelen indeelt in 3 categorieën: A, B en C. Je voert zo’n analyse uit om je leveranciersstrategie mee te bepalen en je inkoopproces te verbeteren. Je ziet bijvoorbeeld welke leveranciers qua inkoopomzet het belangrijkst zijn.

 
Artikel4 minuten

Activity based costing stappenplan

Activity based costing (ABC) is een kostprijsmethode. Het is gebaseerd op het idee dat niet producten maar activiteiten kosten veroorzaken. Het is een kostencalculatietechniek waarbij een berekening van de kosten plaatsvindt op basis van de activiteiten die de kosten veroorzaken.

 
Artikel4 minuten

Inkoopvolwassenheidsmodel

Het inkoopvolwassenheidsmodel, ontwikkeld door Emeritor in 1998, is bedoeld om organisaties te ondersteunen bij hun activiteiten om een professionele inkoopfunctie te creëren. Het model bevat 9 elementen die allen in opeenvolgende fasen van volwassenheid zijn ingedeeld. Benieuwd welke elementen het inkoopvolwassenheidsmodel bevat en hoe je het model goed kunt inzetten?

 
Artikel5 minuten

Leveranciersmanagement

Leveranciersmanagement, vendor management, supplier management, en contractmanagement. Allemaal termen die gebruikt worden en aanhaken bij de inkoop. Wat is het, wat is nu eigenlijk het verschil en wat zijn de overeenkomsten?

 
Artikel4 minuten

Contractvormen en de Kraljic-matrix

Het portfoliomodel van Kraljic is een instrument voor de professionalisering van inkoop. Het model helpt je bij het bepalen van de juiste inkoopstrategie per product (of dienst). Het portfoliomodel bestaat uit een aantal matrices die inzicht geven in de machtsverhouding tussen inkopende partij en leverancier.