Kostprijscalculatie

De kostprijscalculatie is voor iedere inkoper van belang. Het biedt namelijk inzicht in de werkelijk gemaakte kosten en de omzet van het bedrijf. Zo kun je een betere inschatting maken van de vraagprijs voor je producten. Benieuwd wat kostprijscalculatie inhoudt en hoe je het berekent? Lees verder.

Download de pdf

Maak een gratis NEVI Basic account aan, log in en download de PDF met meer informatie.

Wat houdt kostprijscalculatie in?

Met een kostprijscalculatie of kostprijsberekening doe je een voorspelling van de kosten die je gaat maken voor je producten of diensten. De kostprijs van een product bestaat uit de totale kosten die gemaakt worden voor het produceren of leveren van het product of de dienst.

 

Waarom een kostprijscalculatie doen?

Voor de verkoop van je producten is het verstandig om vooraf te weten welke kosten je gaat maken. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor de magazijnopslag of transportverzekering. Met een kostprijsberekening weet je precies hoeveel kosten je gaat maken. Met behulp van de berekening kun je een goede prijs hanteren voor je producten, die al je kosten dekt en je producten ook niet uit de markt prijst.

 

Hoe bereken je de kostprijs?

Bij het berekenen van de kostprijs worden zowel de directe kosten als indirecte kosten meegerekend. De directe kosten zijn de kosten die direct met het product te maken hebben, zoals de inkoopprijs van het product, de halffabricaat of grondstoffen en de invoerrechten. De indirecte kosten bestaan uit de vaste bedrijfskosten, zoals salaris personeel en marketingbudget.

 

De kostprijscalculatie is echter geen simpel rekensommetje. De kosten die je maakt verschilt namelijk per land en per product. De formule om jouw kostprijs te kunnen berekenen heeft NEVI weergegeven in de bijgevoegde pdf. Wanneer je bent ingelogd, kun je de pdf downloaden om jouw kostprijs te berekenen.

 

Log in en download de pdf!

 

Gerelateerde trainingen

Het berekenen van de kostprijs voor de producten is een van de taken van een inkoper. De inkoper dient de inkoop zo efficiënt en voordelig mogelijk uit te voeren, zodat er vervolgens een goede omzet kan worden gehaald. Wil jij je meer ontwikkelen als inkoper om nog efficiënter te werken? Volg dan nu een inkooptraining van NEVI. Met deze trainingen kun je verschil gaan maken.

Hét startpunt voor inkoopprofessionals

De vereniging voor inkoopprofessionals sinds 1956.
NEVI is het kennisnetwerk voor inkoop- en supply management. Met 8 erkende opleidingen met NEVI diploma en meer dan 70 kortdurende praktijkgerichte trainingen verspreid door heel Nederland.