Nevi
0
Inkoopkennis

Kostprijscalculatie

Artikel 4 minuten maart 2017

De kostprijscalculatie is voor iedere inkoper van belang. Het biedt namelijk inzicht in de werkelijk gemaakte kosten en de omzet van het bedrijf.

Wat houdt kostprijscalculatie in?

Met een kostprijscalculatie of kostprijsberekening doe je een voorspelling van de kosten die je gaat maken voor je producten of diensten. De kostprijs van een product bestaat uit de totale kosten die gemaakt worden voor het produceren of leveren van het product of de dienst.

Waarom een kostprijscalculatie doen?

Voor de verkoop van je producten is het verstandig om vooraf te weten welke kosten je gaat maken. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor de magazijnopslag of transportverzekering. Met een kostprijsberekening weet je precies hoeveel kosten je gaat maken. Met behulp van de berekening kun je een goede prijs hanteren voor je producten, die al je kosten dekt en je producten ook niet uit de markt prijst.

Hoe bereken je de kostprijs?

Bij het berekenen van de kostprijs worden zowel de directe kosten als indirecte kosten meegerekend. De directe kosten zijn de kosten die direct met het product te maken hebben, zoals de inkoopprijs van het product, de halffabricaat of grondstoffen en de invoerrechten. De indirecte kosten bestaan uit de vaste bedrijfskosten, zoals salaris personeel en marketingbudget.

De kostprijscalculatie is echter geen simpel rekensommetje. De kosten die je maakt verschilt namelijk per land en per product. De formule om jouw kostprijs te kunnen berekenen heeft Nevi weergegeven in de bijgevoegde pdf. 

Maak een gratis Nevi account aan, log in en download de pdf met meer informatie. Wanneer je bent ingelogd, kun je jouw kostprijs berekenen.


Meer weten over kostprijscalculatie?

Dit kennisdocument bevindt zich in het Nevi Kennislab. Nevi Members hebben onbeperkt toegang en loggen in om de pdf te downloaden. Met een Nevi account kun je 5 artikelen bekijken. Nog geen Nevi account? Maak een Nevi account aan.

Nevi Kennislab bevat meer dan 500 documenten, 2.000 begrippen, 500 Deal! artikelen, 50 wetenschappelijke onderzoeken, Nevi Talks en ruim 100 inkooptools.

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren