Hieronder vind je een overzicht van de verdiepingssessies. Kies sessies op basis van het onderwerp dat je interesseert.
Pijler 1: Governance
Stakeholder Succes: Governance in Contractmanagement bij TNO - Jurjen Bousma
In maart 2024 rondde Jurjen zijn studie Technische Bedrijfskunde af met een onderzoek naar de huidige status en de groeimogelijkheden voor contractmanagement binnen TNO. De basis voor zijn opdracht was het Nevi Contractmanagement Maturity Model. In deze sessie vertelt Jurjen hoe hij een nulmeeting deed bij de stakeholders, de ambitie van de directie vaststelde en hoe hij kwam tot verbeteropties om de mate van professionaliteit te verhogen.
Pijler 2: Contractadministratie
Contractbeheer in beweging: Van inkoop naar een breder beheer - Karin de Wit en Richard Elzinga
We hebben bij de gemeente Dijk en Waard gecoördineerde decentrale inkoop. De inkoopcontracten vanuit een meervoudige en Europese aanbesteding, die opgesteld zijn door team Inkoop, worden sinds 2022 door dit team centraal beheerd. Nu op naar volgende stap, de overige contracten van inkoop maar ook verkoop laten beheren. Hoe hebben we het aangepakt, wat is onze ervaring en wat is het vervolg?
Pijler 3: Prestatiemanagement
Manage jouw contractprestaties binnen MS Teams. Van SLA, kansen en risico's tot XLA! - Jelle Wenselaar
Met contract- en leveranciersmanagement komen veel onderwerpen samen. De toegevoegde waarde van een Contractmanager is niet altijd goed uit te drukken. Door prestaties van een contract én leverancier te meten wordt een contract zichtbaar gekapitaliseerd en komt de waarde tot uiting! Jelle neemt je mee in een logische methode die door NTTL is ontwikkeld; de ORG-KIT. Aan de hand van deze 'Leveranciers ORGanisatieKIT' wordt nader uitleg gegeven hoe je SLA, Risicomanagement tot en met XLA samen brengt. In deze brede en inpirerende sessie wordt een IT Outsouringscontract als voorbeeld genomen. Jelle maakt tevens een kleine deepdive naar het 'hoe en waarom' ten aanzien van een XLA. Tenslotte ga je zien hoe alle elementen met elkaar zijn verbonden in de MS Teams Contractmanagement App.
Prestatie, relatie en ravijnjaar in het sociaal domein, hoe dan? - Nikita Ardon
Het komende ravijnjaar binnen het sociaal domein vraagt om nieuwe stappen binnen het contractmanagement. Binnen Nissewaard hebben ze stappen ondernomen binnen de open house contracten om samen met Jeugdzorgaanbieders in het lokale veld dit aan te pakken. Dit met oog voor prestaties en relaties binnen de contracten. Nikita verteld hoe ze dit hebben aangepakt, wat hun bevindingen zijn en waar zij nog stappen kunnen maken in het prestatiemanagement.
Pijler 4: Leveranciersmanagement
Werkt leveranciersmanagement aan een mooier Nederland? - Jeffry Pindus en Remon van den Berg
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werkt aan een mooier Nederland. Samen zorgen we voor een bereikbaar land met sterke dijken, waarin je veilig van A naar B komt. Voor een land met schone lucht, een schone bodem en schoon water. Een land waar we zuinig zijn op grondstoffen en materialen zoveel mogelijk opnieuw gebruiken. Waar we ons duurzaam verplaatsen. Een land met ruimte voor mogelijkheden. Dat vraagt om een ministerie dat verbindt: niet alleen plaatsen en ideeën, maar vooral mensen. Alles voor een mooier Nederland.
Contract- en Leveranciersmanagement (CLM) speelt een rol in het realiseren van deze ambities. Binnen de afdeling Inkoop en Subsidies zijn we continu bezig met de ontwikkeling van CLM, gebaseerd op het volwassenheidsmodel van Nevi. We zijn ervan overtuigd dat een professionele aanpak van contract- en leveranciersmanagement bijdraagt aan een efficiëntere en effectievere besteding van middelen.
Onze actuele focus ligt op de Raamovereenkomst voor Beleidsadvies en Ingenieursdiensten (BADI-3). Hier maken we de theorie concreet: door slimme samenwerking met leveranciers creëren we meerwaarde. Niet door contracten af te vinken, maar door strategische partnerships te bouwen die onze maatschappelijke doelen versterken. Want uiteindelijk gaat het niet om contracten, maar om gezamenlijke impact.
Jeffry Pindus (Leveranciersmanager) en Remon van den Berg (Senior Contractmanager) delen graag hun praktijkervaringen en inzichten over de ontwikkeling van CLM. Door samen te werken aan duurzame en eerlijke relaties, werkt leveranciersmanagement aan een mooier Nederland!
Pijler 5: Relatiemanagement
Wanneer kies je voor een partnerschap? En hoe organiseer je dat? - Jesse Manenschijn-Ghuijs en Elske Schrijvers
Als opdrachtgever en als opdrachtnemer of leverancier speel je een cruciale rol in samenwerking. We weten inmiddels al lang dat de kwaliteit van de samenwerking en de interactie tussen mensen een significante rol speelt in het halen van projectresultaat of organisatiedoelen. Naast vakmanschap, een goed ingeregelde organisatie en afspraken zijn samenwerkingsvaardige teams essentieel. Maar hoe kun je als contractmanager of aanbestedende dienst nu sturen op en, sterker nog, in de aanbesteding selecteren op samenwerking en op samenwerkingsvaardigheden. En wat vraagt dat van je nadat de contractpartner aan boord is?
TwynstraGudde heeft jarenlange ervaring met het selecteren van partners via samenwerkingsassessment en via criterium gericht interviewen. Niet via een plan (dat tegenwoordig door AI al heel overtuigend gemaakt kan worden) maar door de samenwerking daadwerkelijk te ervaren en mee te wegen in de gunning. Daarnaast begeleidt TwynstraGudde partners om te groeien in de samenwerking en veerkrachtig te zijn in lastige situaties waarbij belangen nog wel eens strijdig kunnen zijn. We delen praktijkervaringen van organisaties die deze tools hebben ingezet en laten zien welke impact dit heeft gehad op hun samenwerkingsrelaties.
Ben je geinteresseerd wat teamassessments en/of criterium gericht interviewen voor jou kunnen betekenen? En hoe je stuurt op effectieve samenwerkingsrelaties in partnerschap? Kom vooral.
Specials & Actuele thema's
De Kracht van Community's: Samen Groeien in Contractmanagement - Anouk van Dam
Ontdek hoe community's kunnen bijdragen aan de groei van vakvolwassenheid en samenwerking. Aan de hand van de praktijkervaringen van Alliander's eigen contractmanagement community, bestaande uit vijf teams verspreid over diverse bedrijfsonderdelen, delen we inspirerende inzichten én lessen. Leer hoe we erin slagen om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen, kennis te delen en samen te groeien, ongeacht het team waarin je werkt. Samen zijn we de contractmanagentcommunity van Alliander. Deze verdiepingssessie biedt een inspirerende blik op de kracht van community's en hoe jij deze kunt inzetten om de vakvolwassenheid van medewerkers te bevorderen en te versterken.
Onderhandelvaardigheden inzetten om de effectiviteit van leveranciersgesprekken te vergroten -Maurice van Helden en Fryse van Dijk
Hoe haal je meer uit je leveranciersgesprekken? Door ze te benaderen als een onderhandeling, en door gebruik te maken van AI. Tijdens deze workshop leer je hoe je met behulp van AI jouw voorbereiding, en jouw onderhandelingen, naar een hoger niveau tilt. Met deze instrumenten helpen wij je om je beter voor te bereiden op je leveranciersgesprekken zonder dat het je veel extra tijd kost. Deze voorbereiding helpt je om meer uit je gesprekken te halen en om betere relaties op te bouwen. In combinatie met sterke onderhandelvaardigheden kun je niet alleen efficiënter samenwerken, maar ook betere resultaten behalen in prijs, kwaliteit en innovatie.
Contractmens in een continu (on)zeker speelveld - Otto van Dijk
De contractmanager beweegt zich continu in een speelveld waar onzekerheid een zekerheid is. Ondanks dat het maturity model een lineair proces lijkt met een mooie opgaande beweging kan de werkelijkheid een weg van successen en teleurstellingen zijn. Wat doet dat met je als mens (jij) en als contractmanager (rol), oftewel hoe gaat het met je als "contractmens"? Wil je graag worden gezien als toegevoegde waarde in de keten met een echte waarde-creatie voor het bedrijf, maar voelt het alsof je onvoldoende erkenning krijgt voor je initiatieven of lijkt de prioriteit voor contractmanagement weg te zakken in je organisatie? In deze sessie gaan we in op de positie van jou als "contractmens". Je krijgt een aantal handvatten om jezelf verder te ontwikkelen als contractmanager in een dynamische en onzekere omgeving.
Van risico’s naar regie: versterk je organisatie met strategisch contractmanagement - Dirk Jan Leppers
In een wereld waarin mondiale verschuivingen en toenemende regelgeving de betrouwbaarheid van toeleveringsketens onder druk zetten, is strategisch contractmanagement geen luxe meer, maar een noodzaak. Tijdens deze sessie neemt Dirk Jan Leppers (Solution Consultant) je mee in hoe je proactief risico’s beheerst en je veerkracht vergroot.
We gaan verder dan het eenvoudig registreren van contractdata. Onderwerpen zoals supplier onboarding en risicomanagement zijn cruciaal voor effectief contractbeheer. We verkennen het Nevi Maturity Model en laten zien hoe slimme softwareoplossingen je helpen grip te krijgen op leveranciersrelaties en inkooprisico’s.
Klaar om de regie te pakken? Mis deze sessie niet!
Contractmanagement: aan de slag en nu? Veranderen en verankeren! - John van Veen en Relus Kuijpers
Steeds meer organisaties zien de waarde van professioneel contract- en leveranciersmanagement. Waar de één start is de ander al een eind onderweg. In de praktijk lopen veel implementaties om verschillende redenen vast. In deze sessie nemen ervaren consultants John van Veen en Relus Kuijpers de zaal mee in deze context. Daarnaast bieden zij handreikingen voor een passende aanpak: hoe kom je stapsgewijs waar je heen wil? En wat is er voor nodig om blijvend resultaat te krijgen. Zeer relevant voor iedere professional die bezig is of gaat met professionalisering en implementatie.
Raamcontracten - Wendy van der Valk
Het afsluiten van grote en langdurige raamcontracten is volop in het nieuws. Traditioneel was de insteek van het raamcontract veelal leverings- en prijszekerheid, wat zeker in de huidige onzekere tijden geen overbodige luxe is. Hoe zien deze recente raamcontracten er precies uit, en voor welke uitdagingen bieden deze raamcontracten een oplossing? En hoe is het gesteld met ontwikkeling van het contractmanagement voor dit soort contracten? Over bovengenoemde onderwerpen gaan we het gesprek aan met drie ervaringsdeskundigen.
Contractmanagement…maar dan anders - Sander Bastianen
Contractmanagement gaat over het maximaal uitnutten van contracten, waardoor je 'more value for (less) money' krijgt. Maar halen we daarmee wel altijd het maximale uit onze contracten?
Vanuit mijn persoonlijke motto "alleen ga je sneller, samen kom je verder', neem ik je in deze verdiepingssessie mee in de mogelijkheden om contractmanagement anders in te richten. Door de theorie te combineren met mijn ervaring en voorbeelden geef ik je handvaten en overdenkingen, waardoor jij als contractmanager samen met 'jouw' leveranciers nog meer impact in de organisatie kan maken. Zodanige impact dat je de strategische doelstellingen van jouw organisatie eerder en beter invulling kan geven.
Omdat ik heb gemerkt dat nog veel organisaties contractmanagement nog niet hebben ingericht, sta ik ook kort stil bij het hoe en waarom van contractmanagement, zodat je met deze kennis jouw organisatie kan overtuigen van de vele voordelen van een goed ingerichte contractmanagement afdeling.
Contractmanagement en due diligence: kinderarbeid in de keten - Marco Dubbelt en Marlijn Caspers
Met de invoering van de CSRD wordt transparantie over risico’s in de keten steeds belangrijker.
Vanaf 2027 wordt dit verder versterkt door de invoering van de CSDDD.
Wat nu wellicht nog als een abstract onderwerp voelt, kan in de nabije toekomst een directe impact hebben. Je krijgt een beter beeld wat de belangrijkste risicosectoren zijn waar kinderarbeid plaats vindt, wat de oorzaken zijn en welke stappen jij kan nemen samen met je leverancier om het risico te verminderen.
Wanneer er een verhoogd risico op kinderarbeid in de keten wordt vastgesteld, is het belangrijk om als contractmanager te bepalen hoe hiermee om te gaan. Vaak is dit een teken dat er meer aan de hand is jouw keten.
Dit kan een extra uitdaging vormen bij producten waarvan de organisatie afhankelijk is en waarbij continuïteit een prioriteit is. Kinderarbeid kan van invloed zijn op de kwaliteit van de producten.
Daarnaast kunnen er ook situaties zijn waarin een leverancier zich in een land bevindt dat beperkte mogelijkheden biedt voor externe audits.
Ook Non-Product-Related inkoopproducten kunnen een verhoogd risico op kinderarbeid met zich meebrengen. Soms zonder dat dit direct zichtbaar is in het inkoopproces.
Het principe van Due Diligence richt zich op een geïntegreerde aanpak van duurzaamheid binnen de organisatie. Ook daar gaan we dieper op in en wat daarvoor nodig is.