Contractmanagement

Veel contracten leveren niet op wat men ervan had verwacht. Er is een contract afgesloten, maar het gaat tóch mis bij de uitvoering. Professioneel contractmanagement brengt hier verandering in.

Steeds meer publieke en private organisaties, zien in dat contractmanagement essentieel is voor het realiseren van de beoogde bedrijfsresultaten, het beheersen van risico’s en kans tot waardecreatie. Contractmanagement is een sleutelfactor om de beoogde resultaten ook daadwerkelijke te realiseren.

Bekijk alle Contractmanagement opleidingen & trainingen

Kom je ook naar de Nevi Contractmanagementdag?

Nevi bundelt kennis, expertise en netwerken rond contract- en leveranciersmanagement om dit vakgebied verder te ontwikkelen en te professionaliseren. Dit doen we door het bijeenbrengen van kennis en expertise, onder andere tijdens de jaarlijkse Contractmanagementdag waar ongeveer 300 professionals aanwezig zijn. De Contractmanagementdag is hét vakcongres voor iedereen die betrokken is bij contractmanagement in zijn of haar organisatie. 

Wat is contractmanagement?

Wat is contractmanagement precies? Contractmanagement is de methodiek om afspraken met leveranciers duidelijk en transparant vast te leggen en hier actief op te sturen. De verkregen input, getekende contracten en wijzigingen worden eenduidig vastgelegd, beheerd en bewaakt. Doel: contracten volledig benutten en het genereren van managementrapportages. Contractmanagement is het voorkomen van het ‘weglekken’ van waarde uit het contract. Het maakt deel uit van een keten: inkoop gaat over waarde (finding the value), waarna het contract geïmplementeerd en gemanaged moet worden (getting what is agreed), en tot slot volgt leveranciersontwikkeling (improving what you already have).

Wat doet een contractmanager?

Als contractmanager Bij contractmanagement draait het om het ontzorgen en ondersteunen van de business. Contractmanagement wordt gedaan door de business en niet door inkoop. Wel levert contractmanagement input voor inkoop. Het eigenaarschap van het contract hoort in de business. Een belangrijk onderdeel van contractmanager zijn is contractbeheer. Hierbij ben je vooral bezig met het verzamelen en bijhouden van contracten en relevante informatie. 

Als contractmanager ben je een echte vakspecialist en ‘manage’ je het contract: je monitort het resultaat en legt dit vast in contractbeoordelingen. Je moet over de nodige vakkennis beschikken om het resultaat van het contract te kunnen sturen. Als contractmanager ben je ook verantwoordelijk voor de (interne) communicatie van het contract en de relatie met de leverancier. Je legt verantwoording af aan de contracteigenaar.

Neem ook eens een kijkje in het Nevi Kennislab. Je vindt hier veel verdiepende artikelen over contractmanagement en contractbeheer.

Whitepapers contractmanagement

De whitepaper De vijf belangrijkste pijlers van succesvol contractmanagement beschrijft op toegankelijke wijze wat contractmanagement inhoudt. Het is daarmee een (eerste) oriëntatie op de rol en betekenis van contractmanagement. Deze whitepaper is geschikt voor iedereen die hierover meer wil weten; of je nu werkzaam bent (in inkoop), bij de (semi-)overheid of in de private sector.

Vraag de gratis whitepaper aan

De whitepaper In 7 stappen grip op contractmanagement in Sociaal Domein beschrijft dat inkoop van zorg in het sociaal domein zich nauwelijks laat vergelijken met andere inkoopdomeinen. Als er iets fout gaat, is de publieke aandacht groot. We hebben dan ook met mensen te maken. Bovendien hebben we het over pakweg vijftig procent van de gemeentebegroting. Zonder grip op het sociaal domein is de inkoopprofessional niet te benijden.

Vraag de gratis whitepaper aan

In de kennisbank is een veelheid aan onderzoeken, artikelen, nieuws en interviews te vinden. Maar ook praktische tools waarmee u direct zelf aan de slag kunt.

Opleidingen en trainingen in Contractmanagement

Ben je op zoek naar een opleiding of training in contractmangement? Bij Nevi bieden we verschillende opleidingen en trainingen aan voor contractmanagement aan. Ben jij er klaar voor om alles te leren over het samenstellen van professionele contracten? Kies dan uit een van onze opleidingen of trainingen contractmanagement. Voor meer informatie over startdatum, prijs en de duur van de studie of opleiding, kun je hieronder kijken. 

Bekijk alle Contractmanagement opleidingen & trainingen

Incompany trainingen

Alle trainingen worden ook incompany aangeboden. Volg met je team een training onderhandelen op jouw locatie. Een incompany training biedt vele voordelen. Zo ben je niet alleen effectief een training Contractmanagement aan het volgen, maar ben je ook nog eens bezig met teambuilding en bespaart het je reiskosten en tijd.

Tools

Nevi-Weagree Tool

Een goed contract opstellen? Zo doe je dat!

Nevi’s WeagreeTool is speciaal ontwikkeld voor professionals die bij het sluiten van een overeenkomst de touwtjes zelf in handen willen houden

Trainingen

Best Value Contractmanagement

Deze training gaat in op alle aspecten waar contractmanagers van een Best Value project mee te maken krijgen.

NEW

Collaborative Contracting Course

Strategic relationships require strategic contracts enabling you to go beyond “Getting to Yes”, and moving forward to a new negotiation paradigm that allows you to “Get to We”.

Contractmanagement in 1 dag

Zet jij de eerste stappen op het gebied van contractmanagement? En wil je snel alle ins en outs leren kennen? Onze trainers leren je in 1 dag de belangrijkste aspecten van contractmanagement.

Contractmanagement Sociaal Domein voor gemeente

Deze training geeft gemeenten grip op de contracten die vanuit sociaal domein met de markt zijn afgesloten. In 2 dagen leer je alles over contractmanagement in het sociaal domein.

Internationaal Contracteren

In de 3-daagse training internationaal contracteren komen alle facetten aan bod waarmee je te maken krijgt als je contracten afsluit met buitenlandse leveranciers.

Leveranciersprestatiemeting

In deze training leer je hoe je leveranciersprestaties (vendor rating) kunt meten, beoordelen, interpreteren én verbeteren.

Opstellen van Koopcontracten

In deze training leer je hoe je een compleet en juridisch correct koopcontract opstelt. Je leert wat er precies in een contract moet staan.

Service Level Agreements

In het inkoopvak zijn Service Level Agreements (SLA’s) geen uitzondering meer en dat is een goede zaak. Een SLA beschrijft gestructureerd wat de aard en kwaliteit moet zijn van gekochte diensten.

NIEUW

Sourcing Business Models

De verfrissende nieuwe kijk op Strategic Sourcing! Sourcing Business Models daagt de inkoopprofessionals op dezelfde manier uit als Peter Kraljic's baanbrekende Kraljic Matrix én Michael Porter’s

Strategisch Onderhandelen en Dealmaking

Vanuit een systemische visie neem je de regie over je onderhandelingen.

Vested Executive Education Course

The Vested approach turns traditional buyer-supplier relationships on their head – creating a highly collaborative, purpose built relationship.

Sign up now for the next course.

Vragen of studieadvies?

Bel (088) 33 00 700 tussen 8.00 en 17.30 uur of mail ons.

Liever persoonlijk opleidingsadvies? Stuur een e-mail voor een afspraak bij ons op kantoor.

Wij helpen je graag!