De transitie naar een circulaire economie gaat niet vanzelf. Het vergt onder meer ondernemerschap, lef, doorzettingsvermogen en experimenteerruimte. En het betreft een systeemverandering, dus schaal en samenwerking is onmisbaar. Inkoop vervult hierbij een sleutelrol. Vandaar dat een aantal organisaties de krachten gebundeld heeft om vanuit inkoop een bijdrage aan de transitie te leveren. Vanwege de betrokkenheid en rol van de Rijksoverheid is gekozen voor een Green Deal-aanpak.
Green Deal Circulair Inkopen
De Green Deal Circulair Inkopen (GDCI) is een initiatief van MVO Nederland, NEVI, Rijkswaterstaat en PIANOo. Sinds mei 2013 zetten wij ons in om ondernemers en overheden te ondersteunen bij hun ambities op circulair inkopen. In de GDCI werkt momenteel een coalitie van ruim 50 organisaties samen om circulair inkopen in de praktijk te realiseren.
Door het delen van ervaringen, successen en belemmeringen binnen de groep van deelnemers kunnen zij circulair inkopen sneller integreren in de eigen organisatie. De opgedane lessen worden daarnaast verder verspreid onder een breed publiek, zodat andere inkopers niet zelf het wiel hoeven uit te vinden. Zo werken zij actief samen aan de professionalisering en opschaling van circulair inkopen in Nederland en ondertussen zelfs af en toe daarbuiten.
Wat gebeurt er in de Green Deal Circulair Inkopen?
De Green Deal Circulair Inkopen is gestart in 2013. De eerste drie jaar hebben alle deelnemers (publieke en private partijen) minimaal 2 circulaire inkooptrajecten gestart in de eigen organisatie. Sinds begin 2017 zijn de deelnemers, naast de collectieve bijeenkomsten, actief in verschillende werkgroepen. In deze werkgroepen besteden we aandacht aan het uitwerken van ideeën, het oplossen van knelpunten en het realiseren van diverse innovaties die zijn ontwikkeld in de pilots.
De werkgroepen zijn vormgegeven op basis van de behoeften van de deelnemers en omvatten productcategorieën, inkoopfase en meer algemene aspecten van het circulair inkopen proces. Momenteel zijn er werkgroepen ten aanzien van Bouw, Disposables, ICT, Infra/GWW, Interieur, Intern draagvlak en Ketensamenwerking. Elke werkgroep levert een vooraf samen vastgestelde deliverable op waarmee niet alleen de individuele deelnemers verder kunnen maar ook breder versnelling kan ontstaan.
De projectgroep faciliteert waar mogelijk de werkgroepen en richt zich met name op de kennisontwikkeling en –verspreiding tussen de werkgroepen en de bredere inkoopgemeenschap.
Voorbeelden
Laat je inspireren door circulaire inkooptrajecten van GDCI-deelnemers en lees het e-magazine 'Meerwaarde: de oogst van 3 jaar Green Deal Circulair Inkopen'.
Wegwijzer
Direct aan de slag met circulair inkopen? Doorloop de Wegwijzer Circulair Inkopen voor een goed overzicht van de mogelijke stappen. Ook beschikbaar als Engelse versie.