Alle koepels die in de SDG Alliantie samen komen, waaronder Nevi's Karin van IJsselmuide die SDG12 onder haar hoede heeft, schreven een open brief aan premier Rutte waarin de langetermijnvisie op duurzame groei op een presenteerblaadje werd aangeboden.
“Hoe kan de Nederlandse economie ook over twintig of dertig jaar duurzaam blijven groeien?” Deze vraag stelt het kabinet zichzelf [...] Wij, diverse koepels, juichen toe dat het kabinet met een langetermijnvisie op duurzame groei komt. Want groei om de groei is voorbij. Gezonde groei is keuzes maken. Duurzaamheid stelt grenzen aan bepaalde groei, maar geeft ook kansen aan een andere soort groei. Aldus de koepels in de open brief. De brief gaat verder als volgt:
Duurzame Ontwikkelingsdoelen voor 2030
De bakens daarvoor [langetermijnvisie, red.] zijn al gezet: de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals - SDG’s). Zij maken duurzaamheid concreet, meetbaar en urgent. Het gaat om zeventien doelen, inclusief indicatoren, met 2030 als deadline. Ze zijn door Nederland en 192 andere landen omarmd.
Ze gaan over kennis, klimaat, circulariteit, landbouw, werk, gender, gelijkheid, zorg, water, innovatie, biodiversiteit, infrastructuur, veiligheid en vele andere zaken die in Nederland belangrijk zijn, waar we in het buitenland veel te bieden hebben en waarop we ons duurzame verdienmodel kunnen richten.
Ze vormen een gebalanceerde agenda die een stevig fundament biedt voor duurzame groei, waarbij niemand achterblijft. Ze helpen om na te denken over systeemveranderingen en structurele versterkingen, die nodig zijn om Nederland klaar te maken voor een duurzame toekomst.
1. Daarom vragen wij u om de SDG’s als basis te nemen voor de groeiagenda, die voor de komende twintig of dertig jaar is, en voor het investeringsfonds.
2. De volgende stap is een nationaal plan voor het behalen van de SDG’s in Nederland binnen tien jaar, met een maximale positieve en een minimale negatieve invloed op de SDG’s elders.
3. Het maken en uitvoeren van dit nationale plan voor de SDG’s gaat alle ministers aan. Het zou daarom onder de verantwoordelijkheid van de minister-president moeten vallen.
Samenhangend plan
Deze aanpak kan aan jongeren, andere burgers en aan private en maatschappelijke organisaties in Nederland laten zien dat er een samenhangend plan is voor een betere toekomst waarbij niemand achterblijft. Hoe belangrijk dat is, liet het klimaatakkoord zien.
Wij werken graag samen met u aan deze aanpak. We hebben ons al georganiseerd rondom de SDG’s. We werken aan het behalen ervan en we hebben een gezamenlijke routekaart met de beste kansen daarvoor. Dit doen we met talloze andere organisaties.