Het kabinet wekt ten onrechte de indruk dat leveranciers van bouwmaterialen de helft minder maagdelijke grondstoffen gebruiken in 2030. Dat stelt Niels Ruijter, directeur van het Nederlands Verbond Toelevering Bouw (NVTB). De ministerraad stemde begin deze maand in met het uitvoeringsprogramma circulaire economie. NVTB ontdekte echter een fout. Er staat dat het kabinet samen met maatschappelijke partners in 2030 een doel wil realiseren van 50 procent minder gebruik van primaire grondstoffen in 2030. “Wij hebben dat nooit onderschreven”, aldus Ruijter.
Alternatieve grondstoffen niet voorhanden
Het NVTB zegt verstandig omgaan met grondstoffen toe te juichen, maar meent dat de reductie van primaire grondstoffen in absolute percentages “niet dienstbaar is aan de duurzaamheidsdoelen en de milieu-impact van bepaalde ruimschoots in de natuur voorkomende primaire materialen hier geen aanleiding toe geeft.” Soms zijn alternatieven voor maagdelijke grondstoffen ook niet voorhanden, stelt het NVTB.
Raadsel
Hoe de fout erin heeft kunnen sluipen, is voor Ruijter een raadsel. “Misschien dat het kabinet verschillende agenda’s en programma’s bij elkaar op heeft geteld. Maar deze ambitie zit niet in het Grondstoffenakkoord dat wij ondertekenden en ook niet in de Transitieagenda Circulaire Bouweconomie.”
Integrale berekening milieubelasting
De belangenbehartiger van bouwleveranciers vindt dat het kabinet de lca-systematiek moet volgen. Ruijter: “Daarmee kun je de milieubelasting van een bouwwerk integraal berekenen.” Hij benadrukt dat recycling en zuinig omgaan met grondstoffen wel belangrijk zijn. Maar per grondstof moet je in de lca bepalen hoe dat tot uitdrukking komt.
Whitepaper: Circulair inkopen: durf te vragen en uit te dagen
Circulair inkopen is onlosmakelijk verbonden met ketenverantwoordelijkheid en maakt onderdeel uit van het bredere begrip van maatschappelijk verantwoord inkopen. Lees meer in de Whitepaper: Circulair inkopen: durf te vragen en uit te dagen.