Nevi
0
Nieuws

Inkoper Rijkswaterstaat fraudeerde voor ruim twee miljoen euro

Nieuws 11 juli 2019

De inkoopfraude bij Rijkswaterstaat is groter dan gedacht.

De inkoopfraude bij Rijkswaterstaat is groter dan gedacht. Een eerder dit jaar tegen de lamp gelopen medewerker heeft niet voor 1,7 miljoen euro, maar voor 2,3 miljoen euro aan valse facturen ingediend, meldt minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer.

 

Inkoopfraude bij Rijkswaterstaat

 

Betalingen door een leverancier

 

Uit onderzoek blijkt dat de inkoopmedewerker al sinds juni 2012 fraudeert en niet pas sinds 2014. In die periode diende de medewerker nog eens voor 634.000 euro aan valse facturen in. Ook heeft de politie ontdekt dat er in 2012 sprake is geweest van rechtstreekse betalingen van een leverancier aan de inkoper, geld dat in eigen zak werd gestoken. Het gaat hierbij om een bedrag van nog eens 18.000 euro. Dat alles is de betrokkene, die alles heeft bekend, op strafontslag komen te staan.

 

Verantwoordelijk voor kleinere inkopen

 

Alles wijst erop dat de ambtenaar alleen handelde, schrijft de minister. Dat dit toch kon gebeuren wordt verweten aan de vertrouwensrelatie tussen de budgethouder en medewerkers. De inkoper was verantwoordelijk voor kleinere inkopen tot een bedrag van 15.000 euro. Daarbij had de medewerker praktisch de vrije hand en had hij alleen te maken met de budgethouder.

 

Scherpere controles

 

Een extern onderzoekbureau concludeert dat fraudeurs bij kleine inkopen te weinig in de weg wordt gelegd. Daarom neemt Van Nieuwenhuizen maatregelen. Zo wordt voortaan scherper gecontroleerd of een nieuwe leverancier wel bestaat en inderdaad aan Rijkswaterstaat levert. Nu is die controle niet waterdicht. Ook gaat de minister de verhouding tussen budgethouder en inkoopmedewerker verduidelijken en het toezicht op de kleine inkoop verscherpen. Ze gaat na of ze kleine inkopen voortaan kan bundelen in grote contracten, waarvoor de regels strenger zijn.

 

Onterechte declaraties?

 

Voor de zekerheid wordt ook onderzocht of er ook fraude is gepleegd op andere gebieden, zoals het P-domein (onterechte declaraties). De verwachting is dat het complete onderzoek in de zomer wordt afgerond. Daarna beoordeelt het Openbaar Ministerie de zaak.

 

Aan de slag met ethische dilemma’s?

 

Wil je met jouw organisatie op een open en interactieve manier aan de slag met integriteit? NEVI helpt je graag door het herkennen en bespreekbaar maken van ethische dilemma's. Neem contact op met één van onze relatiemanagers voor een incompany training

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen