Locatie: Nationaal Militair Museum in Soest
Gastheer: DMO Defensie
Dagvoorzitter: Arjan van Weele
Gasten: 1.000 leden van NEVI
Het toneel voor de allereerste NEVI Ledendag, het Nationaal Militair Museum, is overladen met historisch materieel. De bijna duizend inkopers worden onder en tussen pronkstukken van Defensie spectaculair welkom geheten door de kapel van de Koninklijke Marine. Gastheer Arie Jan de Waard, vice-admiraal directeur DMO opent met “ik heb u hartstikke hard nodig […] om ons geld, het defensiebudget goed uit te geven”. Het is duidelijk: Defensie zoekt goed gekwalificeerd personeel. Een korte inventarisatie door dagvoorzitter Arjan van Weele leert dat er een verscheidenheid aan functies aanwezig is om aan deze oproep gehoor te geven. Wie weet wat de dag gaat brengen.
Bekijk de foto impressie op onze Facebook pagina
Dag van de Duurzaamheid
Terugkomend thema tijdens deze dag is Duurzaamheid, Maatschappelijk Verantwoord Inkopen, Sustainability. Niet alleen in de show van gerecyclede defensiekleding, maar ook tijdens verschillende inhoudelijke sessies komt het thema voorbij. Bijvoorbeeld in het debat HarT of HarD voor MVI met ondernemers, inkopers, wetenschap en overheid. Conclusie na een uur: maak het onderwerp klein(er) zodat je echt aan de slag kunt. Begin vanuit eigen overtuiging en motiveer collega’s mee te doen. Ga op zoek naar het nieuwe ‘normaal’. Werk samen met andere bedrijven, leer van elkaar en inspireer elkaar. De Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties kunnen daar zeker bij helpen. De kritische noot komt ook aan bod: overheidsingrijpen is nodig, zonder ‘Deltaplan’ gaat het niet lukken. Het nieuwe normaal behoeft een Ministerie van Duurzaamheid. Hoe dan ook, er is nog een lange weg te gaan. De (papieren) lunchtasjes die alle gasten ontvangen met daarin een overload aan kleine plastic verpakkingen is daarvan een goed voorbeeld. Maar inmiddels weten we ook dat plastic niet per se slecht is en geen afval hoeft te zijn, je kunt er zelfs wegen van maken!
Samenwerken, leren en inspireren
Samenwerken, leren en inspireren kwam ook terug in het symposium Circular Procurement waar 3 ondernemingen (ABN AMRO, Auping en Rijkswaterstaat) hun ervaringen deelden met de aanwezigen. Uit alle verhalen bleek dat ‘gewoon doen’, samenwerken met leveranciers, elkaar uitdagen en ondersteunen en open staan voor nieuwe inzichten dé ingrediënten zijn voor succesvol Maatschappelijk Verantwoord Inkopen. Eerlijke verhalen waarin ook de struggles en uitdagingen aan bod kwamen. Want het gaat niet over rozen. Het kost tijd, een andere mindset en extra inspanning. Maar de uitdaging en (kleine) successen maken het de moeite waard. Daar zijn de sprekers het unaniem over eens.
Webtool ISO 20400
De ISO 20400 richtlijn Sustainable Procurement kan bij het inrichten en implementeren van MVI helpen. Hugo von Meijenfeldt, coördinator Sustainable Development Goals (SDG’s) voor het ministerie van Buitenlandse Zaken en als panellid aanwezig op de Ledendag, ondersteunt van harte de nieuwe webtool ISO20400. De richtlijn en dus ook de webtool zijn SDG-proof. “Deze webtool is een goed vervolg op de totstandkoming van de ISO-richtlijn vorig jaar. Organisaties kunnen met deze tool hun eigen situatie inzichtelijk krijgen en benchmarken. Mooi ook dat er een op-maat implementatieplan uit voortkomt waarmee ze verder aan de slag kunnen”, aldus Von Meijenfeldt.
Ereleden NEVI
Na een overvol programma met inhoud, beleving (wie wil er nou niet in een pantservoertuig rondrijden?), ontmoeten en bijpraten kwam er met de plenaire afsluiting van TUI rond half vijf een einde aan de dag. Maar niet voordat NEVI-voorzitter Siep Eilander samen met Frank Raijmakers, voorzitter van de NEVI Ledenraad de microfoon overnam van dagvoorzitter Van Weele. Hij ontving samen met hoogleraar Jan Telgen het erelidmaatschap van NEVI voor hun decennialange bijdragen aan het inkoopvak en in het bijzonder aan NEVI.
Lees meer over Maatschappelijk Verantwoordelijk Inkopen op de NEVI Ledendag.