"Nederland wordt relatief zwaar getroffen door een Brexit. De onzekerheid is groot en de klok tikt", aldus Chris Williamson (chief business economist van IHS Markit) eind vorig jaar tijdens een NEVI PMI event in Amsterdam. Maar in welke mate en wanneer dat gaat gebeuren is vandaag de dag nog (steeds) niet duidelijk.
Britse leveranciers
De vraag is of Britse bedrijven al een voorschot nemen op een aanstaande Brexit door bijvoorbeeld leveranciers in eigen land te gaan zoeken. Als ze dat al zouden doen, de tekenen wijzen daar echter nog niet op, dan is het maar de vraag of ze er zijn. Neem de Britse automobielindustrie die 60% van de componenten uit andere landen betrekt. Capaciteit voor opschaling is er niet of nauwelijks. Als er één land op het continent is dat relatief zwaar door een Brexit zal worden getroffen is het volgens Williamson wel Nederland. Een land dat handel en transport ademt, heeft veel last van tariefbarrières en andere handelsbelemmerende maatregelen. Economen van de Rabobank becijferden de impact van een Brexit op zowel de Nederlandse als Britse economie in verschillende scenario’s. Een harde Brexit kost ons tot 2030 4,25% groei, wat neerkomt op 4.000 euro per werkende Nederlander. Zelfs een zachte Brexit, waarbij het VK deel blijft uitmaken van de interne markt kost ons 3% bbp-groei.
Vragenlijst
Nog niet eerder verliet een land de EU. Dus is het lastig om de gevolgen van de Brexit te overzien. Wij zijn benieuwd naar de huidige stand van zaken van inkopend Nederland. Welke maatregelen zijn al in gang gezet? Welke risico's ziet u voor de nabije toekomst. Laat het ons weten door vijf eenvoudige vragen te beantwoorden. De resultaten van deze inventarisatie volgen eind november.
Wat zijn uw ervaringen met de Brexit? Laat het ons weten!