Hoe transparant is een organisatie over de ketens waarin deze opereert, over mogelijke risico’s voor de organisatie en de (in)directe risico's voor mens, milieu en natuurlijk kapitaal? De organisatie van de Kristalprijs 2018 vraagt accountants, NGO’s, journalisten en betrokkenen om inspirerende voorbeelden van ketentransparantie in maatschappelijk verslaggeving te nomineren.
Ketentransparantie
Ketentransparantie is één van de basisprincipes van maatschappelijk verantwoord ondernemen. De EU-transparantierichtlijn verplicht grote bedrijven vanaf 2018 duidelijk te zijn over resultaten, risico’s en beleid op het gebied van milieu, sociale omstandigheden en diversiteit. De plicht geldt in Nederland voor 120 ondernemingen, grotendeels beursgenoteerd, met meer dan 500 medewerkers en een netto-omzet vanaf 40 miljoen euro.
Inzicht in duurzame prestaties
“Steeds meer stakeholders willen inzicht in de duurzaamheids- en maatschappelijke prestaties van organisaties, naast verantwoording over financiële resultaten,” aldus de organisatoren. De organisatie roept op inspirerende ketentransparantie voorbeelden te nomineren. Aanmelden voor de Kristalprijs 2018 kan tot en met 7 september op Transparantiebenchmark.nl.
Uitreiking op 29 november
De Kristalprijs is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). Een panel van deskundigen draagt drie genomineerde organisaties voor aan een jury die de winnaar kiest. De uitreiking van de Kristalprijs volgt op 29 november. Eerdere winnaars zijn Royal BAM, Aliander, AkzoNobel, NS, Phillips, DSM en KPN.