Op 20 november 2018 vond het Kennisnetwerk Tenderboards plaats op een wederom prachtige locatie, het Hoofdbureau van Politie in Den Haag. Het kennisnetwerk stond in het teken van het delen van interesse, kennis en ervaring over Tenderboards in de publieke sector. Daarnaast was er gelegenheid om vragen te stellen en te leren van aan elkaars Tenderervaringen.
Harold Thijssen, Chief Procurement Officer Nationale Politie en Siep Eilander, voorzitter NEVI en initiator Kennisnetwerk Tenderboards, openden deze derde editie van het Kennisnetwerk Tenderboard en heetten de 35 aanwezigen welkom.
Presentaties
De eerste presentatie was van Joyce Leussink, Masterstudent Universiteit Twente en inmiddels Consultant bij adviesburau Supply Value. Leussink heeft onderzoek gedaan naar Tenderboards in Nederlandse publieke en private organisaties en deelde de uitkomsten van dit onderzoek.
De tweede presentatie werd gegeven door Yasmin van den Oudenrijn, Project Manager bij Nationale Politie. Focus van deze presentatie lag op de risico’s en mogelijke reacties van het publiek wanneer een project werd doorgevoerd. Voorbeeld wat zij aanhaalde was de vervanging van het wagenpark van de politie. Daarnaast kwam in de presentatie naar voren dat een Tenderboard niet enkel hoeft te bestaan uit interne specialisten of medewerkers, maar dat in sommige gevallen, zoals bij de politie, een Tenderboard juist niet wordt samengesteld met eigen mensen.
Tenderboards
Een Tenderboard kan van grote waarde zijn binnen een organisatie en wordt door de aanwezigen gezien als een kwaliteitsinstrument. Het kan op verschillende manieren ingericht worden. Veel organisaties zien een Tenderboard als een extra stap die veel tijd kost. Echter, het kan voor een organisatie van groot belang zijn om (externe) experts op het gebied van (project) aanbestedingen in te zetten als second opinion. De meningen over deze stelling waren verdeeld.
Daarnaast heeft een organisatie in veel gevallen maar één enkel Tenderboard. Deze bezit dus veel kennis over het aanbesteden van diverse projecten. Hierdoor zullen zij vaak verbeterpunten herkennen uit eerder projecten en deze terugkoppelen, waarbij zij de tender schrijver ook in contact kunnen brengen met personen die in het verleden dergelijk verbeterpunten hebben getackeld. In dit geval zal een Tenderboard juist bijdragen aan het versneld doorlopen van een aanbestedingstraject.
Rondetafelgesprekken
Na de presentaties werden de aanwezigen verdeeld in 4 kleine groepen. Tijdens het laatste uur van de middag voerden de 4 groepen rondetafelgesprekken over verschillende stellingen. Zo kreeg iedereen een kijkje in elkaars keuken en konden meningen en ervaringen met elkaar gedeeld worden.
Volgende Kennisnetwerk Tenderboard
Het volgende Kennisnetwerk Tenderboard staat nog niet in de evenementenagenda maar zal er hoe dan ook komen! Niet alleen om de rondetafelgesprekken af te maken, maar ook om een nieuw onderwerp aan bod te brengen. Als volgend thema wordt gedacht aan het standaardiseren van Tenderboards.