Nevi
0
Nieuws

Gww-bouwers klagen steeds vaker over hoge eisen en gestapelde opdrachten

Nieuws 16 maart 2018

Vorig jaar kwamen bijna 100 klachten binnen bij het Adviescentrum Aanbesteden GWG.

Vorig jaar kwamen bijna 100 klachten binnen bij het Adviescentrum Aanbesteden GWG dat zich inzet voor het mkb. “Ook gemeenten en waterschappen clusteren steeds vaker onnodig”. Advocaat Joost Haest adviseert bij veel van de klachten die binnenkomen. Relatief vaak staat hij marktpartijen bij met rechtszaken. Nog veel vaker adviseert Haest wat de beste tactiek is en daarbij moet hij constateren dat de markt relatief vaak aan het kortste eind trekt.

 

Gww-bouwers klagen steeds vaker over hoge eisen en gestapelde opdrachten

 

Aanpassing tenderprocedure

 

Lang niet alle opdrachtgevers zijn zich bewust van het uitsluiten of benadelen van het mkb. Het Adviescentrum Aanbestedingen klom vorig jaar ruim 60 keer in de pen en schreef al tijdens de procedure de opdrachtgever aan. “Ruim 80 procent reageert daarop positief en past de tenderprocedure aan. Een deel van de opdrachtgevers kiest een weloverwogen formulering om te motiveren waarom opdrachten worden samengevoegd. Dan weet je ‘dit is bewust’. Opdrachtgevers gaan dan voorbij aan het feit dat alleen de  ‘grote jongens’ kunnen inschrijven voor een opdracht en veel concurrentie wordt uitgeschakeld.”

 

Samenvoegen opdrachten

 

De aanbestedingsjurist ziet meer waterschappen en gemeenten opdrachten samenvoegen zodat het mkb bij voorbaat buiten de boot valt. De enorm brede prestatiecontracten van de provincie Noord-Holland zijn een recent voorbeeld. Het merendeel van de binnengekomen klachten gaat over steeds grotere opdrachten waarvoor steeds hogere eisen gelden. Haest ziet nog wel een positieve ontwikkeling bij het traject ‘Beter Aanbesteden’ en hoopt dat de trend van clustering doorbroken zal worden.

 

Middelmatig heerst in RfP-proces

 

In het ondezoek dat NEVI en Strategic Proposals onlangs uitvoerden bleek al dat de verwachtingen en kwaliteit van RfP's van opdrachtgevers en offertes van opdrachtnemers niet overeenkomt en wel wat verbetering behoeft

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren