De NEVI PMI daalde in juli naar 58.0, het laagste niveau in veertien maanden. Desondanks was de groei in juli nog steeds fors en lag deze ruim boven het onderzoeksgemiddelde op lange termijn.
Orders
Het aantal nieuwe orders steeg voor de negenentwintigste maand op rij, maar wel was dit de kleinste stijging in eenentwintig maanden. Het aantal export orders steeg in de kleinste mate in drie maanden. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk steeg voor de twaalfde maand op rij. De productie nam wederom toe, al was de toename deze maand de kleinste sinds september 2016.
Werkgelegenheid
De groei van de werkgelegenheid was voor de vijfde achtereenvolgende maand minder groot dan de maand ervoor en het kleinst in elf maanden. Desondanks was de groei nog steeds aanzienlijk.
Levertijden
De levertijden namen opnieuw toe, zij het in de geringste mate tot nu toe in 2018. De inkoopprijsinflatie was de hoogste in zes maanden en de verkoopprijzen werden fors verhoogd.
Toekomstverwachtingen
De toekomstverwachtingen bleven in juli zeer positief. Bovendien was dit optimisme voor het eerst sinds januari groter dan de maand ervoor.
Drie indices uitgelicht
Verkoopprijs index
De verkoopprijsinflatie steeg in juli en lag boven het gemiddelde van de huidige periode van inflatie die begon in oktober 2016. De inflatie lag eveneens boven het onderzoeksgemiddelde op lange termijn (sinds eind 2002). De productiebedrijven van investeringsgoederen verhoogden hun prijzen in de grootste mate. De bedrijven maakten veelvuldig melding van het doorberekenen van hogere grondstofprijzen aan hun klanten.
Inkoopprijs index
De gemiddelde inkoopprijzen stegen in juli opnieuw en hiermee komt de huidige periode van inflatie op drieëntwintig maanden. Dit was bovendien de grootste inflatie sinds januari. De bedrijven maakten melding van een algemene stijging van de grondstofprijzen en schreven dit deels toe aan de hogere olieprijzen. De hoogste inflatie werd genoteerd in de subsectoren voor consumptiegoederen en halffabricaten.
Toekomstige productie index
De verwachtingen voor de toekomstige productieomvang bij de Nederlandse producenten bleven in juli positief. De Toekomstige productie index steeg bovendien voor het eerst in zes maanden, nadat er in de eerste helft van het jaar in januari en februari recordniveaus werden bereikt en er vervolgens sprake was van een daling van het optimisme. De bedrijven schreven de positieve stemming toe aan geplande investeringen, nieuwe producten en de vooruitzichten van een goede vraag.
Lees het redactioneel commentaar hoogleraar Arjan van Weele