Negen bedrijven in de voedingsmiddelenketen, waaronder Nestlé, Unilever en de Amerikaanse mega-retailer Walmart, hebben het systeem ‘Food Trust’ ontwikkeld. Aan het systeem ligt Blockchain technologie ten grondslag. Doelstelling is de supply chain inzichtelijker te maken wat betreft de exacte herkomst van ingrediënten. Dat is mede met het oog op het sneller laten verlopen van product recalls.
De herkomst van groente en fruit
Nestlé zal ‘Food Trust’ in eerste instantie toepassen op de voedingslijn Gerber Baby Food. Daarbij wordt gekeken of Blockchain technologie de herkomst van groente en fruit in deze gevoelige producten kan traceren. Chris Tyas, senior vice president global head supply chain van het Zwitserse Nestlé, vindt dat de Blockhain technologie op zich uitstekende mogelijkheden biedt om betere garanties voor voedselveiligheid te geven. Hij stelt echter ook dat dit alleen mogelijk is, als de grote spelers in de keten met elkaar samenwerken.
Mango's traceren
Een ander voorbeeld komt van Walmart. Zij is steeds alerter voor eventuele problemen met haar producten. Bovendien heeft het interesse in de Chinese markt, waar de aandacht voor voedselkwaliteit erg hoog is. Een pilot van de supermarktketen richtte zich bijvoorbeeld op mango's. Het verschil met de traditionele manier van traceerbaarheid is groot. Een reguliere vereiste is dat een retailer één stap terug en één stap vooruit kan kijken in de keten. Dit maakt het traceren van een portie gesneden mango tot de oorspronkelijke boerderij een flinke klus. Een test liet zien dat het meer dan zes dagen kon duren voordat uitgezocht was waar de mango vandaan kwam. Door alle stappen in de keten te registreren in een Blockchain, versnelde het traceren zich fenomenaal: 2,2 seconden was voldoende om te zien waar de mango vandaan kwam.
Wil je weten wat inkoop nog meer voor praktijk kan betekenen? Download onze whitepaper Inkoop & Blockchain. The perfect match? voor voorbeelden uit de praktijk of volg de training Blockchain voor inkoopprofessionals.