Nevi
0
Nieuws

Apple verwijdert foute smelterijen en raffinagebedrijven van conflictmineralen uit keten

Nieuws 13 maart 2018

Langzaam maar zeker doen multinationals steeds meer moeite om supply chains inzichtelijk te maken.

Tech-bedrijf Apple heeft in 2017 haar toeleveranciers opdracht gegeven om tien smelterijen en raffinagebedrijven van conflictmineralen uit de supply chain te verwijderen. Het gaat om basisproducenten van onder meer tin, goud en tantalum. Dat blijkt uit het Conflict Minerals Report 2017 dat het bedrijf moet opstellen op basis van de US Securities Exchange Act 1934. 



Supply audits door een onafhankelijke derde partij


De tien genoemde bedrijven wilden niet (volledig) meewerken aan een audit van een onafhankelijke derde partij. Uit het rapport blijkt dat Apple deze en andere mineralen betrekt van 250 smelterijen en raffinagebedrijven uit vele tientallen niet-westerse, maar ook westerse landen. In het rapport is de volledige lijst opgenomen. De Amerikaanse multinational liet in haar keten in totaal (niet alleen voor conflictmineralen) 756 supplier audits in 30 landen uitvoeren en dat zou volgens het bedrijf betrekking hebben op 95 procent van de totale spend. 


Training medewerkers in de keten


In het rapport dat Apple opstelde, staat ook dat het bedrijf ruim drie miljoen mensen in de toeleveringsketen trainde op het gebied van werknemersrechten. Vorig jaar waren er in de keten 44 gevallen van schending van mensenrechten. 33 daarvan hadden te maken met te lange werkdagen en -weken. Apple schrijft toeleveranciers onder meer voor dat werknemers niet langer dan 60 uur per week mogen werken en een dag per zeven dagen vrij moeten hebben en dat verplicht overwerken verboden is. 


Supply chains inzichtelijk maken


Langzaam maar zeker doen multinationals steeds meer moeite om supply chains inzichtelijk te maken. Zo maakte Unilever kortgeleden bekend als eerste in haar sector de totale keten van palmolie in beeld te hebben.


Lancering Grondstoffenscanner voor MKB en industrie


Op 21 maart 2018 vindt de ESEF beurs plaats. Tijdens deze beurs wordt de grondstoffenscanner gelanceerd. Hiermee is het mogelijk te zien welke kritische grondstoffen er in een product of halffabricaat zitten en worden oplossingen aangeboden. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zal de grondscanner aanbieden aan FME, NEVI en Metaalunie.


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren