De Aanbestedingswet is onwerkbaar en contraproductief voor een goed inkoopbeleid, vindt oud-directeur Wouter van Stolwijk van PIANOo. “Schaf die wet af”, is zijn advies. Ruim tien jaar stond hij aan het roer van het expertisecentrum dat overheden moet helpen betere opdrachtgevers te worden. “Die regels zijn niet uit te leggen. De wet is een fout concept, dat tegen beter weten in verder wordt uitgewerkt omdat het moet. Daarmee wordt het ene gat met het andere gevuld, maar zowel bedrijven als aanbestedende diensten worden er gek van”, aldus Van Stolwijk tijdens het congres Aanbestedingsrecht. Hij benadrukt op persoonlijke titel te spreken.
Juridisering van overheidsinkoop
De ruim 60 miljard euro die jaarlijks in de markt wordt gezet via tenders krijgt daardoor weinig ruimte voor innovatie of het creëren van maatschappelijke waarde. “Aanbesteden is geen besturen. Het lijkt wel of we dat volledig uit het oog zijn verloren.” De ‘wezenlijke wijziging’ vindt Van Stolwijk een voodoo-concept. “Bij contracten met een lange looptijd is het volstrekt normaal om aanpassingen door te voeren. Nu lopen opdrachtgevers op eieren. Het proces is volstrekt gejuridificeerd en heeft niets meer met de inhoud te maken.”
Concurrentiegerichte dialoog: ‘bizar’
Van Stolwijk noemt het bizar dat binnen de wet instrumenten als concurrentiegerichte dialoog en de marktconsultatie zijn opgetuigd, als opdrachtgever en opdrachtnemers met elkaar in gesprek gaan.“Geef Rijkswaterstaat de kans om vijf jaar te werken zonder de Aanbestedingswet en je zult zien dat prachtige projecten worden ingekocht en innovatie van de grond komt, terwijl de kosten niet veel hoger zullen zijn”, droomt Van Stolwijk.
Regelloos aanbesteden
De zaal, vol juristen, reageert verbijsterd: De aanbestedingswet afschaffen kan helemaal niet, dat zijn regels uit Brussel. De oud-PIANOo-directeur bouwt echter geen luchtkastelen, want Rijkswaterstaat doet namelijk al een poging om regelloos in te kopen met het project DOEN. Daarbij is de renovatie van de Nijkerkerbrug op een bijzondere manier in de markt gezet: met zo weinig mogelijk regels en veel vrijheid voor de markt. Bron: Ingrid Koenen, Cobouw.