De wereldwijde verpakkingsindustrie zit over het algemeen flink in de lift door de groeiende middenklasse en aantrekkende consumentenbestedingen, stelt AbnAmro in haar onderzoek “Omzet Nederlandse verpakkingsindustrie naar 6,5 miljard euro in 2018”.
Behoud van winstgevendheid
De groei is echter niet overal gelijk. Er wordt vooral sterke groei in Azië verwacht. Ook in Nederland verwacht AbnAmro groei, in lijn met de economische prognoses. Tegelijkertijd staat de industrie voor uitdagingen zoals behoud van winstgevendheid en het verlagen van de milieu-impact van verpakkingen.
Besparen op grondstoffen
Nederlandse verpakkingsindustrie kan jaarlijks flink besparen op grondstoffen. Hoewel de recyclingdoelstellingen voor bijna alle verpakkingsmaterialen worden gehaald – in 2015 werd al driekwart van alle verpakkingen gerecycled – verschillen de percentages tussen de verschillende materialen fors. Zo worden vrijwel alle metalen verpakkingen gerecycled, maar komt slechts 51 procent van de kunststof verpakkingen terug als (verpakkings)product.
Recycling als uitgangspunt
Hoewel dit internationaal gezien een zeer goed resultaat is kan dit percentage verder worden verhoogd wanneer producenten recycling als uitgangspunt nemen bij het ontwerp van de verpakkingen, bijvoorbeeld door verpakkingen zo te ontwerpen dat ze beter hervulbaar en herbruikbaar zijn. Ook het beperken van kunststofvarianten, kleurstoffen en additieven zorgt voor verbeterde recyclebaarheid en daarmee tot waardebehoud. AbnAmro verwacht dat deze circulaire aanpak kan in Nederland leiden tot besparing aan grondstoffen ter waarde van 70 tot 105 miljoen euro per jaar.
Verlagen gewicht verpakkingen
Een belangrijke trend in de branche is het verlagen van het gewicht van de verpakkingen (met behoud van functionele specificaties). ‘Lightweighting’ staat al enige tijd op de agenda van de verpakkingsindustrie, want het biedt veel voordelen. Niet alleen is kostenreductie een belangrijk argument, ook goedkoper transport en milieu-overwegingen spelen een rol. Zo is het gewicht van een gemiddelde glazen fles met ongeveer 40% verlaagd in de afgelopen 30 jaar. Ook het aantal kleinverpakkingen is in gebruik toegenomen door onder andere een toename in eenpersoonshuishoudens. Ondanks een beperkte toename in gewicht is het aantal geproduceerde verpakkingen in Nederland daarom wel toegenomen.
Investeringen in materiaalkennis
Bedrijven moeten voldoende slagkracht kunnen ontwikkelen om in te spelen op de veranderende wensen van consumenten. “Zo willen eenpersoonshuishoudens steeds vaker kleinverpakkingen en ouderen willen juist makkelijk te openen verpakkingen. Afnemers stellen eisen aan vorm, kwaliteit, opdruk, personalisering en milieuvriendelijkheid. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid tot interactie met QR-codes, en de toenemende interesse voor biobased verpakkingen”, stelt Roderick Vos, Sectoranalist Industrie van AbnAmro. “Dat vergt technologische vernieuwing in de vorm van investeringen in materiaalkennis en nieuwe machines. Voor kleinere ondernemingen is het moeilijk om daar zelfstandig aan te voldoen. We verwachten dan ook een verdergaande consolidatie in de Nederlandse verpakkingsindustrie, met veel interesse vanuit buitenlandse investeerders.”
BRON: Evi Husson, adjunct hoofdredacteur PT Industrieel Management