Nevi
0
Nieuws

Ons werk als inkoopadviseur is pas geslaagd als niemand merkt dat er onderhoud aan een snelweg plaatsvindt.

Nieuws 15 april 2016

-


Werken bij de directie Inkoop en Contractmanagement van Rijkswaterstaat (RWS) is als werken aan het decor voor een groot toneelstuk of achter de schermen van het 8-uur journaal. Essentieel werk, maar niet direct zichtbaar voor de buitenwereld. 'Ons werk is pas echt geslaagd als niemand bijvoorbeeld iets merkt van onderhoud dat gedaan is', aldus Mieke Attema. Mieke en haar collega Huub de Lange, beiden hoofd Inkoop en Contractmanagement bij RWS, vertellen over het nut en de noodzaak van goed inkoop- en contractmanagement.


 


Efficient onderhoud van Nederland

Rijkswaterstaat is de grootste opdrachtgever van Nederland in de grond- weg- en waterbouw. Er gaan miljarden euro’s in om, om te zorgen dat Nederland efficiënt ‘onderhouden’ wordt en zodoende veilig, leefbaar en bereikbaar blijft. Denk bijvoorbeeld aan het baggeren van vaarwegen, het inhangen van nieuwe sluisdeuren en het leggen van nieuw asfalt. Mieke Attema werkt in de regio Midden Nederland. Huub de Lange zorgt dat alle werkprocessen binnen de directie Programma’s, Projecten en Onderhoud goed en uniform geregeld zijn.


 


Uitvoer en regie

Vroeger voerde Rijkswaterstaat veel werkzaamheden zelf uit;aan land en op het water. Inmiddels heeft er een behoorlijke verandering plaatsgevonden en werkt Rijkswaterstaat, samen met marktpartijen, volgens een andere werkwijze. De opdrachtnemer voert uit, de opdrachtgever houdt de regie. Zo wordt er vanuit beide partijen optimaal gebruik gemaakt van de kwaliteiten. Huub: ‘Ingenieursbureaus en bouwbedrijven hebben veel kennis en ervaring in de uitvoer, het is de kunst als opdrachtgever om te durven vertrouwen op de expertise van je opdrachtnemer en daar – vanuit onze eigen deskundigheid - goed op te kunnen anticiperen.’


 


Toezicht en uitvoer

‘Wij vragen veel van onze opdrachtnemers. Niet om een blauwe brug met roze moertjes erin, maar om een slimme verbinding tussen punt A en punt B. Hoe die verbinding het beste gelegd kan worden, mogen onze opdrachtnemers zelf voorstellen. Onze taak is het bekijken en beoordelen van het ontwerp en de uiteindelijke prestaties. Wij bewaken daarnaast de correcte naleving van de afspraken en contracten. Deze werkwijze vraagt veel van onze medewerkers. ‘Je bent misschien niet letterlijk aan het bouwen, maar je bepaalt wel de richting’, aldus Mieke. Huub: ‘Vroeger hadden we de projecten in eigen beheer. Nu wordt het fysieke werk door onze contractpartners gedaan. Wij zorgen dat aanbestedingstrajecten goed en zorgvuldig verlopen en dat alle partijen een eerlijke kans krijgen om voor projecten in te schrijven bijvoorbeeld bij de renovatie van de brug op de A50 bij Ewijk of de zeesluis bij Ijmuiden.’


 


Aanbestedingen, wet- en regelgeving en contractbeheer

Momenteel is Rijkswaterstaat actief op zoek naar slimme en ondernemende inkoopadviseurs via de website maandvandeinkoop.nl. ‘Wij werken samen in grote projectteams. Die teams bestaan weer uit verschillende disciplines: mensen die zich bezighouden met aanbestedingen, met wet- en regelgeving en met het contractbeheer’, vertelt Huub.


 


Trots op onderhoud

Mieke: ‘Je moet echt kennis van zaken hebben en tegelijkertijd in staat zijn om het projectbelang continu voor ogen te houden. En het onderhoud van bestaande netwerken - binnen bestaande infrastructuren - is net zo boeiend als de aanleg van nieuwe, grote objecten. Onze trots zit op een ander niveau. Dat de bruggen altijd weer open en dicht gaan of dat ons asfalt in een fantastische staat is. Je hebt de weg misschien niet zelf gelegd, maar mede dankzij jou is het wel erg prettig om eroverheen te rijden’.



 



Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen