Nevi
0
Nieuws

Duurzame pleinen: bijeenkomst Het plein van de toekomst

Nieuws 15 april 2016

Benieuwd hoe u op een duurzame manier een plein kunt (laten) aanleggen?Op maandag 9 december 2013 (15.00-17.30 uur) organiseert Duurzame Pleinen een informatieve bijeenkomst waarin zowel de milieu- als de mensvriendelijke aspecten van het inrichten van een plein aanbod komen.

Benieuwd hoe u op een duurzame manier een plein kunt (laten) aanleggen?


Op maandag 9 december 2013 (15.00-17.30 uur) organiseert Duurzame Pleinen een informatieve bijeenkomst waarin zowel de milieu- als de mensvriendelijke aspecten van het inrichten van een plein aanbod komen. Het Duurzame Pleinen Project startte in 2011 met het doel drie gemeenten in Nederland uit te dagen om een plein zo duurzaam mogelijk in te richten. Dat heeft een schat aan kennis en ervaringen opgeleverd; informatie die we graag met u willen delen. Een idee van het project is om niet alleen te kijken naar de effecten op mens en milieu op en rond het plein, maar ook naar de effecten die buiten Nederland plaatsvinden door de inkoop van de benodigde materialen.


 


Datum:  Maandag 9 december 2013


Tijd:      15.00 -17.30 uur


Locatie: Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, Amsterdam


Aanmelding: Gratis, Graag hier registreren!


 


Programma


15.00 Opening door wethouder Amsterdam Oost Nevin Özütok


Wethouder Nevin Özütok heeft twee jaar geleden de intentieverklaring getekend om de uitdaging aan te gaan het Beukenplein in Amsterdam Oost, zo duurzaam mogelijk te ontwikkelen, binnen bestaande budgetten en beleidskaders. Hoe kijkt zij nu aan tegen duurzaamheid in de openbare ruimte?


15.15 Ervaringen delen


Middels een filmpje en een presentatie zullen allerlei geleerde lessen hoe u voor duurzame materialen bij stadsinrichting kunt kiezen aan bod komen. Wat zijn de belangrijkste hordes met betrekking tot gerecycled staal voor bankjes? En hoe zorgt u ervoor dat het hout van de hekjes geen oerbossen heeft vernietigd? Met coördinator van het project, Liesbeth Unger (van humanrights@work) en Paul van Hoek projectleider van één van de deelnemende pleinen, het Beukenplein in Amsterdam-Oost.


Er zal ruimte zijn voor vragen en opmerkingen uit de zaal.


16.15 Natuursteen


In een paneldiscussie over natuursteen wordt naar de sociale en milieu aspecten in de toeleveringsketen gekeken en hoe u hier rekening mee kunt houden in aanbestedingen. Niet alleen wordt er gekeken naar de vraagkant (hoe koopt u kinderarbeidvrij in?) maar ook naar de aanbodkant (hoe kunt u als leverancier met de duurzaamheidseisen omgaan?). Met Toon Huijps (voorzitter van het Responsible Stone Program) en Leonie Blokhuis (van Stop Kinderarbeid).


Deze sessie zal interactief zijn met moderator Gisela ten Kate van SOMO


17.15 Afsluiting


Wethouder Amsterdam West Dirk de Jager zal de bijeenkomst afsluiten. Hoe kijkt hij, na deze bijeenkomst, aan tegen duurzaamheid (waaronder arbeidsomstandigheden bij de winning of productie van materialen) in de openbare ruimte?


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren