Een consortium met daarin onder meer TNO en NEVI ontwikkelt met steun van het ministerie van economische zaken een ‘gereedschap’ waarmee bedrijven zelf het risico kunnen beoordelen van een verstoring in de aanvoer van grondstoffen of halffabricaten.
In een gezamenlijk interview met TNO in Chemie Magazine (editie juni) stelt Erik van Assen, netwerkmanager van NEVI: ‘De risico’s rond toelevering worden wel onderkend, maar nog niet vertaald naar het managen ervan. De ‘self assessment tool’ kan bedrijven net dat duwtje extra geven.’
Waarbij Elmer Rietveld van TNO aanvult. ‘Uitputting van grondstoffen spreekt weliswaar tot de verbeelding, maar voorlopig is daar nog lang geen sprake van. Het echte probleem is het falen van de markt, vraag en aanbod zijn uit evenwicht, met als gevolg dat prijzen van grondstoffen erg volatiel zijn geworden. Binnen een paar maanden kunnen ze verdrievoudigen in prijs om vervolgens weer te kelderen. Daarbij komt dat waardeketens complexer zijn geworden. Een bedrijf kent zijn toeleveranciers, maar wie kent de toeleveranciers van zijn toeleveranciers? Of hun toeleveranciers?’
Het uitgangspunt van de self assessment is heel pragmatisch. Het is een tool, een gereedschap om de kwetsbaarheid van het bedrijf voor materiaalschaarste in kaart te brengen.
De ‘tool’ bestaat uit een stresstest en een wiki-achtig Kennisloket. De stresstest heeft drie dimensies, elk met een aantal indicatoren. De dimensies zijn in feite de vragen die elk bedrijf zich moet stellen om te beoordelen wat zijn kwetsbaarheid is:
- Is er een probleem met de levering van de juiste kwaliteit grondstoffen?
- Zijn er ontwikkelingen in prijs en leveringszekerheid die mijn winstgevendheid bedreigen?
- Zijn er externe effecten of aspecten van maatschappelijk verantwoord ondernemen, die invloed hebben op leveringszekerheid of op mijn vrijheid om te opereren (wet- en regelgeving).
Meer weten? Neem dan contact op met Erik van Assen, e.vanassen@nevi.nl of telefonisch (088) 33 00 700