Nevi
0

Verdiepingssessies

Ook dit jaar hebben we weer een interessant aanbod voor iedere sector. Bekijk hieronder welke sessies er zijn. Ze starten om 11.30 en de laatste sessie eindigt om 15.30 uur. 

Je kunt er uiteraard ook voor kiezen tijdens een van de verdiepingssessies in gesprek te gaan met de exposanten. Die staan altijd voor je klaar!

Ronde 1 | 11.30 - 12.15 uur

Ruimte: Plenaire zaal Promenade - Translated NL -> EN, translators on site 
Opening door Arjan van Weele en toelichting op NRC ontwikkelingen.

Vincent Delke - Hoe geeft digitalisering, Industry 4.0, vorm aan de inkoopfunctieprofielen en vaardigheidseisen?

In den beginne, was er één soort inkoper, maar dat operationele type is allang verleden tijd. Inkopers hebben steeds meer specifieke taken en gedifferentieerde rollen gekregen. Er zijn specialisten voor directe en indirecte inkoop, innovatie-inkopers en inkoopingenieurs, overheids- en zorginkopers en er zijn diverse andere, speciale rollen zoals inkoop-controlling. Het gemeenschappelijke kenmerk van al deze rollen is dat ze zijn gebaseerd op dezelfde set van inkoopcompetenties, aangevuld met specifieke competenties voor elke afzonderlijke rol. De vierde industriële revolutie of Industry 4.0, het tijdperk van het Internet-of-Things, waarin machines met elkaar communiceren, is aangebroken en leidt tot nieuwe technologieën in wat Inkoop 4.0   wordt genoemd. Inkoop 4.0 is dus onafhankelijk van ontwikkelingsstappen van de inkoop, maar staat verbonden met de beschrijving van de inkoop binnen een Industry 4.0 scenario, dat ook in Nederland als Smart Industry bekend staat. Het gaat dan om basale systemen zoals eProcurement en eSourcing, technologieën zoals Advanced Analytics en Robotic Process Automation, en opkomende technologieën zoals Blockchain en Artificial Intelligence. Deze technologische ontwikkelingen leiden tot verdere rolspecialisatie van inkopers. Het is de vraag hoe deze nieuwe rollen eruit zullen zien, welke nieuwe functieprofielen er ontstaan om de transformatie naar Inkoop 4.0 te realiseren. Om deze vragen te beantwoorden, is onder ongeveer 50 experts een zogeheten Delphi-studie uitgevoerd (zie box). Hieruit zijn zes nieuwe rollen naar voren gekomen. Zo’n rol combineert bepaalde verantwoordelijkheden met algemene en rol-specifieke inkoopcompetenties.


Over Vincent

Vincent Delke is als onderzoeker verbonden aan de Faculteit Behavioural, Management and Social sciences aan de Universiteit Twente. Zijn onderzoek richt zich met name op de strategische bijdrage van inkoop- en leveringsmanagement op de prestaties van productiebedrijven. Zijn promotieonderzoek voerde hij uit aan de Universiteit Twente in samenwerking met de Hogeschool Münster. Tijdens deze onderzoeksfase richt hij zich op de ontwikkeling van professionele inkoopvaardigheden en geschikte onderwijsmethoden om deze vaardigheden te trainen. Hierbij gaat hij vooral in op de vraag hoe de toenemende digitalisering, rond Industry 4.0, de verantwoordelijkheden en vaardigheidseisen van inkoopprofessionals verandert.

LinkedIn
Ruimte: Business Lounge

Rinke Meijer (Significant Synergy) en Jeroen Hulsman (Nevi) bespreken de resultaten van het samen uitgevoerde tweejaarlijkse onderzoek: Trends en ontwikkelingen in de Publieke Sector. Zij faciliteren aan de hand van stellingen het debat met de deelnemers. De centrale vraag is of publieke inkopers en contractmanagers zijn toegerust om de huidige trends en ontwikkelingen op professionele wijze het hoofd te bieden. Doel is door in Lagerhuisdebatvorm met elkaar in te zoomen op actuele vraagstukken, dié kansen en verbeteringen te identificeren die niet op de to-do-lijst 2023 van de inkoper of contractmanager mogen ontbreken!

Over Rinke 


Rinke is als partner van Significant Groep medeverantwoordelijk voor Significant Synergy, het onderdeel binnen de Groep dat zich richt op inkoop, aanbesteden en het stroomlijnen van de bedrijfsvoering voor overheidsorganisaties. Hij is daar onder andere verantwoordelijk voor de aanbestedingspraktijk. Na de studies logistiek management en bedrijfskunde is hij het inkoopvak ingerold. Inmiddels richt hij zich bijna 20 jaar op vraagstukken op het snijvlak van markt en overheid. Hij heeft tal van overheidsorganisaties geadviseerd op het gebied van samenwerken, inkoop en aanbesteden, categoriemanagement en contract- en leveranciersmanagement. Rinke heeft daarnaast jarenlang een actieve rol gehad in het bestuur van Nevi. Eerst als kringbestuurder, daarna als lid van de ledenraad.

LinkedIn

Over Jeroen


Jeroen is binnen het directieteam van Nevi verantwoordelijk voor productmanagement en innovatie. Daarnaast heeft hij de kernactiviteit Onderzoek en onderwijs in zijn portefeuille, waarin de samenwerking met hogescholen en universiteiten plaatsvindt en het netwerk met internationale onderzoekers wordt onderhouden. Na de studies marketing en bedrijfskunde, kwam hij ‘per toeval’ in aanraking met het inkoopvak.  Hij werd gegrepen door het potentieel van het vakgebied in combinatie met de snelle ontwikkeling van het vak. Sindsdien is inkoop en inkoopprofessionalisering een rode draad in zijn loopbaan. Jeroen werkte als consultant voor meerdere consultancybureaus en was hij binnen een Nederlandse bank als inkoop MT-lid verantwoordelijk voor de inkoopcategorie primaire processen en inkoopontwikkeling. Jeroen is medeoprichter van Young Procurement Professionals (YPP) en was later ook enkele jaren actief als community lead binnen Nevi Community-Zuid.

Linkedin
Ruimte: Workout Room 2.1
Door Lenneke Blokx (sr. Inkoper bij Enexis) en Hanneke Dekker (Allround Procurement Specialist bij Enexis).

De Inkoopacademy van Enexis kwam tot stand tijdens de corona lockdowns. Het doel was nieuwe collega’s warm te verwelkomen en hen op afstand in te kunnen werken. Nu de wereld weer ‘normaal’ is blijkt de waarde van deze Inkoopacademy onverminderd groot. De Inkoopacademy biedt de mogelijkheid om met ondersteuning van een buddy:
•    In no time autonoom aan de slag te gaan;
•    Zelfstandig en op eigen tempo te starten;
•    Wegwijs te worden binnen de Enexis Inkoop Methodiek (EIM);
•    Je weg te vinden binnen de hele organisatie;
•    Eenvoudig je eerste netwerk op te bouwen;
•    Collega’s te bereiken en te spreken;
•    Etc.

En dat werkt!
Zonder noemenswaardige aanbestedingservaring startte Lenneke haar eerste zelfstandige Europese aanbesteding die zij ondertussen ook succesvol heeft afgerond. Dit alles binnen enkele maanden nadat zij bij Enexis startte.
 
Deze verdiepingssessie is mede mogelijk gemaakt door Mercell:
Van het digitaliseren van eenvoudige offerteaanvragen tot complexe tenders: met de inkoopsoftware van Mercell heb je de juiste tools in handen.

Lenneke


Hanneke
Ruimte: Workout Room 3.1 en 3.2. Over Unite
Door Robert Weitmann en Peter Streefkerk

Het verbinden van inkopers en verkopers voor wederzijds voordeel.
We leven momenteel van crisis naar crisis en worden continu geconfronteerd met tekorten, disruptie van supply chains en extreme prijswijzigingen. De wereld is met elkaar verbonden en we zijn sterk van elkaar afhankelijk. Dat werd ook tijdens de coronacrisis wederom duidelijk. Het is een kenmerk geworden van de wereld waarin we moeten leren leven. Samengepakt in de term VUCA nemen we de huidige marktsituatie onder de loep. Hoe kan Procurement meedeinsen in een tijd van snelle veranderingen en grote onzekerheden? Om na afloop zelf antwoord op deze vraag te kunnen geven, zal Robert Weitmann jullie namens Unite, samen met inkoopprofessional Peter Streefkerk, meenemen in enkele ervaringen en kansen die Procurement kan en wellicht ook moet pakken.


Over Robert

Robert is ruim 8 jaar actief in de wereld van e-commerce & e-procurement en was direct gefascineerd door de interessante materie. Binnen de Unite-groep (voorheen Mercateo), wordt de markt vanuit diverse perspectieven nauwlettend in de gaten gehouden. Op deze manier kan de toonaangevende B2B-marktplaats met inovatieve productontwikkelingen aan de vraag van de markt blijven voldoen.
Robert begon in 2014 als leveranciersmanager bij Unite (Mercateo) en heeft daarna een indrukwekkende ontwikkeling doorgemaakt. In de loop der jaren is hij doorgegroeid tot Global Key Account Manager, waarbij hij verantwoording droeg voor het grotere klantensegment. Sinds 2022 heeft hij in de rol van Country Manager de volledige eindverantwoordelijkheid voor de Benelux. Deze opgedane ervaringen en verschillende perspectieven dragen bij aan een goed totaalbeeld van vraag en aanbod in de wereld van indirect procurement.

LinkedIn

Over Peter
Peter is werkzaam als zelfstandig adviseur, interimmanager en trainer in zowel de publieke als private sector. Daarbij mocht hij werken voor en een kijkje nemen bij meer dan 100 verschillende organisaties en bedrijven. Hij is auteur van de boeken ‘Inkopen voor Dummies’ (3e uitgave), ‘Inkoop’ (2e uitgave) en medeauteur van het boek ‘E-commerce & E-business’ (2e uitgave). Naast deze boeken schreef hij een groot aantal publicaties voor diverse vakbladen, websites en op LinkedIn. Met enige regelmaat recenseert hij voor Managementboek.nl managementboeken die een relatie hebben met of gaan over de vakgebieden inkoop en contractmanagement. Afgelopen jaar maakte hij deel uit van de jury van de Managementboekverkiezing van het jaar 2022. De onderwerpen duurzaamheid, circulariteit, social return en maatschappelijk verantwoord inkopen hebben zijn aandacht, met name omdat inkoop- en contractmanagement bij de toepassing daarvan een sleutelrol vervult.

LinkedIn
Ruimte: Workout Room 1.1 & 1.2

Over Onventis
All-in-One Procurement. Het platform voor sourcing, leverancier- en contractmanagement, Procure-to-Pay, Invoice Automation en Spend Analytics.
Door Jerker Vulperhorst en Maarten Anbeek

In de huidige turbulente tijden is het extreem moeilijk om op tijd beslissingen te nemen op basis van juiste informatie. Er komt enorm veel data op ons af. Op welke wijze kunnen we deze data gebruiken om betere keuzes te maken? En welke rol kan AI hierin spelen? Hoe kan jij boven komen drijven in de huidige procurement survival of the fittest?
Aan de hand van praktijkvoorbeelden nemen wij jullie mee hoe andere inkoopspecialisten hun data in informatie veranderen om op het juiste moment het goede besluit te nemen.
 
Over Jerker
Sinds 2020 is Jerker Vulperhorst als Managing Director Benelux verantwoordelijk voor de Nederlandse vestiging van Onventis. Voor de overname van WorkFlowWise door Onventis, werkte hij 12 jaar op het commerciële vlak van factuurverwerkingsspeciallist en ondersteunde hij klanten bij de implementatie van de factuur- en kostenbeheersing oplossingen. Daarvoor heeft hij zijn Master Bedrijfskunde afgerond aan de Universiteit van Amsterdam. Een deel van zijn studietijd heeft hij in de Verenigde Staten van Amerika doorgebracht.
 
Over Maarten
Sinds 2020 is Maarten Anbeek als Business Development Manager verantwoordelijk voor de Nederlandse klanten van Onventis. Vanaf 20202 werkt hij in verschillende commerciele rollen bij IT bedrijven op het gebied van ECD (zorg), Purchase2Pay en Source2Pay oplossingen. Zijn vrije tijd staat veelal in het teken van voetbal – op TV, zelf op het veld of langs de lijn bij 1 van zijn 4 zonen. 

Ronde 2 | 13.15 - 14.15 uur

Ruimte: Plenaire zaal Promenade - Translated NL -> EN, translators on site 
Gemodereerd door Arjan van Weele.
Aandacht voor onderzoeken promovendi die vanuit NRC gesponsord worden:


Met Fanny Chen - 'Hoe ethisch handelen inkopers?'

En denken leveranciers hierover hetzelfde als inkopers? Fanny vertelt alles over het promotieonderzoek over Inkoopethiek.

Ethiek is een belangrijk begrip. Maar hoe (on)ethisch handelen inkopers eigenlijk? En denken inkopers hier hetzelfde over als leveranciers? Fanny vertelt alles over haar promotieonderzoek over Inkoopethiek en bespreekt welke onethische inkooppraktijen het meest zijn voorgekomen in de afgelopen twee jaar.  


Over Fanny

Een 3e-jaars promovenda aan de Erasmus Universiteit, Rotterdam School of Management. Doet onderzoek op het gebied van inkoopethiek en integriteit.

LinkedIn


Met Tom Aben - 'Data-deling en transformatie binnen samenwerkende partners' 

De wereld om ons heen digitaliseert in een hoog tempo door digitale technologieën als slimme sensoren, slimme meters en IoT toepassingen die grote hoeveelheden data produceren. Deze data kunnen, mits op een goede manier getransformeerd, waardevolle informatie worden wat kan bijdragen aan het maken van betere en/of slimmere beslissingen. Maar hoe kan je als organisatie van deze data nou gebruik maken? En hoe motiveer ik mijn partners om data met mij te delen of te helpen transformeren? Aan de hand van onderzoeken bij verschillende publieke infrastructuurbedrijven uit Nederland, die veelvuldig met private partners samenwerken, wordt uiteengezet op welke manier de verschillende governance mechanismen gebruikt kunnen worden om samenwerkende partners te motiveren om data te delen en gezamenlijk te transformeren.
 

Over Tom

Tom is een postdoc onderzoeker aan de Tilburg University en heeft onlangs de laatste versie van zijn proefschrift afgerond die hij begin december 2022 gaat verdedigen. Het onderzoek van Tom richt zich op de invloed van digitale technologieën op inter-organisatorische samenwerkingen (specifiek publiek-private samenwerkingen) en de invloed van (big) data op contractuele en relationele governance mechanismen. Hierbij kijkt Tom niet alleen naar dyadische samenwerkingen, maar ook naar samenwerkingen in netwerken met 3 of meer partners. Voordat Tom aan zijn proefschrift begon is hij 3 jaar werkzaam geweest als SAP-consultant waarbij hij gespecialiseerd was in het implementeren en onderhouden van SAP SRM, SAP Ariba en SAP Fieldglass systemen.

LinkedIn
Ruimte: Business Lounge 
Door Ton Geurts, Business Director at Brightlands Institute for Supply Chain Innovation (BISCI) - In English

In this English spoken session, Ton invites to challenge and enhance your knowledge on sustainable business, with focus on procurement/orchestrating sustainable value chains. 
 
Global trends have shaped a burning platform that solidifies the thought that sustainable value chains cannot be neglected anylonger and are an absolute necessity. We will together look at how sustainability is a differentiator and how we drive towards meaningful change supported by rigorous program management , i.e. a Program Management Office (PMO). Finally, we shall discuss the negative externalities of linear economic model and how meaningful business can be created through circularity.
 

About Ton

Ton was the first CPO of AkzoNobel and CPO/SVP Supply Chain in Bekaert. He co-lead those companies to DJSI No°1 and EcoVadis Gold/Platinum respectively. Ton openly shares his experience on industry trends and organisational challenges. His passion is to inspire (upcoming) executives to steer their company in the right strategic direction and support their journey.

Currently, Ton is the Business Director of Brightlands Institute for Supply Chain Innovation (BISCI) a knowledge institute based in Limburg active internationally, orchestrating projects connecting academia, companies and government. Together with an international team, Ton works towards creation of unique knowledge and sharing on sustainable & digital supply chain innovations.

LinkedIn
Ruimte: Workout Room 2.1 
Deelnemers in gesprek met het Nevi bestuur.

Siep Eilander, voorzitter Nevi Bestuur nodigt je van harte uit om in gesprek te gaan met leden van het Nevi bestuur over de Nevi strategie 2023/2024 die op dit moment vorm gegeven wordt. En uiteraard kunnen ook andere onderwerpen/vragen ter sprake gebracht worden.

LinkedIn
Ruimte: Workout Room 1.1 en 1.2 
Ludo Huisman, partner bij TenderPeople en winnaar van de 2e editie van de webchallenge Het Slimste Inkoopteam, verzorgt samen met Susanne Siebers, projectmanager bij de Gemeente Utrecht een presentatie waarin beide sprekers hun  learnings delen over de wijze waarop je inwoners betrekt bij de realisatie van nieuwe icoon voor de stad. De realisatie van een markant, bruisend en gezond gebouw. Het Jaarbeurspleingebouw wordt dé plek om elkaar te ontmoeten: voor Utrechters, voor de mensen in de kantoren én voor iedereen die 24 uur per dag, zeven dagen in de week wat wil beleven.


Over Ludo

Ludo, partner bij inkoopadviesbureau Tender People begeleid overheden bij aanbestedingstrajecten. Ludo benadert (complexe) Europese aanbestedingstrajecten graag als een kans. Een kans om organisatiedoelstellingen zoals circulariteit, innovatie en participatie daadwerkelijk te realiseren. Hoe mooi is het om dit niet alleen in nauwe samenwerking met een team van specialisten te doen maar juist ook met de mensen waar we dit allemaal voor doen. Inwoners van de stad. 

LinkedIn


Over Susanne 

Susanne, een ervaren en enthousiaste projectmanager en actief in het Stationsgebied van Utrecht. Als oud-topsporter wordt zij gedreven door een interne motivatie om te verbeteren en samen stappen te zetten. Zij doet dat met humor en een gezonde dosis ongeduld. Susanne is altijd op zoek naar haalbare en gedragen oplossingen en toont daarbij lef. 

De afgelopen twee jaar heeft zij met haar team gewerkt aan de ontwikkeling van het Jaarbeurspleingebouw. Op een plek met uitdagingen in alle opzichten. Het doel is helder: een bruisend, markant en gezond gebouw van en vóór de stad. Met dat doel voor ogen gaat het tijdens deze aanbesteding nét even anders dan anders…want bij welke andere aanbesteding zit een team van inwoners en ondernemers zó met de neus vooraan?

LinkedIn
 
Ruimte: Workout Room 3.1 en 3.2
Door Nico Bac

Over Dynatos 
Dynatos, Uw strategisch partner voor finance en procurement procesautomatisering. Wij automatiseren en optimaliseren de finance en procurement processen van uw organisatie.

Over Coupa
Coupa, aanschouw de kracht van Business Spend Management. Eén cloudplatform om al uw transacties in procurement, payment en supply chain te beheren.

Workshop over de adoptie van de digitale procurement transformatie: Gebruikers, leveranciers en aankopers.
Digitale procurement oplossingen zijn al beschikbaar sinds het jaar 2000. Freemarkets presenteerde hun tools in het jaar 2000 al aan de inkopers van Procter & Gamble en we begonnen toen al reverse actions te gebruiken voor onze grote global commodity events met ongelofelijke besparingen als gevolg, soms zelfs tot 40%! Er werd veel beloofd maar helaas waren deze oplossingen niet goed genoeg om een hoge adoptie te realiseren. De stoom ging eraf en uit eindelijk werden e-sourcing tools maar gebruikt voor een klein percentage van de events. Digitale catalogi heeft zo’n zelfde patroon door gemaakt: Veel beloofd maar weinig waargemaakt.
Wat is er nu verschillend in het jaar 2022? Waarom is nu de tijd om 100% voor digitale inkoopprocessen te gaan? 
 
‘There is no value in technology, there is only value in people using technology’.


Over Nico

Nico Bac is de voormalig Business Leader Digital Transformation Source-to-Pay (S2P) bij Procter & Gamble en oprichter van Digital Procurement Now. Digital Procurement Now helpt organisaties bij het versnellen van -en meer waarde halen uit de digitale inkooptransformatie.

 

Ronde 3 | 14.30 - 15.30 uur

Ruimte: Plenaire zaal Promenade - Translated NL -> EN, translators on site 
Dialoog met de Nevi hoogleraren die dit jaar zijn aangetreden. Gemodereerd door Arjan van Weele 

Door Wendy van der Valk 
  • Uit welke partijen bestaat het netwerk eigenlijk en wat is ieders rol/ verantwoordelijkheid?;
  • Hoe krijgen je als organisatie relevante partijen mee richting een bepaald doel?; 
  • Hoe concretiseren we de samenwerking: wat leggen we vast in contracten en wat organiseren we middels de relatie?

Over Wendy

Als Nevi hoogleraar Inkoop & Supply Chain Management aan de Universiteit van Tilburg houd ik me bezig met het stimuleren van onderzoek en onderwijs op het gebied van inkoop- en leveranciersmanagement, met name in relatie tot hedendaagse transities in het bedrijfsleven en de samenleving , zoals digitale transformatie en circulariteit. Mijn interesse ligt bij het effectief organiseren van business-to-business relaties, zodat publieke en private inkooporganisaties waar krijgen voor het geld dat ze uitgeven, en toeleverende organisaties in staat stellen goed te presteren en een redelijk rendement te behalen. Hierbij richt ik mij op de rol van contractuele en relationele besturingsmechanismen voor die inkoopcategorieën die van groot belang zijn voor de inkopende organisatie, bijvoorbeeld omdat de betreffende leveranciers een belangrijke bijdrage leveren aan de bedrijfsprestaties van die inkopende organisatie.

LinkedIn

Door Fredo Schotanus 
"Een betere wereld begint bij publieke inkoop'

Op vrijdag 1 juli hield Fredo Schotanus een inaugurele rede met de titel ‘Een betere wereld begint bij publieke inkoop’ voor zijn benoeming als bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Tijdens de Nevi Procurement Day zal hij hier een korte samenvatting van presenteren en bespreken met de deelnemers. Met name zal hij stilstaan bij de vraag hoe overheidsinkoop bij kan dragen aan een betere wereld en hoe die bijdrage versneld kan worden. Drie onderwerpen komen daarbij aan bod: inkoopbeleid, het inkoopprocesmodel en inkooptechnieken. 


Over Fredo

Prof.dr.ir. Fredo Schotanus is als bijzonder hoogleraar Publieke Inkoop verbonden aan het Departement Economie van de Universiteit Utrecht. Hij is daarnaast lid van het managementteam van het Utrecht University Centre for Public Procurement (UUCePP). Ook is hij werkzaam als principal consultant bij Significant Synergy. Binnen de leerstoel Publieke Inkoop voert hij onderzoek uit naar een duurzame, sociale en effectieve benutting van de markt voor overheidsopdrachten.

LinkedIn
Ruimte: Business Lounge
Door Hans Hopmans 

Onderhandelen is zoveel meer dan een dealtje sluiten. Met het Onderhandel Canvas kun je jouw onderhandeling goed voorbereiden. Van mandaat, stakeholders tot en met kracht- en concessiestrategie. Hiermee wordt het onderhandelvak eindelijk weer waar het echt om draait; goed zakendoen in de waardeketen gericht op continuiteit en groei.


Over Hans 

Al ruim dertig jaar actief in de wereld van professionele inkoop/verkoop. Momenteel vooral trainer Onderhandelen, voor commerciële professionals en projectleiders. Ook onderhandelingscoach met ondersteuning van Enigma AIsoftware. Hij is gediplomeerd coach voor professionals die tijdelijk uit balans zijn of meer persoonlijke groei nastreven.

LinkedIn
Ruimte: Workout Room 1.1 en 1.2 
Hossain El Hachhouchi, Manager ICT & Componenten bij Enexis

De energietransitie is in volle vaart en onze klimaatdoelstellingen zijn ook stevig. In de afgelopen 5 jaar zijn de voorzieningen voor zonnepanelen, zonneweides en windmolens bijna verdrievoudigd en het aantal aanvragen neemt nog altijd exponentieel toe. We lopen aan tegen de grenzen van wat het elektriciteitsnet op dit moment aankan. Hoe draagt category management bij aan de realisatie van de enegrietransitie? Hou je je in een inkooprol bij je leest of trek je de kar in de waardeketen? Welke bijdrage levert category management in de energietransitie?

LinkedIn
Ruimte: Workout Room 3.1 en 3.2
Door Peggy Klingers, Head of Procurement Van Lanschot Kempen

Ontwikkeling en contractmanagement zijn voor sommige mensen een contradictie. Überhaupt kan de naam contractmanager al een afknapper zijn. De functie wordt met regelmaat als stoffig, saai en repetitief gezien. In sommige gevallen zelfs als ondergeschikt binnen een organisatie. Niets is naar mijn beleving daarvan waar. Maar wie doet nu eigenlijk wat binnen dit vakgebied? Ben je een Contract- Leveranciers- Relatiemanager, of toch Inkoper? What (‘s) in the name? De Mammoet van het dierenrijk. Survival of the Fittest. 

Dare to be different. Wellicht kan juist nu in de huidige tijd de geïntegreerde functie zijn vruchten afwerpen. Als team interdisciplinair werken, als aanvulling op elkaar. Met daarbij durf en lef. Herken je eigen zwaktes en durf deze te uiten en maak daarbij gebruik van de kracht van het team. 
Wat kan, wil en wat doe jij? Dat zijn belangrijke aspecten in een onderhandeling. Want in z’n proces is één ding zeker; jij brengt altijd jezelf mee. De rol die je aanneemt bepaal jij zelf, maar onderschat de invloed daarvan op de persoon aan de andere kant van de tafel niet. Als je diegene wilt beïnvloeden moet je zijn/haar taal spreken. Spreek jij de taal van je business en overtuig jij met de juiste data en feiten? Hierbij geldt vaak: Data is Key. Systemen kunnen je hierbij helpen, maar maak er geen hoofddoel maar een hulpmiddel van. Systemen werken voor jou en jij niet voor het systeem. Ik neem je graag mee door een aantal voorbeelden, gemaakte fouten en huidige oplossingen binnen onze organisatie.
 

Over Peggy

Als 'Head of Procurement' bij Van Lanschot Kempen is Peggy verantwoordelijk voor de ontwikkelingen en de uitdagingen op het gebied van inkoop-, contract- en leveranciersmanagement van deze Wealth Manager. Peggy is ooit bij de overheid besmet geraakt met het “inkoop-virus” en inmiddels al ruim twintig jaar actief in de wereld van professionele inkoop. Binnen deze fascinerende wereld heeft zij inmiddels diverse rollen vervuld en vele functiebenamingen, ontwikkelingen, technologieën, veranderingen en theorieën voorbij zien komen. De wereld waar het binden van mens, organisatie en innovatie centraal staat blijft ze een interessante dynamisch speelveld vinden.

LinkedIn
Ruimte: Workout Room 2.1
Door Lex de Bruijn, oprichter Stichting MVO-register

Wat moeten we toch met al de gedoe over duurzaamheid en duurzaam inkopen? Is duurzaam inkopen nou echt nodig? Wat komt er af op onze leveranciers als het gaat om Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)? Wat is de impact van nieuwe MVO wet- en regelgeving (uit Europa) en wat kan ik daar als inkoper mee?

Lex vertelt over de ontwikkelingen op het  gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen en inkopen. En deelt de formule hoe je dit snel en praktisch handen en voeten kunt geven, ook als je weinig tijd en resources hebt. We scheppen ruime gelegenheid om vragen te stellen over MVO, duurzaamheid, systemen, certificaten, inhoudelijke vraagstukken, etc. Is een elektrische auto nu echt wel beter dan een met een benzine motor?


Over Lex

Lex de Bruijn heeft ruim 25 jaar ervaring met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en Inkopen (MVI). De afgelopen jaren heeft Lex zowel grote als kleine bedrijven geholpen om MVO/MVI te ontwikkelen. Deze kennis is onder andere omgezet in de tools van het MVO-Register. Lex heeft aan de wieg gestaan van ISO 26000 en van ISO 204000 mag hij zich medeauteur noemen. Hij is nog steeds nauw betrokken bij iso20400.org, een webapplicatie om internationaal ervaringen over duurzaam inkopen uit te wisselen.

LinkedIn
Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren