Nevi
0

Aanbestedingswet

De gewijzigde Aanbestedingswet 2012 geldt vanaf 1 juli 2016 voor alle aanbestedingen door overheidsorganisaties of aanbestedende diensten in Nederland.

Volg een opleiding of training Aanbestedingswet!

Wat is de Aanbestedingswet 2012?

De Aanbestedingswet 2012 regelt alles over aanbestedingen, zowel onder als boven de Europese drempelbedragen. De Aanbestedingswet 2012 is een omzetting van de Europese richtlijnen naar Nederlands recht met een aantal toevoegingen, met name voor opdrachten onder de drempel, het samenvoegen van opdrachten en proportionaliteit.

Wat is er in 2016 veranderd aan de Aanbestedingswet 2012? 

Op 1 juli 2016 zijn de herziene Aanbestedingswet 2012 en het Aanbestedingsbesluit in werking getreden. Deze Aanbestedingswet implementeert de Europese aanbestedingsrichtlijnen 2014/23, 2014/24 en 2014/25. Voorheen waren dit de aanbestedingsrichtlijnen 2004/17 en 2004/18. De Aanbestedingswet 2012 bevat zowel regels voor aanbestedingen boven de Europese drempelbedragen, als daaronder. 

Wijzigingen aanbestedingswet in 2017: elektronisch aanbesteden 

Sinds 1 juli 2017 gebeurt aanbesteden in Nederland volledig elektronisch. Overheden publiceren Nederlandse aanbestedingen op TenderNed, een online marktplein. Komt een aanbesteding boven de drempelwaarde uit? Dan komt deze ook op Tenders Electronic Daily (TED) te staan. 

Wijzigingen aanbestedingswet in 2018: verandert er iets? 

In 2016 is een wijziging van de Aanbestedingswet 2012 in werking getreden. Het verlichte regime dat van toepassing was op de inkoop forensische zorg is komen te vervallen. Dit heeft gevolgen voor alle zorgaanbieders. Het betekent een andere aanpak van de inkoopprocedure dan zorgaanbieders uit voorgaande jaren gewend zijn.  

Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om in te kopen op basis van individuele productie uit het verleden. De Divisie Forensische Zorg en Justitiële Jeugdinrichtingen (ForZo/JJI) heeft de consequenties voor de inkoop 2018 in kaart gebracht en de voorgenomen wijzigingen met het veld in een marktconsultatie besproken. 

Bekijk de voorlopige planning voor de aanbestedingsprocedure 2018 op forensischezorg.nl. 

Meer weten over de Aanbestedingswet? 

Neem dan eens een kijkje in het Kennislab. Je vindt hier allerlei whitepapers, artikelen, onderzoeken, praktische tools, checklists en stappenplannen waarmee je direct aan de slag kunt. Wellicht vind je één van deze artikelen interessant:  

Verder vind je op:  

 • Overheid.nl de volledige inhoud van de Aanbestedingswet en het Aanbestedingsbesluit 
 • Rijksoverheid.nl meer informatie over de Aanbestedingsregels en het digitaal aanbesteden van overheidsopdrachten

Opleidingen, trainingen en tools Aanbestedingswet bij Nevi

Werk je als inkoper voor een overheidsorganisatie of een aanbestedende dienst? Dan heb je dagelijks te maken met inkopen en aanbesteden. Met de trainingen en opleidingen van Nevi leer je hoe je correct aanbesteedt volgens de gewijzigde Aanbestedingswet 2016. 

Incompany trainingen

Wist je dat al onze trainingen ook incompany worden aangeboden? Volg met je team een training over de Aanbestedingswet op jouw locatie. Je volgt dan niet alleen effectief de training, je bent ook nog eens bezig met teambuilding én je bespaart reiskosten en tijd. Lees meer over onze incompany trainingen

Lees meer Lees minder
Trends en ontwikkelingen uit aanbestedingsjurisprudentie

Trends en ontwikkelingen uit aanbestedingsjurisprudentie

On demand webinar
Met het Nevi account krijg je:
 • Toegang tot de Nevi community van meer dan 12.000 inkoopprofessionals
 • Toegang tot alle nieuwsbrieven
 • Toegang tot max. 5 online artikelen in Kennislab*
 • Tegen regulier tarief toegang tot opleidingen, trainingen, congressen, tools, inkoopmanagersindex (PMI) en evenementen
 • Self assesment tool
 • Mogelijkheid tot deelname aan het Nevi CPD-programma
 • Onbeperkt toegang tot gratis netwerkevents
 • 8x per jaar vakblad Deal! op de mat (én online)
Als Individueel Nevi lid krijg je:
 • Toegang tot de Nevi community van meer dan 12.000 inkoopprofessionals
 • Toegang tot alle nieuwsbrieven
 • Onbeperkt toegang tot online artikelen in Kennislab*
 • Met korting toegang tot opleidingen, trainingen, congressen, tools, inkoopmanagersindex (PMI) en evenementen
 • Self assesment tool
 • Mogelijkheid tot deelname aan het Nevi CPD-programma
 • Onbeperkt toegang tot gratis netwerkevents
 • 8x per jaar vakblad Deal! op de mat (én online)
* Keuze uit meer dan 500 documenten en whitepapers, 2.000 begrippen, 500 Deal! artikelen, 50 wetenschappelijke onderzoeken, ruim 100 inkooptools en Nevi Talks
Of
Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren