Break-even afzet

De break-even afzet is de afzet waarbij de onderneming winst noch verlies maakt. Een break-even analyse laat zien bij welke afzet of bezetting de totale opbrengst gelijk is aan de totale kosten, oftewel: wanneer er geen winst of verlies is.

Download de pdf

Maak een gratis NEVI Basic account aan, log in en download de PDF met meer informatie.

Wat is het doel van een break-even analyse?

Het doel van een break-even analyse is weten wanneer er quitte wordt gespeeld. Is de werkelijke afzet hoger dan de break-even, dan maak je winst. Is deze lager, dan maak je verlies. Wanneer je van start gaat met een nieuw project of product, dan is het belangrijk dit van tevoren te weten. Verder geeft een break-even analyse antwoord op vragen als: ‘Kan ik de prijs verlagen en door meer afzet meer winst maken?’ en ‘wanneer speel ik quitte als ik de prijs met 10% verhoog?’.

Wat heb ik nodig om de break-even afzet te berekenen?

Voor een break-even analyse bereken je eerst de totale kosten. Dit zijn de totale constante kosten plus de totale variabele kosten, zoals inkoopkosten en voorraadkosten. Ook moet je de totale opbrengst weten. Deze bereken je door de totale constante opbrengsten op te tellen bij de totale variabele opbrengsten. Hierna kan je de break-even afzet berekenen. Download de pdf voor de rekenformules.

Meer weten over de break-even afzet?

Dit kennisdocument bevindt zich in het NEVI Kennislab. NEVI Members loggen in om de pdf te downloaden. Nog geen NEVI account? Maak een NEVI account aan.

NEVI Kennislab bevat meer dan 500 documenten, 2.000 begrippen, 500 Deal! artikelen, 50 wetenschappelijke onderzoeken, NEVI Talks en ruim 100 inkooptools. NEVI Professional Members krijgen onbeperkt toegang tot NEVI Kennislab, NEVI Basic Members kunnen 5 artikelen bekijken.

Log in en download de pdf!

Hét startpunt voor inkoopprofessionals

De vereniging voor inkoopprofessionals sinds 1956.
NEVI is het kennisnetwerk voor inkoop- en supply management. Met 8 erkende opleidingen met NEVI diploma en meer dan 70 kortdurende praktijkgerichte trainingen verspreid door heel Nederland.