Nevi
Winkelwagen 0

Zorgcongres 2025

Fit voor de toekomst!

Bestel je toegangskaart

Op 6 februari 2025 vieren we de 15e editie van het Zorgcongres! De maatschappelijke uitdagingen in de zorg vragen om creatieve, toekomstgerichte oplossingen. Duurzaamheid blijft een belangrijk aandachtspunt in alle zorgsectoren: hoe zetten we circulaire en duurzame bedrijfsmodellen effectief in binnen onze inkoopstrategieën? 

Met minder mensen en middelen meer bereiken? Dat kan door slim samen te werken. Innovaties zoals digitalisering, robotisering en AI versnellen deze transformatie en maken het verschil.

Inkoop en contractmanagement zorgen samen met leveranciers dat onze maatschappelijke opgaven worden opgelost. Dat vereist een goede aanpak en dat is topsport! Piek op het juiste moment om een gezonde toekomst te waarborgen. Krachtige mensen zijn essentieel voor succes in elke sector. 

Het Zorgcongres helpt je om 'fit voor de toekomst' te blijven. Ontmoet inspirerende professionals, deel kennis en ontdek hoe we samen pieken om een gezonde toekomst te waarborgen. Zorg dat je erbij bent! 


Of je nu al jaren een inkoopafdeling leidt of net begonnen bent als junior inkoper, tijdens het Zorgcongres 2025 krijg je tal van inspirerende ideeën om je te helpen de volgende stap te zetten.

Natuurlijk kom je op het Zorgcongres ook weer in contact met bekenden én ontmoet je nieuwe mensen om zo je netwerk te versterken, te verdiepen en te vergroten. Daar maken we tijdens dit Zorgcongres natuurlijk extra tijd voor vrij, het wordt (weer) een feest elkaar te ontmoeten!

Lees meer Lees minder

Dagvoorzitter Olga Commandeur


Data & Locatie

Locatie: Van der Valk Hotel
Straat: Hoofdvest 25
Postcode & plaats: 3992 DH Houten
Datum: 6 februari 2025


Routebeschrijving
Je vindt Hotel Houten aan de snelweg A27, afslag Houten.Ze beschikken over een parkeergarage met 750 parkeerplekken.

Openbaar vervoer
Via Utrecht Centraal Station. Bus nummer 47 richting Houten N.S. halte Hoofdveste. (doordeweeks tot 21:23, weekend tot 18:21, NIET in avonduren en weekend, zie lijn 48)Via station Houten. Bus nummer 47 richting Utrecht Centraal. Halte Hoofdveste (doordeweeks tot 21:09, weekend tot 18:07)

Kijk voor het actuele overzicht en reistijden op 9292 Reist met je mee!

Lees meer Lees minder

Wat kun je verwachten?

  • Inspirerende verdiepingssessies
  • Waardevolle netwerkmogelijkheden
  • Exclusieve inzichten

Vragen? Neem contact op met evenementen@nevi.nl 

Bekijk het programma

  09.00 uur Inloop
  09.45 uur Opening door Tom Hoeben (voorzitter Nevi Zorg) en Ruud Plu (directeur Intrakoop)
  09.50 uur Inleiding door dagvoorzitter - Olga Commandeur
  09.55 uur Plenair programma
  11.40 uur Pauze
  12.10 uur Verdiepingssessies ronde 1
  12.55 uur Lunch
  14.00 uur Verdiepingssessies ronde 2
  14.50 uur Wissel
  14.55 uur Verdiepingssessies ronde 3
  15.40 uur Pauze
  16.10 uur Afsluitende keynote
  16.55 uur Afsluiting door dagvoorzitter - Olga Commandeur
  17.00 uur Borrel en diner(buffet)
  19.00 uur Einde
Innoveren kun je leren! - René Dullaart 
Als inkoper in een ziekenhuis heb je waarschijnlijk heel bewust gekozen om in de zorg jouw waarde te brengen. Maar jemig! Het valt niet mee om in die professionele bureaucratieen tractie te krijgen op de specialisten en om afdelingen te laten samenwerken.
En dan hebben we het nog niet over de instrumenten gehad die wij nodig hebben om ons werk te doen. Wij zijn te vaak onderdeel van de kosten van het bedrijf en staan vaak achteraan de rij waarin geld wordt uitgedeeld. Ook zijn we niet gewend om geld te vragen...
Maar, wij inkopers zijn echt wel in staat om dingen en veranderingen voor elkaar te krijgen. Wij zijn per definitie de meest aangewezen katalysator van de verbinding. En wij hebben alle middelen in handen om dus die belangrijke rol in onze organisaties op te eisen. 
Het belangrijkste is dat we begrijpen hoe een ziekenhuis bestuurd wordt, hoe de organisatie in elkaar zit en welke salespitches we geven aan de bestuurders.
Tijdens deze deelsessie gaan we met elkaar op zoek naar de onderwerpen die we als inkoop willen verbeteren en onderszoeken we op welke wijze we uiteindelijk de dingen wel voor elkaar kunnen krijgen. In deze 50 minuten wordt er niet sec een presentatie gegeven. Na een introductie zullen we vooral met elkaar de praktijk in duiken. welke kansen en bedreigingen zijn er in ziekenhuizen? En hoe kunnen we die het beste incasseren?

Waardegericht inkopen binnen Nederlandse ziekenhuizen - Barbara Tip
In de gezondheidszorg streven professionals naar betere zorgkwaliteit en het beheersen van kosten. Value-based healthcare (VBHC) is een aanpak die zich richt op zorg die waarde biedt: betere uitkomsten voor patiënten. Waardegericht inkopen (VBP) stelt het behalen van optimale gezondheidsresultaten centraal, rekening houdend met de belangen van patiënten, leveranciers, duurzaamheid en totale kosten. Dit leidt tot betere inkoopbeslissingen en efficiënter gebruik van middelen. Echter, veel zorginstellingen zien de link tussen VBHC en inkoop nog niet. In plaats van inkoop alleen als kostenbesparing te zien, zou de inkoopafdeling betrokken moeten zijn bij het realiseren van waardegerichte zorg. Zorgverzekeraars zetten al stappen in waardegericht inkopen, maar binnen veel zorginstellingen is dit voor de zorg zelf nog niet goed ingebed. Wij onderzochten welke obstakels inkopers tegenkomen bij waardegericht inkopen en wat de drijfveren zijn wanneer het wel lukt.

AIFI: hoe maken we AI beschikbaar, schaalbaar en betaalbaar? - Dirk van der Lugt
We zien een toenemende vraag naar radiologische diagnostiek in de ziekenhuizen. Tegelijkertijd neemt de werkdruk toe vanwege personele schaarste. Op de vraag of Ai hierin een rol kan spelen, waarbij tevens de kwaliteit van de diagnostiek toeneemt, zien we dat de adoptie van Ai door obstakels zoals beschikbaar budget, beperkte IT-capaciteit en een onduidelijke business-case, nog sterk achter blijft. Het project Ai For Imaging (AIFI) is een haalbaarheidsstudie, waarin een landelijke beschikbare infrastructuur door 5 ziekenhuizen beproefd wordt, op 3 verschillende toepassingsgebieden met verschillende Ai-algoritmen en waarbij de ziekenhuizen volledig ontzorgd worden in de aanschaf en implementatie van Ai. De start van het project vond plaats in juni 2023 en loopt door tot en met juni 2025. Dirk vertelt wat het AIFI project inhoud en wat de opgedane ervaringen zijn. Tevens is er ruimte voor een open gesprek over mogelijkheden voor de toekomst - hoe kan dit landelijk voortgezet worden na afronding van de haalbaarheidsstudie, gebruik makend van een centrale en gezamenlijke inkoop van betreffende Ai-algoritmen waardoor de kosten t.o.v. initiele aanschaf door de ziekenhuizen lager worden. 

Toekomstbestendige zorginkoop: nieuwe rollen en vaardigheden in het tijdperk van digitalisering en duurzaamheid - Dr Vincent Delke en Dr Klaas Stek
In deze interactieve sessie nemen we jullie mee in een krachtige toekomstvisie op de zorg, waarin technologie, strategische samenwerkingen en sterk leiderschap cruciaal zijn om de zorg in Nederland toekomstbestendig te maken. Met een vergrijzende bevolking, toenemende personeelstekorten en steeds krapper wordende budgetten, wordt het zorglandschap in toenemende mate beïnvloed door AI, digitalisering en duurzaamheid – dit vereist een scherpe, vooruitziende blik en gerichte innovaties. Veel van deze innovaties zullen komen van externe partijen zoals leveranciers, startups en bedrijven buiten de vertrouwde supply chains. In een uitdagende, onbekende omgeving vraagt de zorginkoop om wendbaarheid en strategisch inzicht, zodat zorginkopers voorbereid zijn op de toekomst.

Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de zorginkoop van morgen? Welke nieuwe rollen en vaardigheden zijn essentieel om de zorg effectief te ondersteunen? We laten zien dat een cruciale rol is weggelegd voor de "innovatiescout," die innovatieve oplossingen opspoort en implementeert binnen de zorginkoop. Daarnaast bespreken we de onmisbare vaardigheden op het gebied van duurzaamheid en circulaire economie, evenals de digitale competenties die essentieel zijn voor succes – van automatisering tot het strategisch inzetten van technologie om de inkoop te versterken.

Onze sessie biedt niet alleen een visie op de toekomst, maar ook een praktisch kader voor het ontwikkelen van toekomstgerichte inkoopstrategieën, leiderschap en de soft skills die van essentieel belang zijn in de zorginkoop. We beloven een interactieve sessie die je een frisse blik en de tools biedt om jouw organisatie te wapenen tegen de uitdagingen van morgen.

Hoe kun je als zorgorganisatie samen met marktpartijen meer impact maken? - Joep Welschen en Sander Post
Zorgorganisaties zien grote ontwikkelingen in de zorg en de maatschappij op zich af komen. Innovatie en verduurzaming zijn daarbij belangrijke thema's. Met grote impact voor iedereen in de organisatie. Maar zeker ook een uitdaging voor de manier van samenwerken met organisaties buiten de zorgorganisatie.

Een zorgorganisatie kan onmogelijk voor alle productcategorieën overzien welke innovatie en verduurzamingsmogelijkheden in de markt beschikbaar zijn.
Juist marktpartijen hebben de kennis en kunde in huis om dit speelveld wel te overzien.
Hoe mooi zou het nu zijn als die marktpartijen vanuit de zorgorganisatie ambities gaan meedenken over innovatieve en duurzame oplossingen?

In deze sessie willen we inzicht geven in een nieuwe manier van samenwerken tussen zorgorganisaties en marktpartijen ondersteund door inkoop.

De route naar toekomstbestendige zorg - Iris van Bemmel
Slim en innovatief inkopen: De toekomst van de zorg start nu!
De zorg staat onder druk. Vergrijzing, toenemende chronische aandoeningen,  personeelstekorten en duurzaamheid vragen om een nieuwe aanpak. Tegelijkertijd biedt technologie veelbelovende oplossingen: van digitale zorg op afstand tot slimme medische apparaten. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat zorginstellingen klaar zijn voor deze toekomst? 
De route naar toekomstbestendige zorg van FME is een verkenning die inzicht geeft in de wijze waarop technologie kan bijdragen om zorg beschikbaar te houden, en meer efficiënter en duurzamer te maken. We nemen je mee in die verkenning, bespreken graag welke uitdagingen leiden tot welke noodzakelijke transformaties en welke technologieën kunnen bijdragen. Hoe kunnen deze ontwikkelingen leiden tot bijdragen aan minder werkdruk op de werkvloer, lagere kosten en meer persoonlijke aandacht voor patiënten. Welke kansen en mogelijkheden biedt dit ons? Daarover met elkaar het gesprek aangaan en ontdekken hoe dan de samenwerking met technologiebedrijven, zorgverleners en andere partners zou kunnen plaatsvinden.

Data! What's in it for me? - Eva de Boer en Daan van Gent (Zorg Inkoop Netwerk Nederland)
Door data standaardisatie naar digitalisatie! What’s in it for me? 
Meer doen in minder tijd en met minder mensen en middelen vraagt om slimmer samen werken. Zorg Inkoop Netwerk Nederland kijkt vooruit en omarmt datastandaardisatie en dataverrijking om tijdig te kunnen inzoomen op de beschikbaarheid en de distributie keten van medische hulpmiddelen. 

Eva de Boer, Manager en Daan van Gent, Projectleider van het kennis- en expertisecentrum geven je een kijkje in de toekomst van de mogelijkheden en voordelen van data standaardisatie & digitalisatie voor jou als inkoper.
Vragen die zij beantwoorden in de deelsessie zijn o.a.  
  • Wat is data standaardisatie?
  • Waarom is data standaardisatie nodig?
  • Welke data is nuttig voor mij als inkoper? 
  • Waar ga ik deze data vinden? 
  • Hoe pas ik deze data toe in mijn werk?
Lastenverlichting voor je medewerkers met ICT tools en digitale middelen?  Hoe wordt je wegwijs in het aanbod en wat werkt nou echt? - Jeroen Swanen en Simone Nicolaes 
Vitalis zet zich in voor het verbeteren van de kwaliteit van leven van ouderen door geavanceerde technologieën zoals AI en RPA te integreren in de zorg. Met meer dan 2.500 medewerkers biedt Vitalis uitgebreide zorgdiensten, zodat ouderen comfortabel en waardig kunnen leven. Daarbij is belangrijk dat medewerkers werk doen dat gelukkig maakt met zo min mogelijk stress. Door hen regie en autonomie te geven, kunnen zij zich richten op  waar ze goed in zijn. Verschillende middelen ondersteunen Vitalis bij dit doel. Zoals het inzetten van RPA oplossingen die administratie overnemen en processen in bestaande pakketten beter te maken. Zo is Rob Otmans ontwikkeld samen met Ciphix. Hierdoor hebben medewerkers geen stress meer bij een last minute roosterverstoring. Tobias is de AI assistent waaraan hun medewerkers vragen kunnen stellen via Whatsapp. Hij zoekt in hun bronnen naar het juiste antwoord. Deze en andere middelen helpen Vitalis om dit doel te bereiken.

Categorie Management in de Zorg: een voorbeeld vanuit de UMCs - Jelle Vijfhuize en Maurice Huizinga
In 2023 heeft de NFU Procurement Board besloten om de gezamenlijke inkoopsamenwerkingen langs de lijn van Categorie Management door te ontwikkelen. Hiervoor is een opleidingsprogramma en een implementatie project opgezet. In het implementatie project wordt de theorie uit de opleiding in de praktijk gebracht. Speerpunt daarbij is om de inkoopsamenwerking binnen het Medisch domein structureel te implementeren en in de Categorie Plannen gezamenlijke doelstellingen van Inkoop, de medisch specialisten en andere stakeholders te borgen.

Na het bepalen van de NFU Categoriestructuur zijn we met 3 pilot projecten gestart: 
(1) Endoscopen + Endoscopische hulpmiddelen
(2) Gewrichtsprothese & -implantaten
(3) Persoonlijke Beschermingsmiddelen

Tijdens deze presentatie komt de nut en noodzaak van het project, de aanpak en de huidige status aan bod. Uiteraard voldoende ruimte voor vragen en interactie!

 
De toekomst van zorg inkopen: inkopers leiden de transitie naar duurzame zorg - (Prof.dr) Erik van Raaij en (Dr) Maike Tietschert
De impact van de zorg op milieu en klimaat is significant. Zeventig procent van de totale impact van de zorg wordt bepaald door de producten en diensten die zorgaanbieders inkopen. Inkopers hebben daarom een belangrijke rol in de transitie naar een ecologisch duurzame zorgsector. Het leiden van deze transitie vraagt van inkopers dat zij kennis en vaardigheden ontwikkelen om diverse stakeholders, zoals interne gebruikers, budgethouders, top management en leveranciers, op één lijn te krijgen. In deze keynote delen we inzichten omtrent de benodigde expertise en presenteren we handvatten en ideeën om deze expertise te ontwikkelen.

Anders werken in de zorg - Camiel Hoek
We hebben met de vergrijzing een flinke uitdaging en het moet echt anders in de zorg.  Maatschappelijk wordt de vergrijzing en de bijkomende (ouderen)zorg nog veelal als het "probleem" van de zorgsector gezien. Daarom moeten we geijkte patronen doorbreken en werken aan andere maatschappelijke verwachtingen. Wat eerst begon als een regionaal initiatief  is uitgegroeid naar een landelijke stichting Anders werken in de Zorg (AWIZ).  Met als doel met minder tijd en inzet meer mensen helpen. De landelijke AWIZ-stichting is een samenwerking aangegaan met Intrakoop om zo landelijk aan innovatieve partnerships te bouwen. Maar hoe worden we fit voor de toekomst? En wat doen we om een vruchtbaarder innovatieklimaat te bereiken? En wat voor effecten heeft dat anders werken in de zorg eigenlijk? Camiel neemt je mee in de maatschappelijke ontwikkelingen, de samenwerking en de (inkoop)mindset die nodig is in dit boeiende speelveld.

Het duurzame en innovatieve karakter van een zorgverzekeraar - Thomas Oremus en Michiel Vulink
Als relatief kleine zorgverzekeraar wil a.s.r. bij de kopgroep horen en voorloper zijn op het gebied van duurzaamheid. a.s.r. vindt het belangrijk om een positieve maatschappelijke impact te realiseren op gebied van duurzaamheid. Dat doen we onder meer door ons in te zetten voor vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Thomas Oremus, Directeur a.s.r. Zorgverzekeringen en Michiel Vulink, beleidsadviseur farmacie en DGM vertellen tijdens deze presentatie welke initiatieven a.s.r. onderneemt om duurzaamheid te bevorderen. Daarnaast houdt a.s.r. zich steeds meer bezig met AI, digitalisering en robotisering. We laten enkele concrete AI toepassingen zien die momenteel worden ingezet binnen onze operatie om aan de ene kant onze klanten nog beter te kunnen bedienen en medewerkers te faciliteren in zelforganisatie en persoonlijke ontwikkeling.

 
Voor professionals
Het Zorgcongrres is dé vakdag voor inkopers, contract- en supplymanagers, van starters tot leidinggevenden binnen de sector Zorg. Persoonlijke ontwikkeling en het delen van insights aan de hand van relevante praktijkcases, te midden van vakgenoten en andere inspirerende inkopers. 

Kom met je team en ontvang korting
Kom je met 5 collega's of meer? Mail Ton van Geijlswijk (t.vangeijlswijk@nevi.nl) voor een aangepast voorstel. 

Voor leveranciers
Bij het Zorgcongres zijn ook leveranciers welkom die geïnteresseerd zijn in het programma met een maximum van 25% van het totaal aantal deelnemers en maximaal 2 deelnemers per leverancier. Uiteraard hebben leveranciers die lid zijn van Nevi voorrang. Nevi behoudt zich dus het recht voor inschrijvingen te weigeren, ook al is een bevestiging ontvangen.

Nevi Zorg
Het Zorgcongres wordt georganiseerd door de Werkgroep Congressen en Evenementen waarin collega’s uit het veld vanuit zowel care als cure betrokken zijn.

Vanuit Nevi Zeist is communitymanager Ton van Geijlswijk betrokken en vanuit Intrakoop verenigingsmanager Dineke Hofstra. 

Pers & media
Nevi en Intrakoop verwelkomen vak- en overige journalisten/influencers graag. Neem voor bezoek, deelname of vragen over de inhoud en achtergrond van dit event contact op met Nevi.  

Vragen over adverteren of sponsoring?
Het Zorgcongres biedt mogelijkheden tot commerciële sponsoring of stands. Ook zijn er mogelijkheden in het vakblad Deal! te adverteren, bijvoorbeeld in de jaarlijkse zorgspecial. Neem hiervoor contact op met Ton van Geijlswijk: (088) 33 770 784 - t.vangeijlswijk@nevi.nl.

Praat mee
#NeviZorg #Intrakoop #inkoopleiderschap
 


Hebben wij je interesse gewekt?

Meld je dan snel aan voor dit evenement! 

   

Inkoopdialoog – Generaties in gesprek

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen