Nevi
Winkelwagen 0
Nevi Zorg tools

Algemene Inkoopvoorwaarden Zorg

De Algemene Inkoopvoorwaarden Zorgsector (AIVG) zijn een set van standaard voorwaarden die in Nederland worden gebruikt voor de inkoop van producten en diensten binnen de zorgsector. Hier is een uitleg over wat het inhoudt, waarom het belangrijk is, en hoe het werkt.

De AIVG zijn algemene voorwaarden die juridische, administratieve, en soms technische richtlijnen bieden voor de aankoop van goederen en diensten door zorginstellingen zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen, en andere zorgaanbieders. De AIVG is bedoeld om de relatie tussen de inkopende partij (zorginstelling) en de leverancier te standaardiseren en te vereenvoudigen.

De AIVG en de modules worden ontwikkeld door werkgroepen vanuit verschillende zorgorganisaties en leveranciers onder aansturing van Nevi Zorg. De koepelorganisaties ActiZ, de Nederlandse GGZ, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en de grootste inkoopsamenwerkings-verbanden onderschrijven de AIVG. Hierdoor zijn de voorwaarden breed gedragen en actueel.

Heb je opmerkingen of ideeën, dan horen we dat graag via zorg@nevi.nl. Zo kunnen we de voorwaarden, toelichting en modules verder verbeteren. Bij tegenstrijdigheden tussen AIVG 2022 en de modules en de respectievelijke toelichting is de eerste natuurlijk leidend en vernemen we de tegenstrijdigheid ook graag via zorg@nevi.nl.

Documenten

  

De nieuwe module PNIL is nog niet gereed, gebruik bij deze module de AIVG 2017.


🌐 Zoek je de documenten in het Engels? Navigeer naar de taalinstellingen.

 

Veelgestelde vragen

Algemene Inkoopvoorwaarden voor de Gezondheidszorg (AIVG) zijn een essentieel onderdeel van het zorglandschap. Ze vormen de basis voor het contract (of het vangnet als er geen contract is) waarin de rechten en plichten van zowel zorginstellingen als hun leveranciers zijn vastgelegd. De belangrijkste redenen voor de AIVG zijn:
  • Efficiëntie: Door een standaard set van voorwaarden te hebben, verminder je de administratieve lasten en juridische kosten, omdat niet elk contract van nul af aan hoeft te worden opgesteld en onderhandeld.
  • Rechtszekerheid: Het biedt zowel de zorginstelling als de leverancier duidelijkheid over hun rechten en plichten, wat het risico op geschillen vermindert.
  • Kwaliteitsborging: De AIVG kan bepalingen bevatten die de kwaliteit van de ingekochte producten en diensten waarborgen, wat essentieel is in de gezondheidszorg.
  • Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI): De versie van de AIVG integreert ook aspecten van maatschappelijk verantwoord inkopen, wat betekent dat er aandacht is voor duurzaamheid, sociale return, en ethische overwegingen.
  • Aanpassing aan Veranderingen: De voorwaarden worden periodiek aangepast aan nieuwe wet- en regelgeving, technologische ontwikkelingen, en veranderende economische omstandigheden.

De belangrijkste onderwerpen in de AIVG zijn:

  • Kwaliteitseisen aan producten en diensten
  • Leveringstermijnen en -voorwaarden
  • Prijzen en betaling
  • Aansprakelijkheid
  • Intellectueel eigendom
  • Beëindiging van de overeenkomst
De AIVG zijn in 2022 geüpdatet om beter aan te sluiten bij de huidige zorgpraktijk en wetgeving. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste wijzigingen:
  • Uitbreiding van het toepassingsgebied: De nieuwe AIVG legt meer nadruk op maatschappelijk verantwoord inkopen. Leveranciers moeten nu aantonen dat ze voldoen aan bepaalde maatschappelijke criteria. Op technologische ontwikkelingen is de AIVG aangepast om rekening te houden met de snelle ontwikkelingen in de zorgtechnologie, zoals e-health en digitale zorg.
  • Aanpassingen in de aansprakelijkheid: De aansprakelijkheid van de leverancier is in sommige gevallen uitgebreid. Zo is de beperking tot directe schade komen te vervallen. Voor het verduidelijken van de bewijslast zijn er meer duidelijke regels over wie welke schade moet bewijzen.
  • Verbeterde leesbaarheid en structuur: De AIVG 2022 is geschreven in een eenvoudigere taal, waardoor de voorwaarden beter begrijpelijk zijn voor alle betrokken partijen. De opbouw van de voorwaarden is ook aangepast om de leesbaarheid te verhogen.
  • Andere belangrijke wijzigingen: Er zijn specifieke bepalingen toegevoegd voor medische zicht- of proefzendingen. De AIVG 2022 wijst de algemene voorwaarden van de leverancier expliciet van de hand.
Artikel 10 verschillen tussen AIVG 2017 en 2022
  • Betere bescherming van de zorgvrager: De AIVG 2022 zorgt voor een betere bescherming van de zorgvrager door bijvoorbeeld hogere eisen te stellen aan de kwaliteit en veiligheid van producten en diensten.
  • Meer duidelijkheid voor alle partijen: Door de verbeterde leesbaarheid en structuur is het voor alle betrokken partijen makkelijker om de voorwaarden te begrijpen.
  • Afstemming op de huidige zorgpraktijk: De AIVG 2022 is beter afgestemd op de huidige zorgpraktijk en wetgeving, waardoor er minder onduidelijkheden kunnen ontstaan.

Heb je nog een andere vraag?

Neem gerust contact op met ons Klant contact center, wij helpen je graag verder!

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen