Nevi
0
Nieuws

Wat betekent de brexit per 1 januari 2021 voor de inkoop?

Nieuws 2 minuten 17 november 2020

Voor veel zaken is het duidelijk waar je vanaf volgend jaar rekening mee moet houden bij de inkoop bij onze overzeese buren.

Het einde van de overgangsperiode van de brexit komt in zicht. Het is nog onduidelijk of er voor die tijd een handelsakkoord komt tussen de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK). Maar brexit-deal of niet, voor veel zaken is het duidelijk waar je vanaf volgend jaar rekening mee moet houden bij de inkoop bij onze overzeese buren.

Overgangsperiode

Op 31 januari dit jaar verliet het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie (EU). Hiermee was de brexit nog niet afgerond, want er geldt een overgangsperiode tot en met 31 december 2020. Tijdens deze periode houdt het VK zich aan alle EU-regels en wetten. Tegelijk onderhandelen de EU en het VK over hun relatie vanaf 1 januari 2021. Deze onderhandelingen verlopen echter stroef en een zogeheten no-deal-brexit komt steeds meer in beeld. Dat zou onder andere betekenen dat er geen handelsakkoord komt tussen de EU en het VK, wat de handel tussen het VK en Nederland extra ingewikkeld kan maken.

Handelsovereenkomst

De Britten lijken in plaats van een handelsovereenkomst zoals de EU met Canada heeft afgesloten, nu te gaan voor een ‘Australisch model’. Dat zijn de huidige afspraken tussen de EU en Australië waarbij geen sprake is van een vrijhandelsakkoord, maar waarbij er wel kleine overeenkomsten zijn over specifieke onderwerpen. Dat is niet helemaal een no deal-brexit, maar het komt wel in de buurt. Premier Johnson liet echter ook doorschemeren een voorkeur te hebben voor een regeling zoals tussen de EU en Canada met vrijhandel en vergaande handelsafspraken. Dit wordt wel lastig nu 31 december al behoorlijk dichtbij komt.

Een no deal-brexit is overigens minder erg dan het lijkt. De EU en het VK kunnen namelijk ook zonder akkoord over allerlei onderwerpen tijdelijke afspraken maken of kiezen voor een minder scherpe handhaving van regels. Daarnaast kunnen ze natuurlijk altijd na 1 januari 2021 nieuwe onderhandelingen starten over een handelsovereenkomst als beide partijen dat zouden zien zitten.

 

Aandachtspunten brexit

Tot slot kun je deze aandachtspunten meenemen in je voorbereiding op de brexit:

- Loop je toeleveringsketens helemaal na en controleer je goederenstromen. Bepaal wat de mogelijke knelpunten zijn bij bijvoorbeeld productie- of aanlevertijden, zowel bij de klant of leverancier als bij jezelf.

- Kijk hoeveel onderdelen uit het VK in een product zijn verwerkt. Zijn dat er veel, dan kan het zomaar niet meer gelden als EU-product, maar als product uit het VK.

- Importeer je zaken uit een derde land die je vervolgens doorstuurt naar het VK, dan moet je vanaf 2021 twee keer douanerechten betalen.

- Check alle inkoopcontracten op bepalingen die verwijzen naar de EU of het VK. Laat een jurist beoordelen of deze moeten worden aangepast.

- Verzorg tijdig alle noodzakelijke aanvullende documenten en certificaten.

- Houd voor bederfelijke goederen rekening met (langere) wachttijden bij de grens.

- Controleer of alle douanezaken voor de invoer goed geregeld zijn. Bespreek dit ook met je leveranciers uit het VK.

- Informeer de rest van je organisatie regelmatig en tijdig over veranderingen in de toeleveringsketen door de brexit. Doe hetzelfde met je leveranciers en informeer die ook over relevante aanpassingen van je bedrijfsprocessen.

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren