Nevi
0
Nieuws

Preventie falende projecten door meting percepties

Nieuws 26 september 2017

Perceptieverschillen tussen opdrachtgever en opdrachtnemer kunnen de uitkomsten van complexe projecten negatief beïnvloeden. Christian van der Krift doet in de komende uitgave van Deal! uit de doeken hoe dat komt. Hij introduceert de ‘Perceptiemeter’ om perceptieverschillen inzichtelijk te maken. Van der Krift promoveert aan de Technische Universiteit Eindhoven op het onderwerp perceptieverschillen. Hij onderzoekt hoe deze verschillen gemanaged kunnen worden om het projectresultaat te verbeteren

Perceptieverschillen tussen opdrachtgever en opdrachtnemer kunnen de uitkomsten van complexe projecten negatief beïnvloeden. Christian van der Krift doet in de komende Deal! uit de doeken hoe dat komt. Hij introduceert de ‘Perceptiemeter’ om perceptieverschillen inzichtelijk te maken. Van der Krift promoveert aan de Technische Universiteit Eindhoven op het onderwerp perceptieverschillen. Hij onderzoekt hoe deze verschillen gemanaged kunnen worden om het projectresultaat te verbeteren.


Steeds complexere vraagstellingen
Van der Krift: ‘Je kent de voorbeelden wel: projecten die het budget overschrijden, uit de planning lopen of een compleet fiasco zijn. Grip op complexe projecten verkrijgen én houden is lastig. De vraagstellingen vanuit opdrachtgevers worden steeds ingewikkelder en er is te dealen met een steeds groter wordend netwerk van (onder)aannemers en andere stakeholders die allemaal hun invloed hebben op het project. En als het in één van de vele schakels verkeerd gaat, kan het hele project in het water vallen’.


Doe mee aan het onderzoek
Uit vooronderzoek van Van der Krift blijkt dat perceptieverschillen negatief uitwerken op het projectresultaat. Het promotieonderzoek heeft tot doel de resultaten van het vooronderzoek verder te valideren. Hiervoor heeft de onderzoeker bedrijven nodig die mee willen werken. Wil je mee doen, stuur dan een e-mail naar: h.j.c.v.d.krift@tue.nl. In de video https://www.youtube.com/watch?v=-VbOuSNSTx0 wordt kort uitgelegd waarom perceptieverschillen belangrijk zijn om te onderzoeken in de samenwerking met leveranciers.


Perceptiemeter
Op basis van de eerste resultaten is een instrument ontwikkeld dat perceptieverschillen inzichtelijk maakt. Deze ‘Perceptiemeter’ is te vinden op www.perceptiemeter.nl of www.perceptionmeter.com voor de Engelse variant. Het instrument is gratis te gebruiken. Je geeft op de website aan wie aan beide zijden van een complex project mee gaan werken aan het onderzoek. Het beste is vier of meer projectmedewerkers per partij. Deze medewerkers ontvangen een uitnodiging en beantwoorden de vragen. Vervolgens wordt een gratis rapport gegenereerd. Hieruit blijkt op welke aspecten van de samenwerking perceptieverschillen bestaan. Op basis hiervan kunnen opdrachtgever en opdrachtnemer gericht met elkaar in gesprek gaan over de cruciale aspecten van de samenwerking. Bron: Van der Krift, 2017. 




Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren