Nevi
0
Nieuws

Medische productgroepen hebben grootste milieu-impact

Nieuws 26 november 2018

Het UMC Utrecht wil in 2030 C02-neutraal en circulair zijn en streeft ernaar om zo duurzaam mogelijk in te kopen. Daarom heeft het UMC Utrecht donderzoek gedaan naar de maatschappelijke impact van alle 14 productgroepen die het ziekenhuis inkoopt, van medisch tot facilitair.


Het UMC Utrecht wil in 2030 C02-neutraal en circulair zijn en streeft ernaar om zo duurzaam mogelijk in te kopen. Daarom heeft het UMC Utrecht door adviesbureau CE Delft onderzoek gedaan naar de maatschappelijke impact van alle veertien productgroepen die het ziekenhuis inkoopt, van medisch tot facilitair. Op basis van de milieu-indicatoren klimaat-impact (C02), schade aan menselijke gezondheid, schade aan ecosystemen en schade aan grondstoffenbeschikbaarheid is per productgroep een berekening en/of inschatting gemaakt. Daaruit blijkt dat geneesmiddelen, energie, implantaten en medische disposables de vier meest milieubelastende productgroepen van het UMC Utrecht zijn.


Prioriteren en verduurzamen


Het is de eerste keer in Nederland dat een dergelijke grootschalige impactanalyse van inkoop onder zorginstellingen uitgevoerd is. Met de resultaten uit dit onderzoek kan het UMC Utrecht prioriteren en verder verduurzamen. Senior inkoper en adviseur Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) van het UMC Utrecht, Anne Marie van den Berg: “Ons inzicht is op belangrijke punten gewijzigd door de impactanalyse. Nu we weten dat drie van de top-4 productcategorieën medisch zijn, is de uitdaging een stuk groter. We moeten er echt naar toe dat duurzaamheid juist bij deze 4 productcategorieën altijd wordt afgewogen bij inkoopbeslissingen en dat we (medische) leveranciers gaan vragen hoe zij ons gaan helpen om bij te dragen aan onze duurzaamheidsdoelstellingen. Als zij in actie komen en innovaties gaan doorvoeren in het productontwerp, zoals duurzamer materiaalgebruik, ontwerpen voor hergebruik etc., dan komen we al een heel eind.”


Samenwerken aan duurzaamheid


“Wij vinden het belangrijk om met de medische leveranciers het gesprek aan te gaan over de wens om steeds meer met duurzame producten te werken”, vervolgt Anne Marie. “Het UMC Utrecht gaat de medische leveranciers prikkelen om meer werk te maken van duurzaam handelen. Daarover gaan we ook het gesprek aan met de andere UMC’s om gezamenlijk stappen vooruit te zetten”, aldus Paul Schrijnemakers (manager Inkoop UMC Utrecht, lid bestuur NEVI/Zorg portefeuillehouder MVI).


UMC Utrecht en CE Delft onderzochten de maatschappelijke impact van inkoop in de zorg. Daaruit blijkt dat geneesmiddelen, energie, implantaten en disposables de meest milieubelastende productgroepen in het UMC Utrecht zijn. Lees de samenvatting van de impactanalyse MVI UMC Utrecht.


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren