Nevi
0
Nieuws

Leidraad lokale samenwerking voor Innovatieve en Verantwoorde Overheidsinkoop

Nieuws 16 september 2020

In de Europese Unie besteden elk jaar meer dan 250.000 overheidsinstanties samen ongeveer 2000 miljard euro aan de inkoop van diensten, werken en leveringen. Daarmee worden middelen voor de eigen organisatie gekocht, zoals kantoorartikelen of computers of uitzendkrachten. Maar ook bruggen of wegen of jeugdzorg of trapliften.

 

Bij het inkopen heb je een keuze. Je kunt voor het goedkoopste gaan of voor iets duurder met maximale kwaliteit. Maar je kunt ook kijken of je een bijdrage kunt leveren aan de beleidsdoelstellingen, zoals duurzaamheid en sociaal inkopen. We willen dus op verantwoorde wijze ons geld besteden. Waarbij je probeert de beste mix van prijs, kwaliteit en beleidsambities te vinden. En soms kan dat het beste bereikt worden door innovatie. We willen dus verantwoord en innovatief inkopen.

Sinds juni 2017 leidt de gemeente Haarlem het Europese Urban Agenda Partnerschap gericht op Innovatieve en Verantwoorde Overheidsinkopen [1]. Dit Partnerschap wil lokale overheden in Europa helpen. We geloven dat we door samen te werken meer en beter kunnen bereiken. Maar niet alleen op Europees niveau kan samenwerking tussen overheden handig & verstandig zijn, dat geldt ook voor het plaatselijk niveau. Lokale of regionale samenwerking helpt lokale overheden met innovatieve en verantwoorde inkopen tijds- en middelenbeperkingen te overwinnen en de competenties op het gebied van innovatieve, duurzame en circulaire aanbestedingen te verbeteren.

Dit Europese Urban Agenda Partnerschap heeft een flexibele leidraad gemaakt - aanpasbaar aan de plaatselijke situatie - voor het opzetten van lokale samenwerkingscentra, in het Engels Local Cooperation Centres genoemd. Hierbij is gebruik gemaakt van ervaringen in heel Europa, van het InkoopPlatform Noord Nederland met de samenwerking op kennisdelen tussen overheid en bedrijfsleven, tot een regionale samenwerking voor aanpak van een vervoersknelpunt in Oost-Polen met Europese subsidie, van een gezamenlijk inkoopbureau inclusief contractmanagement in Noorwegen (waarbij de leveranciers de kosten grotendeels ophoesten via een opslag op de facturen) tot een overkoepelend monitoringsinstituut in de regio Turijn op het gebied van bereikte duurzaamheidsresultaten.

Al deze ervaringen zijn verwerkt in een leidraad om lokale overheden te helpen hun krachten te bundelen en barrières te bedwingen die de afzonderlijke gemeenten niet of lastig alleen kunnen overwinnen. Er worden tips gegeven hoe je kunt starten met de samenwerking, hoe je dat vorm kunt geven en hoe je de samenwerking kunt financieren, alles via bouwblokken die je naar keuze wel of niet kunt toepassen. Wij denken dat lokale samenwerkingscentra een efficiënte en effectieve manier zijn om tot betere inkoop te komen.

[1] Het Partnerschap bestaat uit de steden& regio’s Haarlem (NL), Den Haag (NL), Metropool Nantes (F), Turijn (I), München (D), Vantaa (Fi), Larvik (No), Preston (UK), Gabrovo (BG), Praag (Tsj), Lublin (Polen) & Centraal Macedonie (Gr), de landen Italië, Tsjechië & Schotland en de Europese Commisie: DG Grow, DG Regio, DG Env, DG Connect & DG R&D. Vanuit Nederland zijn ook Rijkswaterstaat, VNG, PIANOo en Nevi betrokken. 

Valentina Schippers

Valentina Schippers

Coordinator Urban Agenda Partnership Innovative Public Procurement

Gemeente Haarlem

Bekijk op LinkedIn
Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren