De NEVI PMI® steeg van 57.6 in mei naar 58.6 in juni. Dit wijst op de grootste groei van de industrie in vierenzeventig maanden. De productieomvang nam toe in de grootste mate in vier maanden. Het aantal nieuwe orders uit zowel binnen- als buitenland steeg fors. Als gevolg van de hogere productievereisten nam de werkgelegenheid aanzienlijk toe.
De inkoopprijsinflatie bleef hoog, maar was wel lager dan vorige maand. De minder grote inkoopprijsinflatie leidde ertoe dat de verhogingen van de verkoopprijzen voor de derde maand op rij minder groot waren dan de maand ervoor. Toch bleef de verkoopprijsinflatie aanzienlijk.
De levertijden namen in de grootste mate toe sinds april 2011 en de hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk steeg licht. De inkoopactiviteiten namen in de grootste mate toe in drie maanden en de voorraad ingekochte materialen steeg in lichte mate.
Tot slot was er veel vertrouwen in de vooruitzichten voor de industrie, al was dit optimisme iets minder groot dan in mei.
Drie deelindices uitgelicht:
Productie index
De laatste onderzoeksgegevens laten een forse stijging zien van de productieomvang bij de Nederlandse productiebedrijven in juni. De gemiddelde groei van het tweede kwartaal van 2017 was bovendien de op een na grootste sinds het tweede kwartaal van 2006. De hogere productievereisten waren het gevolg van de grote vraag.
Werkgelegenheid index
De groei van de werkgelegenheid bij de Nederlandse productiebedrijven bereikte in juni het hoogste niveau in vier maanden. Deze uitbreiding van de personeelsbestanden was bovendien de op één na grootste in meer dan zes jaar. Bedrijven hadden meer personeel aangenomen om aan de hogere productievereisten te kunnen voldoen.
Levertijden index
De prestatie van leveranciers was in juni opnieuw slechter dan de maand ervoor en de verlenging van de levertijden was de grootste in vierenzeventig maanden. 32% van de panelleden had te maken met langere levertijden, terwijl slechts 2% aangaf dat de levertijden korter waren. Er zijn aanwijzingen dat de leveranciers onvoldoende capaciteit hadden om aan de vraag te kunnen voldoen.
Hoogleraar Van Weele: ketenregisseurs profiteren langer van de huidige marktgroei