Sustainable Procurement met ISO 20400

ISO 20400 is een standaardaanpak en wereldwijd vastgesteld voor het toepassen van Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI)

ISO 20400 is geschikt voor zowel grote als kleine organisaties, publiek en privaat.
De richtlijn geeft inzicht, structuur en houvast:

- organisatiebreed (MVO beleid/ fundamentals), in de
- inkooporganisatie (MVI beleid en -strategie/ enablers) en het
- inkoopproces (procurement process).

Deze ISO richtlijn omschrijft de wisselwerking tussen duurzame ideeën, duurzame acties (Dutch Wheel 1) en duurzame resultaten (Dutch Wheel 2).
In samenwerking met Koninklijk NEN hebben we een 2-daagse training ontwikkeld.

Na de introductie van ISO 20400 als internationale richtlijn voor MVI, is begin juni de Webtool ISO 20400 gelanceerd. Een online tool die ondersteunt bij implementatie, verantwoording en benchmarking van de eigen prestaties op het gebied van maatschappelijk verantwoord inkopen. De webtool is een gezamenlijk initiatief van NEN en NEVI. En is gefinancierd door de Rijksoverheid.

webtooliso20400

Het doel van de webtool is bedrijven en (semi) publieke organisaties te ondersteunen bij het implementeren van de richtlijn ISO 20400. Daarnaast ondersteunt het hen de eigen prestaties te verantwoorden via een zelfverklaring en te benchmarken met vergelijkbare organisaties. Na het aanmaken van een gratis account is het mogelijk direct aan de slag te gaan. Alleen of met meerdere collega's. 

Donderdag 18 mei 2017 werd de internationale richtlijn ISO 20400 in Nederland gelanceerd (als 2e land, na Engeland een week eerder). “Bloody serious business”, aldus dagvoorzitter en voormalig MVO Nederland-directeur Willem Lageweg. Na de inhoudelijke toelichtingen was het tijd voor de officële overhandiging van de richtlijn door Karin van IJsselmuide aan eregast Hugo von Meijenfeldt, die verantwoordelijk is voor de implementatie van de 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties in Nederland. Lees meer over het lanceringscongres ISO 20400.