cursus onderhandelen

Onderhandelen

Onderhandelen is een cruciale vaardigheid voor elke inkoper. Goed kunnen onderhandelen is daarom een groot voordeel in het inkoopvak.

Een inkoper besteedt circa 20 procent van zijn werktijd aan het voorbereiden en voeren van onderhandelingen met vertegenwoordigers van leveranciers. Daarnaast overlegt of onderhandelt de inkoper ook intern. Een goede inkoper moet daarom ook een effectieve onderhandelaar zijn.

Bekijk alle trainingen onderhandelen

Het doel van onderhandelen

Het doel van effectief onderhandelen is om samen met de andere partij een voorstel uit te werken dat voor beide partijen acceptabel is. Hierbij moeten de onderhandelaars rekening houden met uitgangspunten en relatieve machtsposities. Bij onderhandelingen krijg je te maken met een grote hoeveelheid variabelen waaronder prijs, kwantiteit, kwaliteit, service, termijn van de overeenkomst, leveringsschema, kortingsniveau, betaaltermijnen, extra’s, garanties en ondersteuning na verkoop.

Onderhandeltechnieken

Voor elke inkoopprofessional, onafhankelijk van het niveau waarop je opereert, is het belangrijk de juiste informatie voorhanden te hebben. Vervolgens is het van groot belang om deze informatie tijdens de onderhandeling goed toe te passen. Een effectieve onderhandelaar moet het gesprek bovendien structureren en de juiste tactieken toepassen. Een onderhandeling is dus complexe kost. Als je voor elke onderhandeling goed voorbereid bent en zeker bent van je vaardigheden, kom je altijd goed beslagen ten ijs. Om je daarbij te helpen biedt NEVI drie verschillende trainingen over onderhandelen.

Training onderhandelen bij NEVI

In veel van de trainingen van NEVI is aandacht voor onderhandelen. De trainingen basisaspecten van onderhandelen, winnend onderhandelen, fact-based negotiation zijn echter specifiek op onderhandelen gericht. Deze trainingen zijn daarom bij uitstek geschikt voor inkoopprofessionals die hun onderhandelvaardigheden willen verbeteren.

 1. Training Basisaspecten van Onderhandelen

  De tweedaagse cursus Basisaspecten Onderhandelen is gericht op (toekomstige) inkopers op uitvoerend niveau. Je leert in deze training hoe je effectief kunt onderhandelen. Deze vaardigheid leer je via interactieve lessen, rollenspellen, opdrachten en inspirerende instructievideo’s. Naast een schat aan waardevolle kennis, hou je aan deze training onderhandelen ook een uitgebreid naslagwerk en een handige checklist over.

 2. Training Winnend Onderhandelen

  Voor inkopers en inkoopmanagers die werken op tactisch of strategisch niveau, biedt NEVI de training Winnend Onderhandelen. Ook deze training duurt twee dagen. Je leert in deze training welke informatie je kunt gebruiken om jouw onderhandelingspositie te versterken. Vervolgens leer je hoe je deze informatie gebruikt bij het formuleren van doelen voor de onderhandeling. Tot slot wordt in deze training behandeld hoe je deze informatie in jouw voordeel gebruikt.

 3. Training onderhandelen Fact-based Negotiation

  De tweedaagse training Fact-based Negotiation is vooral geschikt voor inkopers die werken in groothandel, retail, transport, food, industrie en bouwnijverheid. Als je deze training gevolgd hebt, weet je precies hoe je een fact-based onderhandeling voorbereidt en leidt. Tevens heb je een duidelijk beeld van de sterke en zwakke kanten van je eigen onderhandelingsstijl. Dit leer je door middel van de tool ‘What’s the price’, diverse rollenspellen en theorie.

Waarom een training onderhandelen bij NEVI?

 • Meer dan 60 jaar ervaring
 • Een van de grootste inkoopverenigingen ter wereld
 • Een uitgebreid kennislab
 • Trainers die rechtstreeks uit de praktijk komen, vakexperts dus
 • Kennis van de belangrijkste politiek maatschappelijk gewenste thema’s
 • State-of-the art-opleidings- en trainingsaanbod

Trainingen

Basisaspecten van onderhandelen

Tijdens deze training leren we jou in 2 dagen alle basisvaardigheden om als inkoper effectief te onderhandelen.

NIEUW

Fact based negotiation

De training Fact based negotiation leert je gebruikmaken van onderhandelingstactieken. Zo haal je een optimaal onderhandelingsresultaat.

Winnend Onderhandelen

Na de training Winnend onderhandelen ga je goed voorbereid een onderhandeling in. Je leert de juiste informatie op het juiste moment inzetten.

Hulp nodig bij het maken

van de juiste keuze?

Wij helpen je graag.

 

Je kunt altijd bellen met: 088 33 00 700
of stuur ons een mail: info@nevi.nl