Nevi
0
Opleidingen

Medewerker inkoop en logistiek

Heb je een operationele of ondersteunende inkooprol en wil je jouw inkoopkennis en vaardigheden snel verbreden? Dan is Medewerker Inkoop en Logistiek (MIL) dé praktische Nevi-opleiding voor jou! 
  • Leer ondersteunende operationele en logistieke inkoopactiviteiten uitvoeren: bestellen, bewaken en nazorg
  • Krijg inzicht in het tactische inkoopproces: specificeren, selecteren en contracteren
  • Maak kennis met de juridische basisaspecten

Over deze opleiding

OPLEIDINGSDUUR
3-5 maanden 4-6 uur per week
OPLEIDINGSVORM
Blended 16 plekken beschikbaar
Erkenning
Branche erkend diploma
Prijs vanaf
€ 2.315,00 excl. btw
Ledenprijs vanaf
€ 2.015,00 excl. btw
Opleidingsprijzen zijn exclusief BTW en exclusief het examengeld

Waarom een Nevi-opleiding Medewerker inkoop en logistiek volgen?

In je werk heb je, al dan niet fulltime, te maken met inkoop en de logistieke aspecten van inkoop. Zo moet jij ervoor zorgen dat er snel en precies op tijd en tegen de afgesproken hoge kwaliteit geleverd wordt.. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het soepel verlopen van de operationele inkoopprocessen binnen jouw organisatie. Kortom, jouw werk staat nooit stil en biedt de nodige kansen en uitdagingen.

Wil jij graag je kennis over het inkoopvak verbreden? Met de opleiding Medewerker inkoop en logistiek leer je snel de inkoopkennis en -vaardigheden die je nodig hebt in je werk. Daarnaast leer je alles over de automatiseringssystemen die in inkoop en e-procurement gebruikt worden, en krijg je basisvaardigheden als schriftelijk rapporteren, communiceren en onderhandelen onder de knie. Zo maak je je op een praktische manier de actuele inkoopbasiskennis en competenties eigen.

Past deze opleiding bij jou?

  • Vervul jij een operationele inkooprol, werk je op een afdeling die is gerelateerd aan inkoop of houd jij je bezig met het afwikkelen van bestellingen?
  • Ben jij bijvoorbeeld administratief medewerker inkoop, medewerker inkoop of assistent-inkoper? Of heb jij een operationele inkoop- en/of logistieke functie? 
                  Dan past deze opleiding bij jou.

 

Studieprogramma

Deze opleiding bestaat uit twee basismodules.   


Basismodule 1

In deze module krijg je een algemene inleiding in inkoop. Je krijgt antwoord op vragen als: wat is inkoop nu eigenlijk en waar is inkoop precies verantwoordelijk voor? Daarnaast bekijken we de structuur en de processen binnen een organisatie. Waar in dat geheel bevindt inkoop zich? Verder krijg je informatie op juridisch gebied, zodat je weet aan welke juridische spelregels je moet houden. De volgende onderwerpen komen aan bod:

Je krijgt een inleiding op de zes fasen in het inkoopproces en de (niveaus van) inkoopactiviteiten. Vervolgens verdiep je je in de rol en plaats van de medewerker inkoop logistiek en het operationele inkoopproces.
Bij dit onderdeel staat contracteren centraal. Hoewel jij als medewerker inkoop en logistiek meestal niet zelf contracten sluit, moet je toch weten hoe en wanneer een overeenkomst tot stand komt en met welke juridische basisbeginselen je rekening moet houden.

 
Hoe controleer je of een leverancier zijn verplichtingen nakomt? We behandelen het in dit onderdeel.
Je hebt de bestelling gedaan en de order en de levertijd bewaakt. En dan is het zover: de bestelling komt binnen. Welke acties zijn er in de ontvangstfase nodig? Zijn de goederen bijvoorbeeld niet beschadigd geraakt tijdens transport? Zijn ze in het juiste aantal geleverd? Is de kwaliteit in orde? En wat doe je als de leverancier zijn verplichtingen niet nakomt? In dit onderdeel krijg je antwoord op deze vragen.
De laatste fase is het bewaken van de kwaliteit. Welke keuringsmethoden kies je en tot welke kwaliteitskosten leidt dit? Daarna bespreken we de activiteiten die bij nazorg behoren. Hoe zorg je ervoor dat het inkoopproces netjes en volledig wordt afgerond? Ook komt het afhandelen van meer- en minderwerk aan bod.
 

Basismodule 2

In het tweede deel van deze opleiding leer je hoe je het tactisch inkoopproces (specificeren, selecteren en contracteren) kunt ondersteunen. We behandelen de volgende onderwerpen:

We bespreken waar een goede inkoopspecificatie aan moet voldoen en hoe je de specificatie opstelt. Je leert de basis voor het uitvoeren van een inkoop- marktonderzoek en we gaan dieper in op de leveranciersselectie.
We behandelen vragen als: hoe vertaal je de opgestelde specificaties in de offerteaanvraag? Wat zet je in de offerteaanvraag en waarom? Vervolgens nemen we door hoe je kunt beoordelen of de binnengekomen offertes aan de gestelde eisen en voorwaarden voldoen. Na de offertebeoordeling volgt de offertevergelijking. Hoe kun je de verschillende offertes op een goede en eerlijke manier vergelijken? En hoe evalueer je welke leverancier het beste aanbod heeft?
Hoe toets je of leveranciers hun afspraken nakomen? We gaan in op het doel van leveranciersbeoordeling en welke gegevens je daarvoor moet verzamelen.
We behandelen de rol van automatisering in het inkoopproces. Welke informatiebehoefte is er? Wat zijn inkoop- en ERP-systemen? En wat kunnen zij voor inkoop betekenen?
In dit deel bespreken we expeditie en vervoer. Vervolgens staan we stil bij een aantal belangrijke aspecten van vervoer. Zoals leveringscondities, incoterms (international commercial terms), verpakking en vervoerskosten.
We gaan dieper in op de schakel ‘voorraad’ uit de goederenstroom. De voorraad is niet alleen het eindpunt van het inkooptraject, maar ook het startpunt van het volgende inkooptraject. Het gaat hierbij om vragen als: waarom hebben we voorraden? Wanneer moeten we de voorraad weer gaan aanvullen en nieuwe goederen bestellen? En welke risico’s lopen we met (te) veel of (te) weinig voorraad?
 
Tijd is een schaars goed. Dit betekent dat je je tijd maximaal moet kunnen benutten. Daarnaast is het belangrijk dat je gemaakte keuzes goed rapporteert. In dit onderdeel gaan we uitgebreid in op beide onderdelen.
Je leert wat onderhandelen is en welke vormen van onderhandelen je kunt onderscheiden. Ook worden enkele principes besproken die de basis zijn van onderhandelen. Met deze kennis kun je zowel extern als intern de belangen van jouw organisatie dienen. Tot slot behandelt dit deel enkele belangrijke onder- handelingsprincipes volgens de Harvard-methode.
Veel vraagstukken ontstaan door onduidelijkheden en misverstanden. Daarom besteden we veel aandacht aan communicatie. Je leert hoe je op een actieve manier luistert en doeltreffende vragen stelt. Zo kun je in je dagelijks werk faalkosten en afstemmingsproblemen voorkomen.

Deze module sluiten we af met een vaardigheidsdag. Tijdens deze dag behandelen we de onderwerpen basis van onderhandelen en effectieve communicatie. Voor deze dag geldt een aanwezigheidverplichting.


Examens

De modules sluit je elk afzonderlijk af met een digitaal examen op locatie. Deze examens boek je los van de bovenstaande modules.

Locaties en startdata

Nevi Medewerker Inkoop en Logistiek deel 1 en 2

Veelgestelde vragen

Mbo, mavo, havo of een vergelijkbaar niveau door werkervaring is gewenst, niet vereist.
Voor deze opleiding kun je geen vrijstellingen aanvragen.
Binnenkort kun je ook bij Nevi met je persoonlijke STAP-budget een opleiding of training volgen. 

Nevi is een CEDEO-erkende opleider en daarmee voldoen we aan de voorwaarden om opgenomen te worden in het STAP-scholingsregister. Op dit moment zijn we druk bezig om onze opleidingen en trainingen zichtbaar te krijgen in dit register. Daarbij zijn we afhankelijk van de planning en ontwikkelingen bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). 

We houden je graag op de hoogte zodra bekend is wanneer ons aanbod in het STAP-scholingsregister zichtbaar is. Vanaf dat moment kun je een STAP-budget aanvragen voor het volgen van één van onze opleidingen of trainingen. Klik hier voor meer informatie.
Ja, bij de Nevi-opleiding Medewerker inkoop en logistiek hanteren we een standaard volgorde. Je koopt twee modules in één keer.
De examens voor deze opleiding boek je los van de modules. Wil je een examen boeken? Bekijk de examens voor Medewerker Inkoop en Logistiek. Op deze pagina vind je alle informatie.

Houdt er rekening mee dat het inschrijfgeld voor je examen is niet bij de prijs van je module inbegrepen.
 
Ja, zeker. We kunnen deze opleiding op maat aanbieden, toegespitst op je branche of op je organisatie.  Nevi voor organisaties

Heb je nog een andere vraag?

Neem gerust contact op met ons Klant contact center, wij helpen je graag verder!

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren