Nevi
0
Nieuws

Weer toekomstbestendig met een inkoop-diploma

Nieuws 4 minuten 23 maart 2020

Als je voor je werkgever interessant wil blijven, moet je je blijven ontwikkelen, vindt Gert Schoneveld, financieel adviseur bij het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK).

Als je voor je werkgever interessant wil blijven, moet je je blijven ontwikkelen, vindt Gert Schoneveld, financieel adviseur bij het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK). Samen met collega’s van de afdeling financieel beheer deed hij de opleiding Nevi 1 Publiek, via een incompany traject. En met positief resultaat. Begin december hoorde hij dat hij geslaagd was en binnenkort het diploma in ontvangst mag nemen.

 

Het was best even schrikken toen de leidinggevende van Gert zei dat zij het belangrijk vond dat haar medewerkers aan hun toekomst gingen denken. ‘Het werk kan veranderen’, zei ze. En ‘dat er mogelijk straks minder mensen nodig zijn’. “Ik dacht: ‘Wat gaan we nu beleven?’”, vertelt Gert. “Als je 60 bent, is het moeilijk om nog ergens anders aan de slag te gaan. Maar ik wil wel inzetbaar blijven. Onze organisatie verandert voortdurend en je moet mee met je tijd.”

Veel vraag naar inkoopprofessionals

Gert nam samen met zijn collega’s het voortouw om een opleiding te vinden die hen weer toekomstbestendig zou maken. In zijn huidige functie als financieel adviseur is hij de schakel tussen beleidsambtenaren en inkopers van de Haagse Inkoop Samenwerking (HIS).  Hij toetst inkoopaanvragen, van goederen tot adviesbureaus tot IT-diensten, op regels van onder meer de ADR en de Algemene Rekenkamer. “In het inkoopvak is nog altijd veel vraag naar professionals.” zo constateerde Gert. “Een opleiding tot inkoper leek me dan ook een goede investering. Inkoop heeft de toekomst. De regelgeving rondom aanbestedingen wordt steeds ingewikkelder en vaak van hogerop, zelfs door de EU opgelegd. Dan kom je niet meer weg met een cursusje van de LOI.”

Klas met collega’s

Gert ging samen met zijn collega’s op zoek naar een opleiding die aansloot bij de praktijk van de Rijksoverheid. “Nevi kon daarin voorzien met de opleiding Nevi 1 Publiek. Het incompany traject leek ons handig zodat we elkaar als collega’s zouden kunnen ondersteunen.” De klas met zes collega’s werd aangevuld met deelnemers van andere afdelingen binnen het Ministerie. Alle deelnemers kregen een persoonlijke inlog op de website van Nevi, waarop zij hun lesstof konden downloaden en hun eigen prestaties tussentijds konden bekijken.

Deskundige en ervaren docenten

Gedurende een jaar trok de klas met elkaar op, waarvan ze zich tien lesdagen terugtrokken in het Mercure hotel, een mooie entourage met goed verzorgd eten en drinken. “Dat was heel fijn”, vond Gert “want als je je zo inspant, mag je je best een beetje laten verwennen.” Het incompany traject beviel hem goed. “Je leert je collega’s op een andere manier kennen. Eigenlijk ben je met z’n allen een dagje uit de sleur. De docenten waren fantastisch. Allemaal deskundige en ervaren mensen met verfrissende ideeën. Zij konden ook veel voorbeelden uit de overheidspraktijk aandragen. Aan de rollenspellen moest ik best even wennen, ik ben geen toneelspeler. Het ging er wel eens fanatiek aan toe, maar het was maar spel.”

Vrije tijd kwijt

Hoewel Gert altijd zijn kennis op peil heeft gehouden, viel het niet mee om na lange tijd weer terug de schoolbanken in te gaan. Naast de lesdagen ging er voor Gert vooral flink veel tijd zitten in het huiswerk. “Qua niveau was het goed te doen. Maar het was veel lesstof, veel wet- en regelgeving die je in je hoofd moet zetten. Het leren kostte me meer moeite dan vroeger. M’n vrije avonden en weekenden was ik kwijt en ook in de zomer heb ik doorgeleerd.” Soms zette Gert zijn vraagtekens bij het lesprogramma. “Ik vroeg me af of je echt alles wel zo gedetailleerd moest weten. En of het wel nodig was om een onderwerp als bijvoorbeeld ‘onderhandelen’ zo uitgebreid te examineren.” Het verbaast hem niet dat niet alle deelnemers de eindstreep hebben gehaald. “Het is pittig. Inzet en mentaliteit is belangrijk, je moet echt doorzetten.”

Alles op een rijtje

De inspanningen en het doorzettingsvermogen van Gert wierpen hun vruchten af en daar mag hij trots op zijn. “Ik heb die prestatie toch maar mooi geleverd en m’n baas is er ook blij mee. Het Nevi-diploma is landelijk officieel erkend. Dat kan van pas komen, mocht ik een andere plek moeten zoeken. Maar ook in m’n huidige werk snap ik sommige dingen nu beter. De wereld is dynamisch en ik wil er wat van maken. Ik ben ervan overtuigd dat er binnen de overheid mogelijkheden zijn als je laat zien dat je ze allemaal op een rijtje hebt.”

Delen

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen